Презентація "Гриби. Загальна інформація. Різновиди грибів"

Про матеріал

Презентація для учнів на тему "Гриби". Метою презентації є сформувати в учнів уявлення про гриби, навчати розрізняти їстівні і неїстівні гриби; розвивати пізнавальну активність, уміння спостерігати; виховувати повагу і любов до природи, культуру поведінки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:«Гриби»

Номер слайду 2

Загальна характеристика

Номер слайду 3

Світ грибів цікавий та різноманітний. Відомо біля 100 тис. видів грибів.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Ознаки рослиннерухомість,постійний ріст,живлення розчиненими речовинами,наявність кліткових стінок.

Номер слайду 6

Ознаки тваринвідсутнісь пластид, наявність в клітинних стінках особливої речовини – хітину (з нього покрови пауків, раків)

Номер слайду 7

Специфічні ознакимайже у всіх грибів вегетативне тіло представляє собою грибницю або міцелій

Номер слайду 8

Тіло шляпочного гриба складається із двох частин: грибниці плодового тіла

Номер слайду 9

Плодове тіло це саме те, що називають грибом. Плодове тіло складається з шляпкиніжки або пенька

Номер слайду 10

Плодові тіла дуже різноманітні і часто забарвлені в червоний, зеленуватий, жовтий та інші кольори. Але у грибів ніколи не буває хлоропластів або інших пластид.

Номер слайду 11

Шляпочні гриби вбирають з ґрунту воду, мінеральні солі, а також органічні речовини, що утворюються в ґрунті в результаті розкладання рослинних решток.

Номер слайду 12

Деякі шляпочні гриби отримують органічні речовини з коріння дерев. Такий зв’язок грибів та дерев пояснюється тим, що міцелій окремих видів грибів вступає в тісний контакт з корінням деяких дерев. Відносини між грибом та деревом “вигідні” для обох сторін. Коріння дерева отримують від гриба воду та мінеральні солі, а гриб від коріння – органічні речовини, необхідні для утворення плодових тіл. Такі зв’язки між різними організмами називають симбіозом.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Наявність у грибах значної кількості білків (удвічі більше ніж у картоплі), вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, екстрактивних та ароматичних речовин дозволяє розцінювати їх як досить поживний та калорійний продукт. Але, незважаючи на значний відсоток засвоюваних організмом людини білків, гриби все ж не можна використовувати як єдине джерело надходження білків, потрібних людині, бо їх довелося б споживати у дуже великій кількості (до 2 кг свіжих грибів на добу).

Номер слайду 15

Проте слід завжди пам'ятати, що гриби важко перетравлюються, особливо в не подрібненому вигляді, тому їх краще вживати як приправу. Через певну властивість ферментативної системи людини малі діти, хворі та старі люди взагалі дуже чутливі до грибних страв.

Номер слайду 16

В ліс по гриби

Номер слайду 17

Koлиcь нaceлeння y бaгaтьox міcцeвocтяx вільнo kopиcтyвaлocя ліcoвим бaгaтcтвoм - гpиби тa ягoди ввaжaлиcя нічиїми і нaлeжaли вcім нeзaлeжнo від coціaльнoгo cтaнy. Збіp ліcoвиx дapів y пaнcьkoмy aбo дepжaвнoмy ліcі нe лишe нe cпpиймaвcя яk щocь нeзakoннe, a, нaвпakи, - бyв тpaдиційнoю (чacoм дyжe іcтoтнoю) підмoгoю для ceлян.

Номер слайду 18

Гpиби збиpaли вcі. Aлe для koгocь цe збиpaльництвo бyлo лишe бyдeнним і чacoм нe дyжe пpиємним, kлoпітkим зaняттям. A xтocь нe міг дoчekaтиcя гpибнoї пopи, щoб відвecти дyшy, підбиpaючи гpибok дo гpибka.

Номер слайду 19

Лиcтя жoвтілo - пoлe cмyтнілo, тa paділo cepцe гpибниka. Пoлe для ньoгo бyлo видним тa глyxим, a ліc тeмним і cтopoжkим. І ця ліcoвa зaгaдkoвіcть, дoбpoтa і cпpийнятливіcть йoгo пpиpoди відбивaлacя нa xapakтepі тa звичkax гpибниka.

Номер слайду 20

Приємно погожого дня побродити неходженими лісовими стежинами по грибних місцях. Травичка ще сизіє від враніш­ньої роси, а над лісом розтає синювато-молочний туман. Під ногами шелестить давно опале листя, похрускує хмиз. Лісова тиша повниться пташиними хорами. Десь неподалік гучно висту­кує  дятел. А он безшелесно перелітає з гілки на гілку білоч­ка. Виграючи своїм пишним хвостом,  вона швидко бігає вниз по стовбурі дерева, спиняється біля сучка. Принишкла, зиркнула довкола своїми бистрими, чорними, як намистинки, оченятами.

Номер слайду 21

Незважаючи на широку профілактичну роботу, численні вис­тупи по радіо та телебаченню, у пресі, загальна кількість отруєнь грибами, особливо дітей, з року  в рік не меншає. Основними причинами отруєнь грибами є незнання відмінностей між їстівними та неїстівними. Починається грибний сезон, до якого грибники вже приго­тували кошики. А досвідчені лікарі-реаніматологи запаслися необхідними медикаментами та інструментами, щоб багато хто з любителі в лісових  дарів дожив до наступного сезону. Статистичні дані щорічної кількості отруєнь грибами та їх наслід­ки –  сумні.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Запам`ятай!

Номер слайду 25

Щоб уникнути отруєння грибами, запам'ятайте основні правила:• Збираючи гриби, беріть тільки ті, які вам добре відомі. При найменшому сумніві – викидайте.• Не беріть тих грибів, у яких в нижній частині є бульбоподібне потовщення, оточене оболонкою.• Не збирайте переспілих, ослизлих, прив'ялих, червивих, зіпсованих грибів.• Не їжте сирих грибів.

Номер слайду 26

Щоб уникнути отруєння грибами, запам'ятайте основні правила:• Купуйте гриби тільки на ринках. І тільки — цілі гриби.• Куплені гриби обов'язково вдома переберіть.• Зібрані гриби готуйте у той же день.• Варіть гриби як мінімум у трьох водах. Адже не стільки важливий час варіння, скільки – кількість зміненої води.• Не рекомендується маринувати та солити гриби в оцинкованому посуді.

Номер слайду 27

Невідкладна допомога при отруєнні грибами: Негайно викликайте «швидку».2. До приїзду лікаря хворого покладіть у ліжко і промийте шлунок.3. Прийміть кілька таблеток активованого вугілля (таблетка на десять кілограмів маси тіла). Після цього випити маленькими ковтками холодний чай, а живіт і ноги зігріти.4. До приїзду лікаря не можна нічого їсти.5. Абсолютно протипоказані спиртні напої. Адже алкоголь прискорює всмоктування отрути.

Номер слайду 28

Абсолютно хибними є думки:1. Якщо при приготуванні грибів цибуля, додана до страви, не почорніла, – гриби їстівні.2. Якщо срібна ложка, занурена у воду, де варяться гриби, не почорніла – гриби їстівні.3. Тривалий кількаразовий процес відварювання знешкоджує всі отруйні властивості грибів.4. Якщо гриби споживають тварини, комахи та слимаки, то вони їстівні.5. Вся отрута міститься в плівці, що покриває шапочку.6. Отруйні гриби не ростуть на дереві.7. Алкоголь знешкоджує отруйні гриби.

Номер слайду 29

10 найбільш незвичайних грибів

Номер слайду 30

1. Траметес різнокольоровий

Номер слайду 31

Траметес різнокольоровий - це вид грибів, який поширена у всьому світі і росте переважно на стовбурах мертвих дерев, і примітний своїми барвистими смугами. Сам гриб неїстівний у звичному розумінні, але його часто використовують в традиційній китайській медицині. Нещодавно вчені також з'ясували, що речовина цього гриба підвищує імунітет і може застосовуватися, як допоміжний засіб при лікуванні раку.

Номер слайду 32

2. Гриб «кровоточить зуб»

Номер слайду 33

Гиднеллум Пеку або, як його ще називають гриб «кровоточить зуб», часто зустрічається у хвойних лісах в північно-західних частинах Тихого океану і в центральній Європі. Його важко не помітити: яскрава червона рідина, що виділяється з пір гриба, нагадує якусь кримінальну сцену в природі. Насправді цей гриб не отруйний, але відлякує хижаків і людей дуже гірким смаком.

Номер слайду 34

3. Гриб «земляна зірочка»

Номер слайду 35

Гриб «земляна зірочка» можна знайти в різних місцях і пагорбах по всьому світу. Цей незвичайний гриб змінює свій вигляд після того, як з'являється з під землі. Його «промені» згинаються вниз, кругле плодове тіло підводиться і випускає суперечки в повітря. У деяких індійських племенах, цей гриб відомий своїми лікувальними властивостями, а також згідно з повір'ям він пророкує майбутні небесні явища.

Номер слайду 36

4. Помилковий зморшок

Номер слайду 37

Помилкові зморшки виду Gyromitra esculenta на увазі дуже нагадують мозок, тільки темно-пурпурного або коричневого кольору. Ці гриби ще називають «грибами-біфштексами», так як вони є делікатесом при правильному приготуванні. Якщо ж ви не володієте навичками приготування цього гриба, то така страва може стати смертельним. В сирому вигляді ці отруйні гриби і перед тим як використовувати його в рецепті, якщо ви звичайно готові ризикнути, його потрібно обережно пропарити.

Номер слайду 38

5. Єжовик гребінчастий

Номер слайду 39

Єжовик гребінчастий, який ще називають «мавпяча голова», «бородатий зуб» або «левова грива» на перший погляд не викликає жодних асоціацій з грибом. Цей їстівний гриб росте як на живих, так і мертвих деревах, а в приготованому вигляді нагадує за кольором і текстурою морепродукт. Він не тільки гарний на смак, але і використовується в традиційній китайській медицині, володіючи антиоксидантними властивостями і знижуючи рівень глюкози в крові.

Номер слайду 40

6. Біолюмінесцентний гриб

Номер слайду 41

Гриб міцена виду Mycena Chlorophos - це один з 71 видів біолюмінесцентного грибів, які світяться зеленим світлом. Біолюмінесцентні гриби ростуть в Малайзії, Індонезії, Бразилії, Мексиці і Пуерто-Ріко, і відрізняються м'яким жовто-зеленим світлом. Біолюмінесцентність обумовлена речовиною, схожою на те, що присутній у світлячків.

Номер слайду 42

7. Митинус собачий

Номер слайду 43

Цікаво, що темна верхівка митинуса залучає комах і відрізняється запахом, що нагадує котячі екскременти. Самі гриби можливо їстівні, але їх не рекомендують вживати в їжу.

Номер слайду 44

8. Кораловий гриб

Номер слайду 45

Кораловий гриб роду Clavaria виглядає так, ніби має зростати де щось на кораловому рифі. Вчені визначили, що існує близько 1200 видів грибів клавария, які відрізняються різними відтінками, починаючи від білого до яскраво-помаранчевого і пурпурного. Ці гриби ростуть у багатьох місцях, в основному в тропічних районах і вважаються неїстівними.

Номер слайду 46

9. Решеточник червоний

Номер слайду 47

Решеточник червоний, згідно опису одного з дослідників, виглядає як «інопланетянин з науково-фантастичного фільму». Гриб дозріває з білого яйцевидного тіла і набуває вигляду гратчастого кулі яскраво-червоного кольору. Крім того, решеточник червоний є родичем грибів веселок, які пахнуть не дуже приємно, нагадуючи запах гнилої м'яса й екскрементів.

Номер слайду 48

10. Небесно-білий гриб

Номер слайду 49

Небесне білий гриб виду живе в лісах Нової Зеландії та Індії. Ці блакитні гриби можуть бути отруйними, але їх токсичність маловивчена. Свій відмітний блакитний колір він придбав завдяки пігменту азулину, що міститься в плодовому тілі, який також зустрічається у деяких морських безхребетних.

Номер слайду 50

Вірші про гриби

Номер слайду 51

М. Стельмах „Гриб діткам купив шапки”Гриб діткам купив шапки. Повдягалися грибкиІ стають аж на носочки,Щоб їх бачили в лісочку. Гриб говорить їм: - Дітки,Не спинайтесь на носки,Не показуйте шапки;Ходить баба за дубами –Попадете в борщ з грибами.

Номер слайду 52

Йосип Струцюк«ЛІС   УДОСВІТА»Ще дріма в кущі зайча, ще тетеруки мовчать. Сняться сойці і синиці учорашні полуниці. Он високо у дуплі совенята сплять малі. Сплять осики і дуби. Сплять усі, лише гриби. Між кущів — то там, то тут —Так і знай — ростуть, ростуть...

Номер слайду 53

МАСЛЮЧОКЗа ріку в соснячок завітав маслючок. Соснячок — молодий, маслючок — золотий!І з тих пір маслючок не кида соснячок —там росте наш грибок, дожидає діток.

Номер слайду 54

ПЕЧЕРИЧКАТече річка невеличка. Коло річки – печеричка. Дрібен дощик впав на річкуі сполохав печеричку.І зірвалась, і побіглапоміж стерні,біла-біла. Через поле бігла, бігла,а до лісу вже не встигла. Натомилась, мабуть, трішки,чи вколола білу ніжку? 

Номер слайду 55

НЕСПРАВЖНІ ОПЕНЬКИАж захекалось зайча!Стільки радості в очах!„Мамо, я знайшов опеньки!Подивись, які жовтенькі!"Глянула на сина матиі сказала: „Мій вухатий!Хоч вони такі гарненькі,та несправжні то опеньки"

Номер слайду 56

Загадки, прислів’я та приказки про гриби

Номер слайду 57

В теплий дощик народився, парасолькою накрився. Маленький, чепурненький, крізь землю пройшов, червону шапочку знайшов.

Номер слайду 58

Стоїть при дорозі на одній нозі і шапочку має, та нікого не вітає.Є шапка, але немає голови; є нога, але без черевика.

Номер слайду 59

Під дубочком народився, парасолькою накрився, може б з лісу пострибав, якби другу ногу мав. З головою та безносий, невидющий, безголосий, на одній нозі панич – не озветься, як не клич!

Номер слайду 60

Під хвоєю ховаються, чи листям укриваються, шапки не знімають, дощику чекають. Всі ми в шапочках-брилях заховались під кущі, бо як вийдемо на шлях – враз опинимось в борщі.

Номер слайду 61

Назвався грибом – лізь у кошик. Багато грибів восени – чекай неврожаю. З’явились опеньки – скінчилось літо. Пізній гриб – пізній сніг.

Номер слайду 62

Літо з дощами – осінь з грибами. Зацвіла калина, шипшина і суниці – скоро з’являться сироїжки. Пізнє цвітіння горобини – на довгу грибну осінь.

Номер слайду 63

Вам про дивне диво Розкажу правдиво. Що малі звірята Не могли впізнати? Пробігала лиска.— Величенька миска! Пролітала сойка.— Гарна парасолька! А їжак міркує:— Як ніхто не чує? Парасолька свіжа,Наче справжня їжа!

Номер слайду 64

Значення грибів Для людини:1)Вживають в їжу їстівні шапкові гриби, дріжджі , як хлібні вироби.2)Гриби містять багато білків, вітамінів.3)Антибіотик - пеніцилін з пеніцилу.4)Псують продукти харчування(цвілеві гриби), рослини роду злакових( сажки, ріжки), урожай( фітофтора), деякі тканини, папір, вражають вологі ділянки стелі й стін.5)Для виробництва деяких твердих сирів, лимонної кислоти, хлібовипікання.6)Є збудниками хвороб,отруєнь, вірусних й інфекційних захворювань. Для тварин:1)Шапкові гриби споживають різні види тварин (білки, мишоподібні гризуни, кабани, птахи).2)Є збудниками хвороб, отруєнь.

Номер слайду 65

Пам’ятайте!Збирання грибів для людини – це завжди "гра з вогнем". Якщови бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними! Неризикуйте своїм життям! Грибник, як і сапер, може помилятися лише одинраз!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лариса Миколаївна
    чудова розробка, цікава, корисна, неординарна. спасибі
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Деркач Олександр Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Перун Ганна Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шевгеніна Тетяна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
19681
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку