Презентація ''Роль завдання і місце ЦО України в державній системі безпеки – захисту населення при НС''

Про матеріал

Роль завдання і місце ЦО України в державній системі безпеки – захисту населення при НС

Цивільна оборона України розпочала своє існування на засадах Закону України “Про Цивільну оборону України” від 3 лютого 1993 р. Згідно із законом цивільна оборона України є державною системою органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків НС техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Роль завдання і місце ЦО України в державній системі безпеки – захисту населення при НСУ наш час роль і місце цо об'єктивно зумовлюється двома чинниками: наслідками НС у мирний час, що виникають внаслідок аварій, стихійних лих, катастроф, а також небезпекою виникнення воєнних конфліктів у ядерний вік. Воєнні конфлікти в сучасних умовах можуть привести до дуже великих втрат серед населення, змін умов життєдіяльності, значного падіння виробництва. Високо розвинуте сучасне індустріальне суспільство потребує ускладненої технології виробництва, що неминуче веде до зростання можливостей виникнення аварій і катастроф. У зв'язку з цим набуває важливого значення практика прогнозування і ліквідації наслідків нс, що виникають внаслідок аварій, стихійних лих, порушення нормального стану і екологічних систем.

Номер слайду 2

Основними завданнями цивільної оборони України є:запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного походження і запровадження заходів щодо зменшення збитків та втрат у разі аварій, катастроф, вибухів, великих пожеж та стихійного лиха;оповіщення населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій, у мирний і воєнний часи-та постійне інформування його про наявну обстановку;захист населення від наслідків аварій, катастроф, великих пожеж, стихійного лиха та застосування засобів ураженняпідготовка і перепідготовка керівного складу Цивільної оборони, її органів управління та сил, навчання населення вмінню застосовувати засоби індивідуального захисту і діяти в надзвичайних ситуаціяхорганізація і проведення рятувальних та інших невідкладних робіт у районах лиха і осередках ураженнястворення систем аналізу і прогнозування управління, оповіщення та зв'язку, спостереження і контролю за радіоактивним, хімічним і бактеріологічним зараженнями, підтримання їх готовності для сталого функціонування у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного, часів

Номер слайду 3

2. Організаційна структура і сили ЦО України Штаб ЦОНачальник ЦОСлужби ЦОФормування загального призначення. РятувальніЗвідніГрупа. Загін. Команда. Група. Загін. Команда. Зв’язку. Громадського порядку. Протипожежна. Аварійно-технічна. Медична. Укрить і сховищ. Автотранспортна. Харчування та торгівліМатеріально-технічного постачання. Протирадіаційного та протихімічного спостереження і захисту

Номер слайду 4

3. Формування ЦО і порядок їх створення СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ФОРМУВАННЯНЕВОЄНІЗОВАНІ ФОРМУВАННЯТЕРИТОРІАЛЬНІОБ’ЄКТОВІЗАГАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯце складова частина сил цивільної оборони, що призначена для виконання специфічних робіт, пов’язаних з радіаційною та хімічною небезпекою, значними руйнуваннями внаслідок землетрусу, аварійними ситуаціями на нафтогазодобувних промислах, проведення попереджувальних та профілактичних заходів, у тому числі і поза межами України. це складова частина сил цивільної оборони, які утворюються на воєнний час в областях, містах, районах, а також на підприємствах, що будуть продовжувати свою виробничу діяльність під час війни, а на мирний час - для проведення рятувальних і інших невідкладних робіт в осередках ураження. утворюються в областях, містах, міських і сільських районах та підпорядковуються відповідному начальнику ЦО (області, міста, району). Вони залучаються до виконання завдань ЦО при виникненні надзвичайних ситуацій на найбільш важливих об’єктах. утворюються на об’єктах народного гос- подарства, які продовжують свою діяльність в умовах НС, і виконують рятувальні та інші невідкладні роботи на своїх об’єктахзалучаються до проведення рятувальних і інших невідкладних робіт в осередках ураження. До них належать: збірні загони (команди, групи); збірні загони (команди, групи) механізації робіт і рятувальні загони (команди, групи)

Номер слайду 5

4. Організація і планування підготовки ЦО об’єкта господарювання (ВНЗ)   Цивільна оборона в навчальних закладах організовується за тим самим принципом, що й на об'єктах народного господарства, але з навчальною метою. Начальником ЦО навчального закладу (школи, технікуму, ПТУ) є його директор. До складу рятувальної групи входять такі ланки: ланка розвідки, ланка пожежогасіння, ланка рятувальників, ланка надання першої медичної допомоги. Група Охорони громадського порядку організовує охорону ВНЗ після евакуації студентів з її приміщення. Ланка обслуговування сховища підтримує порядок у підвальних приміщеннях, що використовуються як протирадіаційні укриття. Штаб ЦО розробляє документи й організовує проведення заходів із цивільної оборони.

Номер слайду 6

Висновок. Цивільна оборона України розпочала своє існування на засадах Закону України “Про Цивільну оборону України” від 3 лютого 1993 р. Згідно із законом цивільна оборона України є державною системою органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків НС техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, профільний, для юнаків) 10 клас (Мусієнко І.І., Кучерина С.Є., Крамаренко О.Б.)
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
1755
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку