Презентація ''Роль і завдання, організаційна структура і сили цивільної оборони України''

Про матеріал

Цивільна оборона України – державна система органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

Начальниками ЦО є:

Ø начальником ЦО України - Прем'єр Міністр, його заступником - керівник центрального органу виконавчої влади з питань НС і справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

начальником ЦО Автономної Республіки Крим - голова ради міністрів;

Ø начальниками ЦО територій - голови місцевих державних адміністрацій;

Ø начальниками ЦО міністерств, відомств, підприємств, організацій і установ - їх керівники.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль і завдання, організаційна структура і сили цивільної оборони України.

Номер слайду 2

Цивільна оборона України – державна система органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру. Цивільна оборона – галузь науки, яка вивчає теоретичні, науково-технічні, технологічні, економічні, екологічні, соціально-політичні проблеми, які випливають з порушення нормальних умов життя та діяльності людей на окремій території або об'єктів на ній, внаслідок аварій, катастроф, стихійного лиха або небезпечного випадку, що призвели або можуть призвести до неможливості проживання населення на зазначеній території або об'єкті, проведення там господарчої діяльності, загибелі людей або до значних матеріальних збитків.

Номер слайду 3

Закон України «Про цивільну оборону України» від 3.02.1993р. :«Кожен громадянин має право на захист свого життя і здоров'я від наслідків аварій, катастроф, пожеж, стихійного лиха та гарантування забезпечення реалізації цього права»

Номер слайду 4

Завдання цивільної оборони: Запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного походження і запровадження заходів щодо зменшення збитків та втрат вразі аварій, катастроф, вибухів, великих пожеж та стихійного лиха;Оповіщення населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій у мирний і воєнний час та постійне інформування його про наявну обстановку;Захист населення від наслідків надзвичайних ситуацій;Організація життєзабезпечення населення під час аварії, катастроф, стихійного лиха у воєнний час;Організація і проведення рятувальних та інших невідкладних робіт у районах лиха і осередках ураження;Створення систем аналізу і прогнозування, управління, оповіщення і зв'язку, спостереження і контролю за радіоактивним хімічним і бактеріологічним зараженням, підтримання їх у готовності для сталого функціонування в надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часів.

Номер слайду 5

До складу системи цивільної оборони входять:органи державної виконавчої влади всіх рівнів, в компетенцію яких входять функції, пов'язані з безпекою і захистом населення, попередження, реагування і дій в надзвичайних ситуаціях;сили і засоби, призначені для виконання задач цивільної оборони;органи повсякденного управління процесами захисту населення в складі центральних і міських органів виконавчої влади, а також адміністрацій підприємств, установ і організацій;фонди фінансових, медичних і матеріально-технічних ресурсів, призначених на випадок надзвичайних ситуацій;системи зв'язку, сповіщення та інформації.

Номер слайду 6

Цивільна оборона в Україні будується за територіально-виробничим принципом. Територіально-виробничий принцип організації означає, що, незалежно від відомчої приналежності цивільна оборона об'єктів організаційно входить в структуру ЦО регіонів, міст, областей, районів, на території яких вони розташовані. Загалом, територіально-виробничий принцип побудови ЦО означає, що ЦО будується самостійно на всій території України і на територіях відповідно до адміністративного розподілу, а також в кожному Міністерстві, відомстві та на кожному об'єкті. Керівництво Цивільною обороною України покладено на Кабінет Міністрів України, міністерства і інші центральні органи виконавчої влади, Раду Міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні організації, керівників підприємств, установ і організацій.

Номер слайду 7

Начальниками ЦО є:Ø начальником ЦО України - Прем'єр Міністр, його заступником - керівник центрального органу виконавчої влади з питань НС і справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;Ø начальником ЦО Автономної Республіки Крим - голова ради міністрів;Ø начальниками ЦО територій - голови місцевих державних адміністрацій;Ø начальниками ЦО міністерств, відомств, підприємств, організацій і установ - їх керівники. Безпосереднє виконання задач ЦО здійснюються постійно діючими органами управління з питань ЦО, в тому числі силами і службами ЦО, створеними в складі підприємств, установ і організацій. Органом управління у начальника ЦО є штаб ЦО і надзвичайних ситуацій. Крім того, до управлінських органів відносяться спеціальні підрозділи міністерств і відомств і штатні працівники цивільної оборони підприємств.

Номер слайду 8

Сили цивільної оборони України для виконання задач ЦО в екстремальних умовах мирного та військового часу в системі ЦО утворюються сили ЦО. Силами цивільної оборони є: - війська цивільної оборони; -спеціалізовані формування; - невоєнізовані формування;

Номер слайду 9

Загальне керівництво Цивільною обороною України відповідно до її побудови покладається на: - Кабінет Міністрів України, міністерства, інші центральні органи виконавчої влади;- Раду Міністрів АР Крим, місцеві державні адміністрації, керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності і підпорядкування. Начальником Цивільної оборони України є прем'єр-міністр України, а його заступником – керівник центрального органу виконавчої влади з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи; начальником Цивільної оборони Автономної Республіки Крим є Голова Ради Міністрів АР Крим; начальниками Цивільної оборони згідно з адміністративно-територіальним устроєм України є голови місцевих державних, адміністрацій; начальниками цивільної оборони в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, на підприємствах, в установах та організаціях є їх керівники.

Номер слайду 10

Кабінет Міністрів України:- забезпечує здійснення заходів щодо попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків;- розподіляє міста та території за групами, а юридичних осіб - за категоріями, щодо реалізації заходів з цивільної оборони;- створює резерви засобів. індивідуального захисту і. майна цивільної оборони, матеріально-технічних та інших фондів на випадок надзвичайних ситуацій у мирний і воєнний часи, а також визначає, їх обсяг і порядок використання;- вживає заходів щодо забезпечення готовності органів управління у справах цивільної оборони, сил і засобів цивільної оборони до дій в умовах НС;- створює єдину систему підготовки органів управління у справах Цивільної оборони, сил Цивільної оборони та населення до дій в умовах надзвичайних ситуацій;- визначає порядок створення спеціалізованих, професійних та невоєнізованих пошуково-рятувальних формувань;- задовольняє мобілізаційні потреби військ, органів управління у справах Цивільної оборони та установ цивільної оборони.

Номер слайду 11

Вперше перед Цивільною обороною поставлене нове завдання організації життєзабезпечення населення в умовах надзвичайних ситуацій, яке спрямоване насамперед на задоволення мінімуму життєвих потреб громадян, що потерпіли (можуть потерпіти) від наслідків надзвичайних ситуацій, надання їм побутових послуг і реалізація соціальних гарантій на період проведення-рятувальних, та інших невідкладних робіт.

Номер слайду 12

Виконання цього завдання передбачає:- тимчасове розселення громадян, що потерпіли, в безпечних районах;організацію харчування в районах лиха і тимчасового розселення;- забезпечення населення, що потерпіло, одягом, взуттям і товарами першої необхідності;.- організацію надання фінансової допомоги потерпілим;- забезпечення медичного обслуговування та санітарно-епідемічного нагляду в районах тимчасового розселення. Організація проведення рятувальних та інших невідкладних робіт в районах лиха та осередках ураження передовсім потребує залучення необхідної-кількості: сил, засобів, а також матеріальних ресурсів для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. У переліку завдань Цивільної оборони привертає увагу завдання зі створення системи аналізу та прогнозування. Це завдання теж поставлено вперше і воно правомірне, оскільки попереджувальне прогнозування забезпечує своєчасне попередження виникнення надзвичайної ситуації, проведення заходів профілактики та зменшення збитків як кожній людині, що опинилася у надзвичайній ситуації, так і державі в цілому.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Потворов Валерій Віталійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, профільний, для юнаків) 10 клас (Мусієнко І.І., Кучерина С.Є., Крамаренко О.Б.)
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
4023
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку