Презентація "Градація як риторична фігура"

Про матеріал
Презентація допоможе у проведенні уроку риторики, вона містить теоретичні відомості та приклади речень із градацією для промови про здоровий спосіб життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала учитель Вельбівненської ЗОШ І-ІІІст. Острозького ОТГ Рівненської області Мартинюк Ірина Іванівна. Градація як риторична фігура

Номер слайду 2

Що таке градація?ГРАДАЦІЯ(лат. gradatio — поступове підвищення, посилення) стилiстична фiгуpа певної будови, в якій кожна наступна частина посилює (або послаблює), нагнітає смислове чи емоційно-експресивне значення.

Номер слайду 3

З якою метою вживається градація?В результаті градації зpостає стилістичний ефект висловлення і враження від нього.

Номер слайду 4

Яскравим прикладом висхідної градації можуть слугувати рядки з відомої “Казки про золоту рибку” О. С. Пушкіна: Не хочу бути чорною селянкою,Хочу бути стовповою дворянкою;Не хочу бути стовповою дворянкою,А хочу бути вільною царицею;Не хочу бути вільною царицею,А хочу бути володаркою морською.

Номер слайду 5

Підвищення експресивності висловлювання, посилення виразності за допомогою клімаксу спостерігається у рядках А. П. Чехова: Шляховик підскакує до нього і, піднявши вгору кулаки, готовий розтерзати, знищити, розчавити.

Номер слайду 6

Експресією посилення сенсу висловлювання мають ось ці рядки сучасного поета Луговського: Пісня про вітер, Про вітер, взутий в солдатські гетри, Про гетри, які йдуть дорогою війни.

Номер слайду 7

Спадна градація з ослабленням концентрації образотворчих засобів простежується у рядках В. Маяковського: Підірвали, взрили, змили, схилили. Не думай тікати! Це я викликав. Знайду. Наздожену. Доконаю. Замучу!

Номер слайду 8

Приклади градації до промови про здоровий спосіб життя. Бути здоровим – це значить бути спокійним щодо свого тіла та душі, не дослухатися до тривожних сигналів з навколишнього світу.

Номер слайду 9

Приклади градацї до промови про здоровий спосіб життя. Про здоров’я потрібно не тільки думати,а й дбати про нього,берегти його,ставити найвище від усіх інших інтересів.

Номер слайду 10

Приклади градації до промови про здоровий спосіб життя. Тож закликаю вас, мої слухачі: радійте життю,але разом з тим – і здоров’ю, любіть себе ,ставте цілі, крокуйте до них, перемагайте лінощі, святкуйте перемогу над собою щодня!

Номер слайду 11

pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
4165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку