Презентація " Греко -пурські війни"

Про матеріал
Учні зможуть з’ясувати причини, характер та наслідки греко–перських воєн, сформувати уявлення про перебіг відомих битв; називати хронологічні межі греко-перських воєн; показувати на карті Перську державу та Грецію; перебіг греко-перських воєн та місця основних битв; характеризувати наслілки греко-перських війн; характеризувати діяльність видатних діячів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Причини греко-перських війн. Похід Дарія. Марафонська битва. Битва при Фермопілах. Саламінська битва. Остаточна перемога греків та її значення.

Номер слайду 3

з’ясувати причини, характер та наслідки греко–перських воєн, сформувати уявлення про перебіг відомих битв; називати хронологічні межі греко-перських воєн; показувати на карті Перську державу та Грецію; перебіг греко-перських воєн та місця основних битв; характеризувати наслілки греко-перських війн; характеризувати діяльність видатних діячів.

Номер слайду 4

Назвіть політичного діяча, чий портрет ви бачите? Що вам відомо про нього? Знайдіть на карті територію Перського царства на початку V ст. до н.е. Які народи були завойовані персами на початку V ст. до н.е.? Чому перси прагнули до нових завоювань? Які території охопили греко-перські війни?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мета персів Мета греків Захоплення малоазійських міст 1. Збереження власної незалежності Східна деспотія Громадянська демократія 2. Панування в Середземномор’ї 3. Повне підкорення всєї Греції.

Номер слайду 7

Приводом до початку війни стала підтримка материковою Грецією повстання грецьких міст-колоній на Іонійському узбережжі Малої Азії проти перського панування Еретрія

Номер слайду 8

Увага! По ходу вивчення матеріалу ми заповнюємо таблицю, зразок якої ви бачите перед собою. Дата Битва Результат битви Висновок: військові події 492р. до н.р. закінчилися поразкою для персів, проте планів щодо завоювання Еллади Дарій І не залишив. 492р.до н.е. –військо Перської держави переправилось через протоку Геллеспонт і рушило фракійським узбережжям у напрямку Греції. Початок греко–перських війн.

Номер слайду 9

В Афінах 18-ти річні юнаки повинні були пройти 2-річну військову підготовку, під час якої вони називалися ефеби. По досягненню 20 років чоловік зараховувався до лав діючої армії. У віці 50-60 років чоловіки виводилися в запас і залучалися для несення гарнізонної служби. У випадку війни і вони, і молоді чоловіки повинні були воювати. Афінськими військами керували стратеги. Основа війська – піші важкоозброєні воїни – гопліти. Поножі Шолом з бронзи . Прикрашений кінським волоссям Обладунок із льону, бронзи або шкіри Щит із бронзи та шкіри

Номер слайду 10

Фаланга- тісно зімкнутий стрій піхоти. Фланг – правий, або лівий край бойового порядку.

Номер слайду 11

СПІВВІДНОШЕННЯ СИЛ Греки – 12 000 чол. Перси – 20 000 чол. ВТРАТИ Греки – 192 чол. Перси – 6 400 чол.

Номер слайду 12

Мільтіад – полководець греків в цій битві Значення битви: греки пишалися своєю перемогою над ворогом і тривалий час славили героїв; перси знову потерпіли нищівну поразку, але не полишили своїх прагнень завоювати Елладу

Номер слайду 13

V століття до н.е. - греко-перські війни XXI століття - Олімпіада «Радійте афіняни, ми перемогли!»

Номер слайду 14

Грецьке військо відступало на південь і зайняло Фермопільський прохід, прохід між горами і морем шириною в 60 кроків, що відокремлював Північну Грецію від Середньої. Загін із 7200 греків під командуванням спартанського царя Леоніда зайняв панівні висоти над вузьким проходом вздовж морського берега, і з успіхом витримував на протязі декількох днів натиск головних сил персів. Ворог переконався, що взяти Фермопіли в лоб неможливо і вирішив обійти грецьке військо з тилу. Дізнавшись, що перси обійшли греків, цар Леонід відпустив усіх союзників і залишився прикривати відступ на чолі 300 спартанців. Через зраду вони всі загинули. Перська армія рушила через Фермопіли, зайняла Беотію і вступила до Аттики.

Номер слайду 15

Спартанський шолом

Номер слайду 16

«О, подорожній, повідай спартанцям про нашу загибель, вірні законам своїм, тут ми кістками полягли!»

Номер слайду 17

Битва при Саламіні — морська битва, що відбулась між об'єднаним флотом грецьких полісів на чолі зі Спартою та Афінами і перським флотом у вересні 480 до н. е. Афінський полководець Фемістокл переконав союзників, що перемогти ворога грекам вдасться тільки на морі. Він навмисне залишив Афіни без захисту і заманив перський флот у вузьку протоку між Аттикою і островом Саламін. Нечисленний грецький флот (380 трієр), легкими, маневреними й швидкохідними трієрами, застав зненацька громіздку перську флотилію (700 суден). Замкнувши персів у вузькій протоці, греки розбили противника і здобули рішучу перемогу. Перси повернули назад.

Номер слайду 18

Фемістокл Саме він переконав жителів Афін віддати всі гроші від продажу срібла з рудників на будівництво флоту. Грецькі трієри – швидкісні бойові кораблі із веслами, розташованими у три ряди з обох бортів. У носовій частині мав гострий металевий таран.

Номер слайду 19

Уперше за всю історію елліни стояли разом, у єдиному бойовому строю перед спільним ворогом. Битва при Платеях остаточно позбавила Грецію від присутності перських військ. Поряд із битвою, яка сталася в той же день при Мікале, вона означала поворотний пункт у війні, після якого греки з тих, хто, обороняється перетворилися у нападаючу сторону. Після битви при ПЛАТЕЯХ 9 вересня 479 р. до н. е. почалася підвищення могутності афінян. Залишки перської армії відступили до Фессалії.

Номер слайду 20

Вирішальним у переході греків у наступ стало створення могутнього флоту для захисту від зовнішніх ворогів. Завдяки воєнному таланту полководця Арістида греки здобували одну перемогу за іншою. Крім того він уславився своїм благородством і непідкупною чесністю і тому грецькі держави довірили йому визначати внесок кожної країни на утримання спільного флоту. На основі цього в 478-477 р. до н.е. виник Делоський союз (скарбниця зберігалася на осрові Делос), згодом його назвали Перший афінський морський союз за домінування в ньому Афін. На кінець греко-перських війн союз об’єднував більше 400 грецьких полісів.

Номер слайду 21

ВІЙСЬКОВО- ПОЛІТИЧНІ МОРАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ Велика кількість полонених і рабів Створено морський союз на чолі з Афінами – 478 р. Греки відстояли свою незалежність Зріс авторитет Афін Перським військовим кораблям заборонений вихід в Егейське море Персія визнавала незалежність грецьских міст Малої Азії Греки отримали контроль над Чорним і Егейським морями 449 р. до н.е. був укладений мирний договір – “Калієв мир“

Номер слайду 22

Дата Битва Результат битви 492 р. до н.е. Початок перського походу проти греків. Внаслідок опору фракійських племен та шторму на морі перська армія вимушена була повернути назад. 490 р. до н.е. Марафонська битва Використовуючи сильні фланги, греки здобувають блискучу перемогу. 480 р. до н.е. Битва при Фермопілах Героїчна оборона Фермопільського проходу спартанським царе Леонідом з 300 воїнами показала стійкість грецьких воїнів. Перська армія вступила до Аттики. 480 р. до н.е. Саламінська битва Морська битва, у якій важкі і громіздкі перські кораблі не змогли битися у вузькій протоці і програли. Греки відчули силу й перевагу над ворогами. 479 р. до н.е. Битва під Платеями та біля мису Мікале Уперше елліни об'єдналися для відсічі спільному ворогу й перемогли. Біля мису Мікале перський флот зазнав остаточної поразки. 449 р. до н.е. Закінчення греко-перських війн. Укладання «Калієвого миру». Налагодилися торговель зв'язки з колоніями.

Номер слайду 23

Один афінянин приніс своїм співгромадянам звістку про перемогу, вигукнув: « Радійте афіняни, ми перемогли!». Про яку битву греко-перських воєн йшлося? Коли вона відбулася? Яке значення вона мала? На місці однієї з битв греко-перських війн було встановлено пам'ятник, на якому був напис: «О, подорожній, повідай спартанцям про нашу загибель, вірні законам своїм, тут ми кістками полягли!». Кому присвячений цей пам'ятник і напис на ньому? Що знаєте про цю битву? Наведіть приклади героїзму і мужності спартанців.

Номер слайду 24

Домашнє завдання: опрацювати параграф 33; відповісти на запитання в кінці параграфа.

ppt
Пов’язані теми
Всесвітня історія, Розробки уроків
Інкл
Додано
6 березня 2019
Переглядів
6997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку