Презентація "Грунти"

Про матеріал
Презентація "Грунти" розроблена для учнів 6 класу з метою актуалізаціції знання про ґрунти з курсу початкової школи; формувати знання про закономірності утворення ґрунтів, їх властивості та умови утворення; розвивати практичні вміння та навички складати схеми та працювати з підручником; виховувати бережливе ставлення до ґрунтів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добрий день!

Номер слайду 2

Тема уроку. Ґрунти

Номер слайду 3

Мета уроку: актуалізувати знання про ґрунти з курсу початкової школи та природознавства; сформувати знання про закономірності утворення ґрунтів, їх властивості та умови утворення; розвивати практичні вміння та навички складати схеми та працювати з підручником; виховувати бережливе ставлення до ґрунтів.

Номер слайду 4

Слово ґрунт у перекладі з німецької мови означає земля, основа. Землю називають годувальницею. Чому?

Номер слайду 5

Ґрунтознавство — наука, що вивчає ґрунти, їхнє походження, розвиток, склад, властивості, закономірності поширення, формування, родючість, їхнє раціональне використання. Василь Васильович Докучаєв - природознавець, основоположник наукового ґрунтознавства

Номер слайду 6

Ґрунт — верхній тонкий пухкий шар земної кори, якому властива родючість(Запис у робочій зошит)

Номер слайду 7

Ґрунтознавці називають ґрунт, особливим природним утворенням, що містить:тверді (мінеральні й органічні речовини);рідкі (вода);газуваті (повітря);живі організми.

Номер слайду 8

Умови утворення ґрунтів(гірські породи + вода + повітря + тепло + перегній) х час = ґрунт(Запис у робочій зошит)

Номер слайду 9

Склад грунту(Запис у робочій зошит)

Номер слайду 10

Родючість — здатність ґрунту забезпечувати рослини елементами мінерального живлення та водою. (Запис у робочій зошит)Родючість визначається за кількістю в ґрунті перегною. Що більше гумусовий шар і вміст гумусу, то родючіший ґрунт, то кращі умови для росту рослин. Потужність гумусового шару вимірюється у сантиметрах, уміст гумусу позначають у відсотках.

Номер слайду 11

Ґрунтові горизонти (Запис у робочій зошит)

Номер слайду 12

Утворення ґрунту – це тривалий процес. Для виникнення 1 см ґрунту потрібно від 100 до 500 років.Ґрунтовий покрив – сукупність ґрунтів на певній території (Запис у робочій зошит)Формування ґрунтів на певній території тісно пов’язане із розподілом тепла і вологи на земній п кілі. Тому на різних широтах формуються різні типи ґрунтів.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Типи ґрунтів. Червоні фералітніЧорноземи. КаштановіСіроземи. Дерново-підзолисті Тундрові-глейові

Номер слайду 15

У при екваторіальних широтах у жаркому й вологому кліматі поширені червоно-жовті ґрунти:- утворилися під вологими вічнозеленими листяними лісами;- мають яскраве червонувате або жовтувате забарвлення через вміст феруму й алюмінію;- в умовах вологого клімату рясні опади вимивають поживні речовини, тому такі ґрунти малородючі для сільськогосподарських культур;- на них вирощують чай, цитрусові культури.

Номер слайду 16

У тропічних широтах в умовах жаркого і сухого клімату під розрідженою пустельною рослинністю сформувалися сіроземи:- вміст гумусу в них невеликий, тому вони малородючі; - часто сіроземи бувають засолені;- угіддя з таким ґрунтом здебільшого використовують як пасовища.

Номер слайду 17

Чорноземи – ґрунти помірних широт. Це найродючіші грунти у світі:- вони утворилися в умовах слабо посушливого клімату під багатою трав’яною рослинністю степів;- уміст гумусу великий;- чорнозем пухкий, тому добре вбирає вологу;- чорноземи дуже родючі (такі ґрунти поширені в Україні і є її неоціненним багатством);- на них вирощують пшеницю, соняшник, цукрові буряки, овочі та інші культури.

Номер слайду 18

Бурі лісові ґрунти утворилися під широколистими лісами з багатим трав’яним покривом в умовах помірно-теплого й вологого клімату- вміст гумусу великий;- у цих ґрунтах достатньо тепла й вологи, тому вони родючі;- їх використовують під сади та виноградники;- на них вирощують овочі.

Номер слайду 19

Підзолисті ґрунти поширені в помірних широтах- сформувалися вони під хвойними і мішаними лісами з моховим і трав’ яним покривом в умовах помірного клімату;- рясні опади, що випадають в цих місцях, вимивають із поверхні поживні речовини. Тому верхній горизонт цих ґрунтів освітлений і за кольором нагадує золу. Звідси й назва –підзолисті;- вміст гумусу незначний;- землеробське освоєння підзолистих ґрунтів стримує нестача в них поживних речовин.

Номер слайду 20

Тенорові глейові ґрунти переважають у субарктичних широтах- сформувалися в умовах холодного клімату і постійного перезволоження. Перезволожений шар ґрунтів називають глейовим- на певній глибині там залягає багаторічна мерзлота

Номер слайду 21

Значення ґрунту - умова існування і розвитку життя на Землі- є життєвим простором, притулком, опорою і джерелом живлення організмів- регулює біосферні процеси —дуже сухий або дуже вологий визначає чисельність і поширення різних видів організмів- вирощування сільськогосподарських культур- випас тварин.

Номер слайду 22

Як діяльність людини впливає на ґрунти - призводить до збіднення і руйнування земель;- знищення трав’яної рослинності;- вирубування лісів посилюють такі природні руйнівні процеси, як видування верхнього родючого шару та змивання його поверхневими водами;- велику загрозу для ґрунтів становлять яри, які, наче «лишаї», роз’їдають землю;- щоб уберегти родючий шар від змивання, схили потрібно орати упоперек, щоб вода не стікала поздовжніми борознами;- насадження на полях дерев смугами (лісозахисні смуги) запобігає видуванню ґрунту вітром;- мінеральні добрива й отрутохімікати, які у завеликій кількості можуть забруднювати ґрунт, необхідно використовувати в міру; - людей потрібно озброїти знаннями про Землю, щоб не було споживацького ставлення до її багатств, у тому числі й земельних.

Номер слайду 23

Домашнє завдання Опрацювати презентацію по темі «Ґрунти». Створити за презентацію в робочому створити опорний конспект уроку. Опрацювати § 55, стор. 217-220. Давати відповіді на запитання 1-4 нас тор. 220 (усно). Виконати тест по темі «Біосфера».

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
22 квітня 2023
Переглядів
1240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку