Презентація "Григір Тютюнник. Климко. Художня деталь"

Про матеріал
Презентацію можна використати на дистанційному уроці української літератури. Містить ілюстрації, аудіо для асоціативної вправи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григір ТЮТЮННИК. «Климко». Художні особливості твору: мова персонажів, художня деталь.

Номер слайду 2

Мета: допомогти учням зрозуміти підтекст твору, роль художніх деталей для розкриття його теми та основної думки; розвивати навички спостереження над художнім текстом, розуміння підтексту за художніми деталями, уміння самостійно працювати з книгою; виховувати кращі людські якості на основі прикладу героїв з прочитаного твору.

Номер слайду 3

1) Де став жити Климко, коли розбомбили барак? 2) Хто допоміг Климкові об лаштувати приміщення для проживання? 3) Який товар на базарі був найдефіцитнішим? 4) Чому вчителька опинилася на базарі? 5) За що Зульфат пошпурив камінь у дядька на возі? 6) Чому Наталя Миколаївна стала жити у ваговій із Климком? 7) Чому сердився дідусь Гарєєв? 8) Куди зібрався Климко й за чим? 9) Чому Климко не взяв із собою Зульфата? Літературний диктант.

Номер слайду 4

Кожен художній твір сприймається особистісно через ряд асоціацій, пов’язаних із характером, життєвим досвідом, станом душі. Це дає нам можливість самостійно проаналізувати образи твору. Прочитання й відчуття художнього твору через асоціативні ряди допоможе більш повно засвоїти зміст, проникнутися образами, зробити крок до творчості.

Номер слайду 5

Художньою деталлю (від франц. Detail — подробиця) називаютьтаку характерну рису чи подробицю, яка слугує для глибшого та яскравішого змалювання картини дійсності чи образу героя.

Номер слайду 6

ВПРАВА «ПОШУК АСОЦІАЦІЙ» 1. Визначте героя за асоціаціями.2. Стисло перекажіть уривок твору. 3. Оберіть один з предметів, який найбільше розкриває образ героя.4. Запропонуйте власні асоціації для характеристики певного персонажа.

Номер слайду 7

Шкіряний картуз. Найщасливіші спогади

Номер слайду 8

Лагідна

Номер слайду 9

«Це моя сестра…»Страх в очах

Номер слайду 10

Допомога. Добрий

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вергун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Єпіхіна Ольга
Додано
16 січня 2023
Переглядів
2619
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку