Презентація гри-вікторини "Стежками минулого" для 8 класу

Про матеріал

Виховний захід з історії України у формі гри – вікторини «Стежками минулого» проводиться як підсумок вивчення тем з історії України : Найдавніша історія України. Утворення і розвиток ранньофеодальної держави Київська Русь. Галицько-Волинське князівство. Українські землі під владою Литви та Польщі (ХІV – половина ХVІІ століття).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україно! Ти для мене диво! І нехай пливе за роком рік,Буду, мамо, горда і вродлива, З тебе чудуватися навік. В. Симоненко

Номер слайду 2

ГРА - ВІКТОРИНАСТЕЖКАМИ МИНУЛОГО

Номер слайду 3

За описом історичної особи та деякими фактами з її біографії треба здогадатися, про кого йдеться. З кожним наступним твердженням кількість балів зменшується. Оцінювання: 5 балів - за відповідь після першої підказки4 бали – за відповідь після другої підказки3 бали - за відповідь після третьої підказки2 бали - за відповідь після четвертої підказки1 бал - за відповідь після п’ятої підказки. Конкурс № 1«Слідами відважних лицарів»

Номер слайду 4

Байда Вишневецький

Номер слайду 5

Петро Сагайдачний

Номер слайду 6

Богдан Хмельницький

Номер слайду 7

Іван Мазепа

Номер слайду 8

Подаються два ігрових поля. Обираються команди : «хрестики» (х) і «нулики» (о). Жеребкуванням визначається право першого ходу. Команда називає номер клітинки, котру хоче заповнити. Ведучий зачитує запитання, що стосується обраної цифри. Якщо гравці відповідають правильно, то на другому ігровому полі ставиться позначка «х» або «о». Якщо відповідь неправильна, хід переходить до іншої команди. Виграє та команда, яка першою вибудує суцільну лінію по горизонталі, по вертикалі чи по діагоналі та отримує 5 балів. Конкурс № 2«Хрестики - нулики»

Номер слайду 9

1234 56789

Номер слайду 10

Кожній команді подається малюнок головоломки, де кожна цифра імпровізованого телефонного диска позначає певну літеру. Правильно «набравши номер» та поставивши у відповідність цифри і букви, гравці дізнаються, як називаються різкі істотні зміни суспільного життя , що здебільшого супроводжуються утвердженням нової влади, законів. Команда, яка першою правильно розв’яже головоломку, отримає 3 бали. Конкурс № 3«Історичний телефон»

Номер слайду 11

НОМЕР АБОНЕНТА321 – 654 - 9871/В2/Е3/Р4/Ю5/Л6/О7/Я8/І9/Ц0

Номер слайду 12

Гравцям подаються підбірки історичних віршів, строфи яких розміщені неупорядковано. Завдання: відновити події історії України у тій послідовності, як вони відбувалися. Вказати хронологічні межі згаданих подій. За правильне виконання завдання – 5 балів. Конкурс № 4«Знавці минулого»

Номер слайду 13

Розкажу вам про минуле, Що вже лихом поросло,Що, нащадками забуте,За водою потекло. (О. Олесь)Де стоїть тепер наш Київ, Там була сама гора, Жив там перший Кий з Хоривом,Щек та Либiдь їх сестра. (О. Олесь)

Номер слайду 14

І народ за серце й розум. Свого князя шанував:«Красним Сонцем» України. Володимира прозвав. (О. Олесь)Де Днiпро наш котить хвилi,Рве стрiмкi пороги,Там країна, все зелена,Славний край розлогий: Там козацтво виростало,Слави, волi здобувало. Україно, Україно, славний край козачий! (В. Масляк)

Номер слайду 15

Ходою гнiвною блукаю. В своїм краю чужинцем я,Пожаром очi затуляєМенi трагедiя твоя. Нiмiй, одуренiй, забитiй,Невже не встать тобi вiд ран?Москвi i Речi Посполитiй. Тебе жбурнув колись Богдан. А потiм хтiв тобi Мазепа. Вiд серця щирого добра — Його ж ти зрадила i степом. Пiшла рабинею Петра. (В. Сосюра)

Номер слайду 16

До мене всмiхнувся Шевченко,З картини, що в нас на стiнi.— Читала вiршi його ненька, —Розказував батько менi, — Як рiс сиротою хлопчина,А вирiс — великий дав дар. Для мене й для всiх, для всiєї Вкраїни,Цю книгу, що зветься «Кобзар». (Л. Храплива)Iван Франко — мов дух стихiї,Що творить в нас i серед нас,Що будить сили молодії,Руйнує зло, живить надiїНа Українi в мирний час. (М. Вороний)

Номер слайду 17

Конкурс № 5«Головоломка - криптограма»Розшифрування криптограми передбачає два кроки. На першому, відповідаючи на питання гравці замінюють числа словами. На другому – підставляють замість чисел літери, які отримали. Результатом роботи стане розшифрована назва відомого джерела з історії України. Команда, яка першою правильно розшифрує криптограму, отримає 5 балів.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Конкурс № 6«Бліц - турнір» Команди навипередки дають відповіді на питання. Першою відповідає та команда, яка швидче піднімить сигнальну табличку. За кожну правильну відповідь команди отримують по 1 балу. Якщо відповідь не вірна, право переходить до суперників.

Номер слайду 20

Командам треба впізнати видатну особу і назвати її. За кожну правильну відповідь команди отримують по 1 балу. Конкурс № 7«Впізнай видатну особу»

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Конкурс № 8«Установи відповідність»Кожній команді треба установити відповідність між іменами князів та назвами кочових племен, із якими їм доводилося вести боротьбу. Та команда, яка швидко і правильно виконає завдання, отримає 3 бали. а) Данило Галицький 1) Половці б) Ярослав Мудрий 2) Монголо-татари в) Володимир Мономах 3) Печеніги г) Святослав 4) Хозари

Номер слайду 27

Капітани обох команд повинні задати проблемне питання своїм суперникам. За правильну відповідь команди отримують 2 бали. Конкурс № 9 Конкурс капітанів «Ти –мені, я – тобі»

Номер слайду 28

Командам необхідно розгадати історичний кросворд. Та команда, яка швидко і правильно виконає завдання, отримає 5 балів. Конкурс № 10«Історик-ерудит»

pptx
Додано
6 лютого 2021
Переглядів
845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку