Презентація "Групи крові. переливання крові"

Про матеріал
Презентація до уроку "Групи крові. переливання крові". Адаптовано до використання під час дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Групи крові. Переливання крові. Лейкоцити. Тромбоцити. Зсідання крові

Номер слайду 2

Пригадайте, який склад крові?

Номер слайду 3

Еритроцити – це червоні клітини крові. Зрілі еритроцити не мають ядра та містять дуже багато білка – гемоглобіну. Переносники вуглекислого газу. Тромбоцити – на відміну від інших клітин крові не є клітинами, а є кров'яними пластинками. Утворюються внаслідок розпаду великих клітин попередників. Приймають участь у зсіданні крові. Лейкоцити – білі клітини крові. Різноманітні за будовою та поділяються на декілька типів. Забезпечують захист організму від інфекцій та токсинів.

Номер слайду 4

Групи крові системи АВ0 Групи крові системи АВ0 були відкриті австрійським науковцем К. Ландштейнером у 1900 р., за що був удостоєний Нобелівської премії у галузі медицини та фізіології 1930р. Диференціація крові людини базується на комбінації двох антигенів (аглютиногенів А і В) та двох антитіл (аглютинінів α та β).

Номер слайду 5

Групи крові – це ознаки, що пов'язані з біохімічними властивостями крові й зумовлені спадковістю. Поділ на групи ґрунтується на наявності в крові антигенів. Антигени – це специфічні речовини, які спричиняють реакцію імунної системи та дозволяють розрізняти кров людей за певними ознаками.

Номер слайду 6

Аглютиногени – комплекси білків та вуглеводів, які містяться у складі клітинної мембрани еритроцитів. (А та В)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Резус конфлікт Під час переливання крові не сумісної за резус – фактором, або під час вагітності, коли мати – резус-негативна, а дитина резус – позитивна, виникає резус-конфлікт. В крові матері утворюються антитіла, що руйнують еритроцити плода.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Клітинний імунітет здійснюється за рахунок лейкоцитів здатних до фагоцитозу. Їх ферменти будуть розщеплювати чужорідні сполуки і мікроорганізми. Гній, що утворюється в тканинах при запаленнях- це скупчення мертвих лейкоцитів.

Номер слайду 12

Зсідання крові – це процес формування в крові ниток білка фібрину, які утворюють кров'яний згусток – тромб.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
14 січня 2021
Переглядів
1611
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку