Презентація "Густота населення у світі й Україні"

Про матеріал
Причини, що вплинули на розміщення населення зумовлені кількома чинниками. Населення розміщується в Україні у світі дуже нерівномірно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Густота населення у світі й Україні

Номер слайду 2

Причини, що вплинули на розміщення населення. Населення розміщується у світі дуже нерівномірно. Це зумовлено кількома чинниками: Одним із таких чинників є природний, адже люди здавна селилися на рівнинах біля водойм. Райони з екстремальними природними умовами (пустелі, тундра, льодовики, високогір’я, тропічні ліси) несприятливі для проживання. Тому густонаселеними виявилися долини річок Нілу, Янцзи й Хуанхе, Інду та Гангу, Тигру та Євфрату. Важливу роль у розміщенні населення на Землі відіграв історичний чинник, оскільки цей процес триває впродовж усієї багатовікової історії людства. Також розміщення населення в країнах світу регулюють соціально-економічні умови життя людей, їхня господарська діяльність, рівень виробництва. Нині у Східній півкулі проживає 80 % населення світу, з яких на Азію припадає до 60 %. Процес розміщення населення на певній території та його розподіл за різними типами поселень називають розселенням.

Номер слайду 3

Завдання. Визначте за допомогою карт атласу найбільш густонаселені райони світу. Густота населення України. Показником розселення людей є густота населення, тобто кількість жителів на одиницю площі (осіб/км2). Нині в Україні на площі 603,5 млн км2 проживає 41,9 млн осіб. Показник густоти населення вираховують діленням кількості населення на площу території. Отже, середня густота населення України становить 70,7 осіб/км2. Найвища густота населення в Україні була в 1993 р. — 86,6 осіб/км2. Та хоча кількість населення в Україні невпинно зменшується, його густота залишається відносно високою. Завдання. Користуючись картою і статистичними даними, визначте, яка густота населення у вашій області. На території країни населення розміщено дуже нерівномірно. Найбільша густота населення в Дніпропетровській (103,1 осіб/км2), Львівській (116,3 осіб/км2) та Чернівецькій (112,2 осіб/км2) областях. Малозаселеними регіонами є північ і південь України, де несприятливі природні умови (заболочені землі на півночі (Полісся), нестача вологи на півдні). Найменша густота населення у Чернігівській області — 33,4 осіб/км2. Найбільше впливають на розселення населення України природні умови та природні ресурси — земельні, мінеральні, водні тощо. З розвитком господарства зростає вплив соціально-економічних чинників, які створюють відповідні можливості використання природних умов і ресурсів. Карта густоти населення України

Номер слайду 4

Територіальні відмінності густоти населення у світі. Середня густота населення у світі становить 52 особи/км2 з урахуванням Антарктиди. Існують великі відмінності в густоті населення між материками. Ще більше відрізняється густота населення в різних країнах світу. Дуже високим вважають показник густоти населення понад 200 осіб/км2, характерний, зокрема, для Бельгії, Нідерландів, Великої Британії, Ізраїлю, Шрі-Ланки, Республіки Корея, Японії, а серед малих держав — для Мальти й Сінгапуру. Світовими рекордсменами є Монако та Аоминь. Найнижча густота населення (до 3 осіб/км2) у Монголії, Лівії, Мавританії, Намібії, Австралії. Завдання. Користуючись картою атласу, назвіть материки з найбільшою та найменшою густотою населення. Нерівномірність розміщення населення планети зумовлена багатьма чинниками. Основна частина населення (80 %) проживає на висотах до 500 м, які займають до 28 % усієї території суходолу. Гірські області освоєні значно менше. У світі є кілька країн, у яких населення проживає вище 1000 м над рівнем моря. Це Мексика, Ефіопія, Афганістан, а в Болівії, Перу, Китаї (на заході) межі проживання людей сягають 5000 м над рівнем моря. Крім рельєфу, на розселення людей впливає також давнє освоєння території, сприятливі умови для ведення сільського господарства. Індія та Китай є світовими центрами вирощування рису, що зумовило концентрацію населення в Південній і Східній Азії. Густота населення (Г) — це величина, яка відображає співвідношення кількості населення (Н) до площі території (S), на якій воно проживає.

Номер слайду 5

Найвища у світі густота населення — у Бангладеші (понад 800 чол./км2) {мал. 160). У цій невеликій за площею ісламській країні, яка майже в п’ять разів менша за Україну, мешкає понад 160 млн жителів. Високою густота населення є також у Японії, Індії, Шрі-Ланці, Лівані, на острові Ява в Індонезії. Це все Азія. В Європі найгустіше заселеними є Нідерланди, Німеччина,Велика Британія, Бельгія, в Африці — Руанда і Бурунді, в Америці — Ямайка і Сальвадор. Не густо заселеними є Північна Європа (Фінляндія, Норвегія, Ісландія), країни пустельних районів (Саудівська Аравія, Монголія, Лівія, Намібія, Мавританія). Низькою є середня густота населення в Канаді й Австралії, найнижча — у Ґренландії, а Антарктида взагалі не має постійного населення . Знайдіть на політичній карті світу всі ці країни. Такі країни, як Канада, Бразилія, Китай характеризуються вкрай нерівномірним розподілом населення на їх території. Головною причиною є несприятливі для життя і господарської діяльності людей умови. Територіальні відмінності густоти населення в Україні. Загустотою населення, тобто кількістю жителів на одиницю площі, Україна поступається багатьом країнам світу. Вирахуйте самостійно густоту населення України. Середня густота населення світу наближається до 45 чол./км2 суходолу. Цей показник для окремих материків і частин світу істотно відрізняється. Найгустіше заселеними є Європа й Азія, найменше — Австралія, найнижча густота населення — у Ґренландії. Антарктида взагалі не заселена. Територією країни населення розміщене нерівномірно. Найгус-тіше заселена Донецька область, найменше — Чернігівська. Однак, якщо брати населення Київської області разом з Києвом, то тоді першість належатиме їй. Досить низька густота населення в поліських і степових областях України.

Номер слайду 6

Регіонами великої густоти населення є Центральна Європа, Тихоокеанське й Атлантичне узбережжя США. Це пов’язано з промисловим розвитком цих територій. Значна кількість жителів планети (75 %) проживає вздовж морських узбереж завширшки до 500 км. Найвищі ці показники для острівних і напівострівних країн. Основна частина населення планети проживає в кліматичних поясах зі сприятливими умовами: помірному, субтропічному та субекваторіальному. Під дією всіх перелічених чинників у світі сформувалися три великі ареали з максимальною густотою населення — Південна та Східна Азія; Західна й Центральна Європа; східне узбережжя Північної Америки. Висновки. Населення світу і, зокрема, України розміщене дуже нерівномірно. На це впливають природні умови й ресурси, історичні чинники, природний приріст населення та соціально-економічні умови життя людей, їхня господарська діяльність та рівень виробництва. Середня густота населення у світі становить — 52 особи/км2, в Україні — 70,7 осіб/км2. У світі існують три ареали з максимальною густотою населення: Південна та Східна Азія; Західна й Центральна Європа; східне узбережжя Північної Америки. У зв’язку з російською агресією на Донбасі значна кількість населення звідси перемістилася в інші області України. Тому враховуючи ці обставини, нині ніхто Вам не може сказати, яка густота населення в тій чи іншій області. Люди перебувають у постійному русі. По території країни переміщуються війська, біженці, у країну прибувають іноземні війська і російські терористи. Цілком можливо, що сьогодні реально перше місце за густотою населення посідає Львівська область (116 чол. на 1 км2). Дуже нерівномірно розміщене населення в Луганській, Запорізькій, Закарпатській, Чернівецькій областях, а також Автономній Республіці Крим.

Номер слайду 7

http://surl.li/sgtaohttp://surl.li/sgtcuhttp://surl.li/sifcg

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
11 квітня
Переглядів
1154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку