Презентація "Господарство нашої країни. "

Про матеріал
6 урок з предмету "Досліджуємо історію і суспільство" в 5 класі. Підручник Васильків І.Д.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Господарство нашої країни. Підготувала вчитель зарубіжної літератури. Березівської гімназіїМалікова Інесса Григорівна. Досліджуємо історію і суспільство 5 клас

Номер слайду 2

Згадайте….— про кого зазвичай кажуть «добрий господар», «хороша господиня»— значення слів «природні багатства», «господарство країни»?Як ви розумієте…

Номер слайду 3

«Україна має багато сировини, вона дійсно одна зі світових годувальниць». Маргарет Тетчер, Прем’єр-міністр Великої Британії, 1990 р. Давайте поміркуємо. Чи дійсно Україна є плодородною країною?Які природні багатства України вам відомі?Чи дійсно Україна є світовою годувальницею?

Номер слайду 4

Ми, люди, є частиною природи. Все, що нас оточує, так чи інакше пов’язане з природою – наша їжа, житло, одяг і навіть ґаджети. Все, що ми отримуємо завдяки природі, – це природні багатства. Їх треба охороняти, берегти і використовувати обережно та шанобливо.

Номер слайду 5

Ресурси планети є різними. Одні відновлюються, як-от сонячне світло, вітер чи жива природа. Але людство дуже інтенсивно їх використовує.Є й невідновлювані ресурси – корисні копалини та інші елементи неживої природи, які треба використовувати раціонально. Бо що ж робитимемо, якщо ці ресурси закінчаться? Збереження природних багатств є надзвичайно важливим.

Номер слайду 6

Структура природно-ресурсного потенціалу України. Земельні ресурси. Мінеральні ресурси. Водні ресурси. Тваринний світ. Лісові ресурси. За даними діаграми встановіть, які природні багатства нашої держави потребують найбільш бережливого та турботливого ставлення. Чому?

Номер слайду 7

Ведення господарства – справа складна і потребує великих зусиль. Для зручності, кращої організації ведення господарства його розділили на галузі. Що ж це таке? Галузь господарства – це сукупність схожих підприємств, які виготовляють споріднену продукцію, використовують однотипну сировину чи ресурси, мають подібне оснащення і потребують працівників певної кваліфікації. Використовуючи природні ресурси для своїх потреб різноманітними способами, людина господарює. Виробляючи, розподіляючи, споживаючи товари і послуги, вона забезпечує собі необхідні умови життя. Окрема наука, котра вивчає, як здійснюється господарська діяльність називається – «економіка» – це слово походить із грецької мови й означає «управління господарством».

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Головні галузі господарства України: легка, харчова, електроенергетична, паливна, металургійна, металообробна, сільськогосподарська, лісова, деревообробна та інші.

Номер слайду 10

Земля – наш спільний дім, тому мусимо дбати про її збереження. Щоб цього досягти, було вироблено концепцію «сталого (життєздатного) розвитку». Її суть – у віднайденні рівноваги між використанням тих ресурсів, які необхідні людству для комфортного життя, та збереженням природних багатств планети для нащадків.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Щоб господарство стало ефективним і працювало на добробут Вітчизни, воно має бути сучасним. Усі держави на різних етапах свого розвитку долали різноманітні виклики. Корупція, відсутність перетворень для осучаснення господарства, брак кваліфікованих працівників – це проблеми, з якими впорались успішні держави сьогодення. Тому в нас немає іншого вибору – долати перешкоди і впевнено йти вперед.

Номер слайду 13

§ 6. Господарство нашої країни. Читати, переказувати. Виконати. Вправу «Екологічні слідопити»Домашнє завдання

pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку