Презентація "Готи і гуни на території України" 6 клас історія

Про матеріал
Презентацію доцільно використовувати як до звичайного уроку, так і для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Готи і гуни на території України

Номер слайду 2

1. Готи Готи – назва германських племен першої половини I тисячоліття н.е., вихідці зі Скандинавії(це сучасні Данія, Норвегія,Швеція), які на початку н.е. переселилися до Прибалтики, а згодом просунулися на південний схід аж до узбережжя Чорного та Азовського морів. Тут вони створили так звану Готську державу, яку в 375 році розгромили гуни. Готи проіснували на території України з другої половини ІІІ ст. до ІV ст.

Номер слайду 3

У другій половині III ст. своє панування в Північному Причорномор'ї встановили германські племена готів, утворивши тут Готську державу - Гетику. Столицею держави готів було так зване "Дніпрове місто", яке знаходилося поблизу одного з порогів Дніпра (неподалік від нинішнього с. Башмачка Запорозької області). Закріпившись у Північному Причорномор'ї, готи почали свою військову експансію на Балкани і Малу Азію. Найбільшої могутності й сили політичне об'єднання готів досягло в середині IV ст. н. е. за правління короля Германаріха (332-375 рр.). Під кінець правління Германаріха почалася невдала для готів війна з племенами антів. Після смерті готського короля військову суперечку з антами продовжив його спадкоємець Вінітарій. Саме він у 375 р. підступно вбив антського князя Божа з синами та 70 старійшинами. Але вже наступного року готи були розгромлені кочовими племенами гунів, які підтримали антів у їх боротьбі проти готської держави. Після цієї нищівної поразки Гетика як держава швидко занепала. Більша частина її населення перейшла в наддунайські землі, менша залишилася на території Кримського півострова.

Номер слайду 4

Германаріх

Номер слайду 5

Остоготи і вестготи

Номер слайду 6

Воїни готи

Номер слайду 7

ЗАПИТАННЯ1. Як ви думаєте, чому Гетика як держава швидко занепала?2. Якими племенами були розгромлені готи?(гуннами)3. За якого правителя Гетика набула найвищої могутності?4. В якому році гуни розгромили Готську державу?

Номер слайду 8

2. Гуни Гуни – кочовий тюркомовний народ, який з’явився в степах України з Території Монголії та Китаю, замінивши іракомовних кочовиків, і відкрив епоху Великого переселення народів. Після перемоги над готами гуни невдовзі захопили величезні території від Дону до Дунаю. Вони зруйнували грецькі колонії в Причорномор'ї, підкорили племена готів, аланів, слов'ян. За правління Аттіли (сер. V ст.) держава гунів контролювала величезні простори від Рейну до Волги. І тільки після поразки в Каталаунській битві (451 р.) гуни нарешті були зупинені. Каталаунська поразка підірвала могутність гунської імперії. Після смерті у 453 р. царя Аттіли його держава розпалася, а гуни поступово розпорошилися серед місцевих народів. Гуни проіснували на території України з IV по V ст.

Номер слайду 9

Аттіла

Номер слайду 10

Гуни воїни

Номер слайду 11

ЗАПИТАННЯ1. За якого правителя гуни досягли найвищої могутності?2. Як називалася битва в результаті якої гуни нарешті були зупинені?

Номер слайду 12

Зображення готів і гунів

Номер слайду 13

Карта

Номер слайду 14

Номер слайду 15

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва народу. Час мешкання на території України. Державне утворення. Готи. Гуни. Заповнити таблицю в зошиті

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єрмолаєва Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бенюк Софія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
22229
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку