Презентація "Готовність дитини до навчання в школі"

Про матеріал
Який він - випускник дитячого садочку? Про якого першокласника мріє вчитель? Що таке "шкільна зрілість"? Як батьки можуть самостійно визначити психологічну готовність дитини до навчання? На ці питання, і не тільки, Ви можете отримати відповіді, якщо ознайомитесь із запропонованим матеріалом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виступ практичного психолога. Шкурметової Інни Василівнина зборах батьків майбутніх першокласників

Номер слайду 2

Готовність дитини до навчання в школі

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ГОТОВНІСТЬ ДИТИНИ ДО ШКІЛЬНОГО НАВЧАННЯ (ШКІЛЬНА ЗРІЛІСТЬ) яктакий рівень морфологічного, функціонального, психічного та соціально-психологічного розвитку дитини, при якому вимоги систематичного навчання не будуть порушувати її здоров’я. ФІЗИЧНА ГОТОВНІСТЬ:відповідність віку росту, ваги, об’єму грудей, тонусу м’язів, пропорцій тіла, стану шкіри;стан зорового та слухового аналізаторів;загальний стан здоров’я; стан ЦНС;тонка моторика як готовність руки до точних та дрібних рухівІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ГОТОВНІСТЬ:пізнавальна активність;розвиток пізнавальних психічних процесів (сприйняття, пам’ять, мислення, увага, уява);загальна обізнаність;сформованість пасивного та активного словникового запасу. ЕМОЦІЙНО-ВОЛЬОВА ГОТОВНІСТЬ:відносна саморегуляція;відносна емоційна стійкість, зменшення імпульсивних реакцій;відносна стійкість до стресу;вміння ставити мету, приймати рішення;вміння самостійно виконувати завдання за наочним прикладом. ОСОБИСТІСНА ГОТОВНІСТЬ:потреба у спілкуванні;сформованість якостей спілкування з однолітками та дорослими;позитивна самооцінка;нестійка особистісна тривожність

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

• Підтримайте в дитині її прагнення стати школярем. Ваша щира зацікавленість у її шкільних справах і турботах, серйозне ставлення до її перших досягнень і можливих труднощів допоможуть першокласникові підтвердити значущість його нового становища.• Обговоріть з дитиною ті правила і норми, з якими вона зустрінеться в школі. Поясніть їх необхідність. Рекомендації психолога батькам  майбутнього першокласника

Номер слайду 15

• Ваша дитина прийшла в школу, щоб вчитися, у неї може щось виходити не відразу, це природно. Дитина має право на помилку.• Складіть разом з дитиною розпорядок дня, стежте за його дотриманням. Не пропускайте труднощі, можливі у неї на початковому етапі оволодіння навчальними навичками. Якщо в першокласника є логопедичні проблеми, намагайтеся впоратися з ними на першому році навчання.

Номер слайду 16

Підтримайте дитину в її бажанні досягти успіху. У кожній роботі обов'язково знайдіть, за що можна її похвалити.• Пам'ятайте, що похвала і емоційна підтримка («Молодець!», «Ти так добре впорався!») здатні помітно підвищити інтелектуальні досягнення дитини.

Номер слайду 17

• Якщо вас щось непокоїть у поведінці дитини, її навчальних справах, не соромтеся звертатися по пораду й консультацію до вчителя або шкільного психолога.• Зі вступом до школи в житті вашої дитини з'явиться людина більш авторитетна, ніж ви. Це – вчитель. Поважайте думку дитини про свого педагога.

Номер слайду 18

10 заповідей для батьків майбутніх першокласників

Номер слайду 19

Починайте “забувати” про те, що ваша дитина маленька. Давайте їй посильну роботу вдома, визначте коло її обов’язків. Зробіть це м’яко: “який ти в нас уже великий, ми навіть можемо довірити тобі помити посуд”.• Визначте загальні інтереси. Це можуть бути як пізнавальні інтереси (улюблені мультфільми, казки, ігри), так і життєві (обговорення сімейних проблем).• Залучайте дитину до економічних проблем родини. Поступово привчайте порівнювати ціни, орієнтуватися в сімейному бюджеті (наприклад, дайте гроші на хліб і на морозиво, коментуючи суму на той і на інший продукт).• Не лайте, а тим більше – не ображайте дитини в присутності сторонніх. Поважайте почуття й думки дитини. На скарги з боку навколишніх, навіть учителя або вихователя, відповідайте: “Спасибі, ми обов’язково поговоримо на цю тему”.• Навчіть дитину ділитися своїми проблемами. Обговорюйте з нею конфліктні ситуації, що виникли з однолітками і дорослими. Щиро цікавтеся її думкою, тільки так ви зможете сформувати в неї правильну життєву позицію.

Номер слайду 20

• Постійно говоріть з дитиною. Розвиток мовлення – запорука гарного навчання. Були в театрі (цирку, кіно) – нехай розповість, що більше всього подобалося. Слухайте уважно, ставте запитання, щоб дитина почувала, що це вам цікаво.• Відповідайте на кожне запитання дитини. Тільки в цьому випадку її пізнавальний інтерес ніколи не вгасне.• Постарайтеся хоч іноді дивитися на світ очима вашої дитини. Бачити світ очима іншого – основа для взаєморозуміння.• Частіше хваліть вашу дитину. На скарги про те, що щось не виходить, відповідайте: “Вийде обов’язково, тільки потрібно ще раз спробувати”. Формуйте високий рівень домагань. І самі вірте, що ваша дитина може все, потрібно тільки допомогти. Хваліть словом, усмішкою, ласкою й ніжністю.• Не будуйте ваші взаємини з дитиною на заборонах. Погодьтеся, що вони не завжди розумні. Завжди пояснюйте причини ваших вимог, якщо можливо, запропонуйте альтернативу.

Номер слайду 21

Дякуємо за увагу!Чекаємо в нашій школі на Вас і Ваших діточок 1 вересня! Будемо Вам дуже раді!

pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
3817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку