Презентація "Гуманізм.Високе Відродження.Зародження нової європейської науки"

Про матеріал
Презентація до уроку ""Гуманізм.Високе Відродження.Зародження нової європейської науки" розроблена згідно підручника Всесвітня історія для 8 класу І.Щупака, О.Бурлаки та ін. Містить основні поняття теми,портрети представників даної епохи та зображення або опис їх досягнень
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гуманізм. Високе Відродження. Зародження нової європейської науки. Підготувала Крещенко С. В. учитель історії і правознавства. Скотарівської гімназії Шполянської міської ради ОТГЧеркаської області

Номер слайду 2

Відродження або Ренесанс - це широкий ідеологічний і культурний рух, що виник у країнах Західної Європи у процесі їх переходу від епохи Середніх віків до Нового часу. Назва епохи пов`язана з прагненням передових людей того часу відродити культурні традиції античності. Гуманізм (від лат. humanus – людський, людяний) спочатку виникає як світське вільнодумство епохи Відродження. Започаткований у середині XVI ст. передовими мислителями Італії, він швидко поширився по всій католицькій Європі й став головною течією в тогочасному духовному житті, впливаючи на філософську, етичну, естетичну думку, на мистецтво Відродження впродовж XIV- XV ст. Важливу роль у формуванні ренесансного гуманізму відіграла антична традиція, схиляння перед досягненнями древніх греків і римлян. Гуманісти не просто дуже багато робили для збереження, вивчення древніх рукописів, пам’ятників мистецтва, вони вважали себе прямими спадкоємцями античної культури з її абсолютно іншим, ніж християнське, ставленням до життя

Номер слайду 3

Передумови розвитку культури Відродження та ідей гуманізму: Незалежна політика , демократичні порядки міст-держав Італії;Потреба в розвитку техніки , природознавства , математики;Звільнення особистостості від середньовічної несвободи , станової замкнутості і забобонів , від обмежень сільської громади і цеху , родових і сімейних традицій;Формуванння чисельної групи представників розумової праці й людей ,зайнятих літературою і мистецтвом

Номер слайду 4

“Титани Відродження” Леонардо да Вінчі (1452 – 1519) Італійський художник і вчений, винахідник , письменник , музикант

Номер слайду 5

“Мона Ліза” “Дама з горностаєм”

Номер слайду 6

“Таємна вечеря”

Номер слайду 7

Мікеланджело Буонаротті (1475 – 1564)Один з найвідоміших скульпторів, художників, поетів, художників і архітекторів  епохи Відродження.

Номер слайду 8

“П`єтта” “Повсталий раб”

Номер слайду 9

“Всесвітній потоп”

Номер слайду 10

Рафаель Санті (1483 – 1520)Італійський живописець , графік і архітектор умбрійської , а потім і римської школи . За своє недовге життя став одним із найвідоміших і найбагатших художників.

Номер слайду 11

“Прекрасна садівниця” “Сикстинська Мадонна”

Номер слайду 12

“Преображення” “Падіння Хреста по дорозі на Голгофу”

Номер слайду 13

Поява нових знань в галузях:- астрономії;- філософії;- фізики;- математики;- медицини

Номер слайду 14

Миколай Коперник ( 1473- 1543)Миколай Коперник - творець геліоцентричної картини світу, який на початку XVI ст. у своїй праці De revolutionibus orbium coelestium (Про обертання небесних сфер) математично обґрунтував ідею про рух Землі та інших планет навколо Сонця, визначив послідовність розташування планет, обчислив їх відносну віддаленість від Сонця .

Номер слайду 15

Галілео Галілей ( 1564- 1642)Галілео Галілей був основоположником експериментально-математичного методу вивчення природи. Він залишив розгорнутий виклад цього методу і сформулював найважливіші принципи механічного світу. Його дослідження кардинально вплинули на розвиток наукової думки. Саме від нього бере початок фізика як наука. Найважливішим вкладом Галілео Галілея в науку була свідома й послідовна заміна пасивного спостереження активним експериментом. Результатами цих експериментів стали зроблені ученим наукові відкриття.

Номер слайду 16

Джордано Бруно ( 1548- 1600)Італійський філософ, вчений, поет. Прихильник ідей Коперніка . Вчив, що Бог присутній в усьому, що завдання людини полягає в пізнанні божественного в собі і в Природі. Доводив нескінченність Всесвіту і незліченність світів. Прожив дуже активне і плідне життя. За свої переконання був спалений на вогнищі Інквізицією.

Номер слайду 17

Теофраст Гогенгейм Парацельс (1493- 1541 Парацельс був першим лікарем, який використовував в медицині мінерали і хімічні речовини. Він різко виступав проти схоластичної медицини, протиставляючи їй спостереження і досвід. Він відкидав вчення древніх про чотири соках людського тіла і вважав, що всі процеси, що відбуваються в організмі, — хімічні процеси. Також лікар вивчав лікувальну дію різних хімічних елементів і сполук. Парацельса вважають предтечею сучасної фармакології, йому належить фраза:«Усе є отрута, і ніщо не позбавлене отруйності; одна лише доза робить отруту непомітною»(у популярному викладі:«Все - отрута, усе - ліки; те й інше визначає доза»).

Номер слайду 18

Андреас Везалій( 1514- 1564)Андре́ас Веза́лій (лат. Andreas Vesalius; справжнє прізвище Віттінгс 1514, Брюссель — 1564, острів Занте) — творець сучасної анатомії як науки. Везалій перший дав опис тіла людини, побудований на докладному дослідженні людських трупів; він перший розробив у деталях правильну методику секції.

Номер слайду 19

Мігель Сервет (1511- 1553) Відкрив мале коло кровообігу, яке описав у своїй праці «Відновлення християнства». Крім того, Сервет опублікував «Географію» Птолемея зі своїми коментарями. Ця книжка здобула широке визнання, тому Сервета почали називати батьком порівняльної географії й етнографії. Також з-під пера цього науковця вийшла праця «Про медичні сиропи». Там він уперше згадав про важливість деяких органічних сполук (які сьогодні називають вітамінами) для здоров’я людини, а також виклав новий підхід до застосування ліків. Таке ґрунтовне медичне дослідження зробило Сервета піонером у галузі фармакології.

Номер слайду 20

Тест:1. Яку картину написав Леонардо до Вінчі:а) “Нічна варта”; б) “ Сикстинська Мадонна”; в) “Джоконда”2. Учений-астроном XVI cт. , який був спалений на вогнищі за вироком інквізиції: а) Бруно; б) Галілей; в) Копернік3. Позначте твори живопису , автором яких є Рафаель: а) “Мадонна з квіткою” ; б) “Мадонна у гроті” ; в) “Сикстинська Мадонна” 4. Лікар , який відкрив секрет кровообігу: а) Парацельс; б) Везалій; в) Сервет5. Вчення якого астронома Папа Римський Павло. V у 1616 р. назвав “хибним , абсурдним , єретичним за формою і суперечить Святому Письму” : а) Галілея; б) Коперніка; в) Бруно6. Позначте твори , автором яких є Мікеланджело Буонаротті: а) “Афінська школа”; б) “Давид”; в) “Магдалина , що кається”; г) “Сикстинська капела”.

Номер слайду 21

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Литус Людмила Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шматова Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 листопада 2021
Переглядів
22572
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку