Презентація ''Характеристика вогнищ ураження''

Про матеріал

Вогнище ядерного ураження - це місцевість з будівлями, спорудами, людьми та тваринами, які потрапили під дію ядерного вибуху. Ядерною зброєю називають зброєю, уражаюча дія якої базується на використанні енергії, що виділяється в виді вибуху при ядерних перетвореннях ділення або синтезу.

Вогнище ураження з радіаційним зараженням території - такі вогнища уражень можуть виникати при застосувані ядерної зброї, а також при аварії на АЕС та інших об'єктах, на яких існують радіоактивні речовини.

Вогнище ураження з хімічним забрудненням території - називають територію, в межах якої в результаті викиду сильнодіючих отруйних речовин (СДОР) або у разі застосування хімічної зброї відбувається масове ураження людей, тварин та рослинності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Характеристика вогнищ ураження

Номер слайду 2

Вогнище ураження з радіаційним зараженням територіїтакі вогнища уражень можуть виникати при застосувані ядерної зброї, а також при аварії на АЕС та інших об'єктах, на яких існують радіоактивні речовини.

Номер слайду 3

Види радіоактивного випромінювання: Іонізуючими випромінюваннями називають такі випромінювання, при опромінюванні якої будь-яка речовини здійснює іонізацію молекул цієї речовини. До них відносяться альфа, бета, гама рентгенівські та нейтронні випромінювання, котрі утворюються при самовільному розпаді радіоактивних речовин, а також при ядерних реакціях.

Номер слайду 4

Альфа - випромінювання - це потік великих частинок, які складаються з двох протонів і двох нейтронів. Кожна із них має велику енергію і при попаданні в оточуюче середовище викликає сильну його іонізацію. Бета-випромінювання - це потік електронів, або позитронів. Довжина пробігу бета-частинок в повітрі до декількох метрів, а в біотканині - до 1-2 см. Мають меншу іонізуючу і більшу проникаючу здатність, ніж альфа-частинки. Гамма-випромінювання - це електромагнітне випромінювання дуже високої частоти. Подібне до рентгенівського. В повітрі легко проходить через щільні середовища, мають найбільшу проникаючу здатність і є основним фактором уражаючої дії р/а випромінювань. Рентгенівське випромінювання - це електромагнітне випромінювання дещо меншої частоти, ніж гама-випромінювання. Нейтронне випромінювання - являє собою потік нейтронів - нейтронних частинок з порівняно невеликою масою, які не мають електричного заряду, тому легко проникають в ядра атомів і захоплюють їх

Номер слайду 5

Вогнище ураження з хімічним забрудненням територіїВогнищем хімічного ураження називають територію, в межах якої в результаті викиду сильнодіючих отруйних речовин (СДОР) або у разі застосування хімічної зброї відбувається масове ураження людей, тварин та рослинності.

Номер слайду 6

Джерела СДОР: хімічна нафтогазова промисловість, підприємства з виробництва пластмас, добрив, целюлози,водоочисні та холодильні установки. Розрізняють порогові дози, дози ураження та смертельні дози

Номер слайду 7

Розрізняють: інверсію - це створення низхідних потоків повітря, які сприяють збільшенню концентрації СДОР у приземному шарі; конвекцію – це створення висхідних потоків повітря, які розсіюють хмару СДОР; ізотермію – байдужий стан атмосфери, найбільш звичайний стан в реальних умовах.

Номер слайду 8

Дії населення у вогнищі хімічного ураження. Після передачі оповіщення «Увага всім. Хімічна небезпека» та мовної інформації про хімічну аварію населення та персонал повинні:використати індивідуальні засоби захисту та укриття в режимі повної ізоляції; застосувати антидоти та засоби обробки шкіри;закрити вікна та двері, взяти саме необхідне і виходити із зони можливого зараження у напрямку, перпендикулярному вітрові. Під час руху використовувати пов’язки із вати з марлею. За неможливості виходу зоставатися удома або укриватися в приміщенні, вживши заходів для його герметизації;

Номер слайду 9

Вогнище ядерного ураження це місцевість з будівлями, спорудами, людьми та тваринами, які потрапили під дію ядерного вибуху. Ядерною зброєю називають зброєю, уражаюча дія якої базується на використанні енергії, що виділяється в виді вибуху при ядерних перетвореннях ділення або синтезу.

Номер слайду 10

При вибуху ядерного боєприпасу утворюються такі уражаючі фактори:1) ударна повітряна хвиля2) світлове випромінювання;3) проникаюча радіація;4) радіоактивне зараження місцевості;5) електромагнітний імпульс;6) сейсмічне коливання ґрунту

Номер слайду 11

Зони руйнування вогнищ ядерного ураження: Зона повних порушень. В цій зоні тиск повітряної хвилі понад 0,5 кг/см2 (50 к ПА), а тому відмітається порушення різних споруд та загибель людей на відкритій місцевості. Зона сильних порушень. В цій зоні тиск повітряної хвилі до 0,5 кг/см2, що призводить до сильних порушень Споруд, травмування людей уламками споруд. Суцільна пожежа ускладнює проведення рятувальних робіт. Отруєння СО - потрібні ізолюючі протигази. В сховищах накопичуватиметься СО2. В решті все це приведе до великих людських втрат поза сховищами. Зона середніх порушень. Тиск повітряної хвилі до 0,3 кг/см2. Будівлі мають середні порушення. Виникають окремі пожежі. Серед людей буде багато травмованих, які потребують першої допомоги. Зона слабких порушень. В пій зоні тиск повітряної хвилі до 0,2 кг/см2. Порушення будівель незначні. Люди на відкритій місцевості одержать опіки та різні травматичні пошкодження уламками споруд, склом.

Номер слайду 12

Вогнище бактеріологічного ураженняце район місцевості (акваторії) або область повітряного простору, заражені біологічними збудниками захворювань у небезпечних для населення межах. Зону зараження характеризують види бактеріальних засобів, що використовуються для зараження, розміри, розташування по відношенню до поселень і об'єктів економіки, час утворення, ступінь небезпеки і її зміна з часом. Розміри зони зараження залежать від виду боєприпасів, способи застосування бактеріальних засобів, метеорологічних умов.

Номер слайду 13

Способи бойового застосування БС ґрунтуються на здатності патогенних мікробів у природних умовах проникати в організм людини наступними шляхамиз повітрям через органи дихання (аерогенний, повітряно-крапельний шлях);- з їжею і водою через травний тракт (аліментарний шлях);- через неушкоджену шкіру в результаті укусів заражених кровососних членистоногих (трансмісивний шлях);- через слизові оболонки рота, носа, очей, а також через пошкоджені шкірні покриви (контактний шлях). За кордоном були запропоновані і досліджені такі способи бойового застосування БС:- розпилення біологічних рецептур для зараження приземного шару повітря частинками аерозолю - аерозольний спосіб;- розсіювання в районі цілі штучно заражених біологічними засобами кровососних переносників - трансмісивний спосіб;- зараження біологічними засобами повітря і води в замкнутих просторах

Номер слайду 14

Для ураження людей до групи БС, віднесли збудники таких важких інфекційних захворюваньвіруси - збудники натуральної віспи, жовтої лихоманки, різних видів енцефалітів (энцефаломиелитов), геморагічних лихоманок та ін;- бактерії - збудники сибірської виразки, туляремії, чуми, бруцельозу, сапу, меліоїдоза та ін;- рикетсії - збудники Ку-лихоманки, висипного тифу, гарячки цуцугамуші та ін;- грибки - збудники кокцидиоидомикоза, гістоплазмозу та інших глибоких мікозів.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, профільний, для юнаків) 10 клас (Мусієнко І.І., Кучерина С.Є., Крамаренко О.Б.)
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
1935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку