Презентація "Гриби та грибоподібні організми"

Про матеріал
Презентацію розроблено до уроку "Гриби та грибоподібні організми" з предмету Біологія і екологія для 10 класу рівня стандарт. Підручник Біологія і екологія (рівень стандарту) : підруч. для 10 кл. закл. загал. серед. освіти / К. М. Задорожний. — Харків : Вид-во «Ранок», 2018
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гриби та грибоподібні організми. Урок біології та екології10 клас. Рівень стандарту

Номер слайду 2

План. Актуалізація знань. Спільні риси грибів, рослин і тварин. Особливості будови клітин і міцелію. Походження грибів. Систематичні групи грибів. Особливості будови та процесів життєдіяльності грибів та грибоподібних організмів різних доменів. Закріплення знань.

Номер слайду 3

Епіграф уроку. Усі гриби їстівні, але деякі - тільки один раз. Актуалізація опорних знань. Пригадайте визначення цих понять. Еукаріоти - це. Гетеротрофи - це. Гриби - це. Міцелій - це. Спори - це. Вправа «Перевір себе» 1. Чому гриби довгий час вважали рослинами без квітів? 2. Що є спільного у грибів і тварин?3. Чи здатні гриби до активного руху? Чому?4. В чому різниця між гаплоїдною (n) та диплоїдною (2n) клітиною?5. Яку роль гриби відіграють в екосистемі?

Номер слайду 4

Спільні риси грибів. З рослинами. Наявна добре виражена клітинна стінка. Клітини містять вакуоліРозмножуються спорами та вегетативно. Прикріплений спосіб життя. Тіло гриба (міцелій) здатно до необмежного рісту. Мають здатність синтезувати вітаміни. Поглинають їжу шляхом всмоктування (осмотрофи)З тваринами. Вони гетеротрофи. У грибів, як і у зовнішньому скелеті членистоногих тварин наявний хітин у складі клітинної стінки. У клітинах немає хлоропластів та фотосинтезуючих пігментів. Накопичують глікоген в якості запасної речовини. Утворюють і виділяють сечовину

Номер слайду 5

Будова клітини шапинкового гриба (на прикладі верхівкової клітини гіфи)1 - клітинна стінка (хітин) + клітинна мембрана2 – вакуоля3 – рибосоми4 – ростові пухирці5 – ядра6 - мітохондрії

Номер слайду 6

Розвиток міцелію. Розмноження. Гіфи з двох різних спор зливаються. Тільки тоді утвориться міцелій, що може утворювати на собі плодові тіла. У грибів є вегетативне, безстатеве і статеве розмноження.

Номер слайду 7

Ріст міцеліюhttps://www.youtube.com/watch?v=i9 T727tz7 FA

Номер слайду 8

Живлення грибів. Кисень. Дихання. Вуглекислий газ. Позаклітинне травлення. Всмоктування. Ферменти + Складні органічні речовини (складні вуглеводи, білки) Вода + розчинені прості органічні сполуки (прості цукри та амінокислоти)

Номер слайду 9

За способом живлення гриби поділяють на сапротрофні, паразитичні, мутуалістичні та хижі. Сапротрофні гриби живляться органічними рештками та речовинами, за рахунок чого здійснюються всі їх процеси життєдіяльності.

Номер слайду 10

Паразитичні гриби живляться органічними речовинами живих організмів. Вони взаємодіють майже з усіма еукаріотами.

Номер слайду 11

Мутуалістичні гриби утворюють взаємовигідні стосунки з іншими організмами.

Номер слайду 12

Хижі гриби — це група грибів, міцелій яких має структури для уловлювання та харчування мікроскопічними тваринами. Глива харчуються бактеріями. Гриб Zoophagus зловив нематоду.

Номер слайду 13

Походження грибів. Майже всі гриби мають єдиного спільного предка. Доведено вивченням структури ДНК. Найбільш ранні гриби, можливо, еволюціонували близько 600 мільйонів років тому. До 250 мільйонів років тому вони, можливо, були домінуючими формами життя на Землі.

Номер слайду 14

Перша скам’янілість цього роду була виявлена в 1843 році, але вона не вивчалася аж до 1855-го, коли потрапила до рук шотландського ботаніка Джона Доусона. Зразок досягав 8 метрів заввишки і мав метрову ширину ствола. Тільки у 2001 році науковці остаточно підтвердили, що ці скам’янілості були грибами, які харчувалися органікою, що розкладається. Вік знахідки – 400 мільйонів років.

Номер слайду 15

Систематичні групи еукаріотів

Номер слайду 16

Систематичні групи грибів та грибоподібних організмів. Справжні гриби. Слизовики міксомікота. Слизовики акразіїНесправжні гриби. Паразитичні слизовики

Номер слайду 17

Гриби. Справжні гриби. Грибоподібні організми. Слизовики. Несправжні гриби

Номер слайду 18

Справжні гриби1 – плодові тіла2 – МІЦЕЛІЙ3 – гіфи4 – ніжка плодового тіла5 – шапинка плодового тіла

Номер слайду 19

Справжні гриби. Це група організмів, більшість з яких:утворює міцелій;клітинна оболонка містить хітин;запасають глікоген;мають один задній джгутик або втратили його;мітохондрії з пластинчастими кристами.

Номер слайду 20

Слизовики. Група грибоподібних організмів, у яких:спороносні структури нагадують плодові тіла справжніх грибів;фаготрофний спосіб живлення;рухливість на вегетативній стадії розвитку;відсутність клітинної стінки;вегетативне тіло слизовиків- плазмодій.

Номер слайду 21

Плазмодій – це багатоядерна клітина без клітинної стінки, яка має вигляд слизистої маси та здатна до руху.

Номер слайду 22

Плодові тіла, що утворюються з плазмодію

Номер слайду 23

Несправжні гриби (предки – водорості)Це група грибів, у яких:клітинна оболонка з целюлози;запасають міколамінарин;джгутикові стадії мають один або два джгутики;мітохондрії з трубчастими кристами. Представники: плазмопара, фітофтора, сапролегнія.

Номер слайду 24

Пам'ятник жертвам голоду в Ірландії, що виник як результат епіфітотії фітофторозу

Номер слайду 25

Значення грибів у природіЗначна частина грибів належить до сапротрофів — організмів, які переробляють мертву органіку. Ними живляться інші організми. Мутуалістичні гриби створюють з коренями рослин мікоризу і обмінюються поживними речовинами.

Номер слайду 26

Значення грибів у житті людини. Люди широко використовують справжні гриби в їжу. Особливо велике значення вони мають для біотехнологічних виробництв. Приготування хліба, виробництво ряду кисломолочних продуктів і сирів, створення певних сортів вин. Виробництво кормових та харчових білків на основі грибної біомаси. Виробництво антибіотиків та ферментів. Створення з міцелію упаковки та текстилю.

Номер слайду 27

Як з’явилася ідея The Last of Us?

Номер слайду 28

Зомбі із серіалу The Last of Us Метелик заражений кордицепсом. Заражені паразитичними грибами

Номер слайду 29

Джоель та Еллі роздивляються тіло зараженого грибами

Номер слайду 30

Чи є тут кордицепс? Які гриби чи грибоподібні організми ви тут бачите?

Номер слайду 31

Запитання та завдання

Номер слайду 32

Підсумки1. Гриби, слизовики та несправжні гриби не є одним царством, а належать до різних систематичних груп. 2. Це гетеротрофні організми, які поглинають поживні речовини всією поверхнею тіла (осмотрофи). 3. Особливостями будови клітин грибів є наявність у більшості клітинної стінки з хітину, невеликих вакуолей, відсутності пластид, 1-2 ядер, запасання глікогену, продуктом обміну є сечовина. 4. Тіло грибів називається міцелієм і складається з гіфів. Тіло слизовиків називається плазмодієм. 5. Гриби здатні до необмеженого росту. 6. За способом живлення гриби поділяють на сапротрофні, паразитичні, мутуалістичні та хижі. 7. Розмноження: вегетативне, нестатетве – спорами та статеве – гаметами.

Номер слайду 33

Домашнє завдання. Опрацюйте параграф 12 (Біологія і екологія, 10 клас, Задорожний, 2018. стандарт)Дайте усні відповіді на запитання 1-5 на стор. 51. Підготуйте повідомлення на тему: «Значення грибів та грибоподібних організмів в житті людини».

Номер слайду 34

Джерела інформаціїhttps://www.youtube.com/@BIOWIZ https://www.youtube.com/watch?v=s3 QGi9 QQsn0https://bio.libretexts.org/Bookshelves/Introductory_and_General_Biology/Introductory_Biology_(CK-12)/08%3 A_Protists_and_Fungi/8.12%3 A_Fungi_Evolutionhttps://mindthegraph.com/blog/uk/the-last-of-us-science/https://uahistory.co/pidruchniki/zadorozhnij-biology-and-ecology-10-class-2018/17.phphttps://www.youtube.com/watch?v=i9 T727tz7 FAhttps://shotam.info/zamist-plastyku-hryby-ta-konopli-iak-startap-s-lab-robyt-rechi-z-ekomaterialu/?fbclid=Iw. AR1371 Uta6z. Zvtp7n2l_W_O4 CBVaqkge5 KBY3kp. Dmef. HOTNW1vy. Thblrt1 U

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
16 жовтня
Переглядів
121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку