Українознавство. 6 клас. Весняні свята

Про матеріал
Матеріали до теми :"Робоча весна українців". Містить ілюстрації та інформацію про свята весняного циклу. Для широкого кола читачів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українознавство 6 клас. Календарно – обрядові свята весняного циклу. Робоча весна українців

Номер слайду 2

Запишіть число і тему уроку. Завдання на урок:1. Згадайте, чому народний календар українців називають хліборобським?2. Опрацьовуючи свята, запишіть у зошит число та назву свята у першу колонку. Коротку інформацію про свято – у другу ( за зразком попереднього уроку ).3. Поміркуйте, які хліборобські мотиви присутні у цих святах.4. Які сучасні традиції ви знаєте, пов’язані з весняними святами?

Номер слайду 3

Отже, весняний цикл свят можна почати зі свята Стрітення , яке припадало на 15 лютого. Називали ще Громниця. За народним віруванням – це зустріч Зими та Літа. Зима – стара бабуся Літо – молода дівчина. Спостерігали за погодою (ясна погода на добрий врожай , вітер – погана ознака…). Ворожили на врожай. Освячували воду та свічки («громнички»). Свічки запалювали під час грози як оберіг. Починають співати веснянки.

Номер слайду 4

Найбільшим святом весни був Великдень, якому передував Великий піст. Тиждень перед постом називався Колодій або Масниці. Дівчата або молодиці вішали колодку хлопцям , які не оженилися. Все супроводжується жартами. Цілий тиждень готують вареники із сиром, млинці. Кульмінацією тижня було спалення опудала Зими.

Номер слайду 5

24 лютого святкували день Власа, покровителя домашньої худоби, особливо, корів. Ще в дохристиянські часи слов’яни шанували бога Велеса, який опікувався худобою.

Номер слайду 6

9 березня – Обретіння. День , пов’язаний з поверненням птахів з вирію. Першими повертаються жайворонки, шпаки, граки, гуси… 14 березня – Явдохи . Чекають прильоту ластівок. 22 березня – Сорок святих ( 40 сорок), масовий приліт птахів. Жінки випікають печиво на 40 святих, у вигляді пташок, дарують дітям. Приліт птахів оспівують у веснянках. Люди раділи , побачивши першу ластівку чи лелеку або іншого птаха. Чому ? Як ви гадаєте?

Номер слайду 7

30 березня – Теплого Олексія. Пасічники виносили вулики на пасіку. Звичайно, якщо дозволяла погода.

Номер слайду 8

7 квітня – Благовіщення. Великий день, не можна працювати. Навіть, птиця не в’є гніздо. Від введення до Благовіщення не можна зачіпати землю, бо вона набирається сили. Бог благословляє землю, рослини і все починає рости. Дівчати співають веснянки і водять « кривого танця». На першу оранку виходили у чистому одязі. Роботу починали з молитвою. Не можна було лихословити. Спеціально випікали хліб, який клали на землю перед оранкою.

Номер слайду 9

6 травня – Юрія. Вважався покровителем хліборобства і скотарства. Була традиція спільно громадою обходити поля, молитися за гарний врожай. Починали випас ху-доби на далеких пасовиськах . В Карпатах є звичай « проводів на полонину» пастухів.

Номер слайду 10

За тиждень до найбільшого свята весни святкують Вербну неділю. Свячена верба користувалася великою пошаною. Саме такою гілочкою виганяли худобу в поле, використовували в народній медициніНе я б’ю- верба б’є, За тиждень – Великдень,Недалечко червоне яєчко!Тиждень перед Великоднем називався Чистим, Білим, Страстним. Присвячувався приготуванню до свята (прибирали оселю та подвір’я, випікали паски, фарбували яйця …)

Номер слайду 11

Великдень – кульмінація весни. Багато язичницьких звичаїв поєдналося з християнськими традиціями. Був звичай розпалювати вогонь у ніч перед святом, як правило, на пагорбі. Цілий день дзвонили у дзвони. Вважалося , що і сонце особливе цього дня. Влаштовували гойдалки. Останній день, коли співали веснянки (гаївки) коло церкви.

Номер слайду 12

Тиждень після Великодня називають Великим. У понеділок люди ходять один до одного, христосуються , обмінюються писанками. Діти ходять з поздоровленнями , приносять в подарунок «волочільне» (пироги, крашанки). Понеділок ще мав назву «обливальний». Цього дня хлопці обливали дівчат водою.

Номер слайду 13

Підсумки уроку. Отже, ви ознайомились зі святами весняного циклу. - Які сучасні традиції , пов’язані з цими святами ви знаєте?- Які хліборобські мотиви можна побачити у святах?-Знайдіть додаткову інформацію про ці свята.- Намалюйте свято, яке вам найбільше сподобалося.

pptx
Додано
8 лютого 2021
Переглядів
2009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку