Презентація. Характеристики зображення та засобів його відтворення.

Про матеріал
Модуль. Графічний дизайн. Тема 2. Растрова графіка. Презентація. Характеристики зображення та засобів його відтворення - яскравість, контрастність, роздільна здатність, інтервал оптичної щільності (фотографічна ширина), колірна гама, палітра, глибина кольору, насиченість кольору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вибірковий модуль «Графічний дизайн»Інформатика 10 клас

Номер слайду 2

Урок 6. Веб-дизайн. Тематична атестація Тема 1 «Графічний дизайн»

Номер слайду 3

Поява Веб. Найвідомішою та найпопулярнішою службою Інтернету є Всесвітня павутина (Веб). Саме після її розповсюдження став можливий масовий доступ користувачів до Всесвітньої мережі. Своєю появою Веб має завдячити Тіму Бернесу-Лі, який винайшов протокол HTTP, адреси URL та мову HTML  — технології, на яких ґрунтується Веб. Служба Веб підтримується сукупністю серверів, які здатні обмінюватися даними за протоколом HTTP. Цих серверів мільйони, й розповсюджені вони по всьому світу. На них містяться веб-сторінки — спеціальні документи, створені з використанням мови HTML. Кожна веб-сторінка має адресу URL, за допомогою якої вона може бути знайдена. Перегляд веб-сторінок здійснюється у спеціальних програмах – браузерах, найпоширенішими з яких є Internet Explorer, Mozilla та Opera. Тім Бернес-Лі

Номер слайду 4

Веб-дизайн Веб-дизайн (англ. web design) — галузь веб-розробки, що охоплює цілий ряд напрямів і дисциплін із створення та супроводу сайтів або веб-застосунків, таких як графічний веб-дизайн, проектування інтерфейсів, авторинг (у тому числі стандартизований код і власницьке програмне забезпечення), використовність та оптимізація для пошукових систем. Найчастіше виконання різних етапів процесу веб-дизайну забезпечують відповідні спеціалісти (менеджер проекту, дизайнер, веб-програміст, веб-майстер тощо), хоча деякі веб-дизайнери можуть виконувати усе самостійно. Термін веб-дизайн зазвичай використовують для опису проектування й реалізації клієнтської частини веб-сайту, включаючи верстку.

Номер слайду 5

Інструменти і технологіїНа кожному етапі створення сайту веб-дизайнери послуговуються різними інструментами. З часом ці інструменти зазнають оновлення у відповідності до нових стандартів і програмного забезпечення, однак принципи їхнього застосування залишаються сталими. У графічному веб-дизайні використовують пакети векторної й растрової графіки для створення прототипів зображень чи дизайну у форматі для веб. До технологій, використовуваних при створенні веб-сайтів, належить стандартизована розмітка, яку пишуть вручну чи генерують за допомогою редакторів WYSIWYG. Для перевірки позиціювання сайту у пошукових системах та його покращення застосовують інструменти оптимізації для пошукових систем. До інструментів веб-дизайну належать також валідатори розмітки та інші засоби тестування використовності й доступності, які дозволяють пересвідчитися у тому, що сайт відповідає стандартам веб.

Номер слайду 6

Валідатор. Валідатор — комп'ютерний сервіс, програма, об'єкт, функція або оператор, яка/який перевіряє відповідність деяких даних вимогам до типу, вмісту, формату або синтаксису. Процес перевірки називають валідацію (процес затвердження, легалізації, ратифікації), а дані, що відповідають вимогам — валідними.

Номер слайду 7

Правила веб-дизайну Оскільки дизайн містить елементи мистецтва та інженерії, на нього розповсюджуються їхні правила, що можуть забезпечити створення якісних макетів та мокапів для мережевих видань. Одне з основних правил вказує, що дизайн має ціль і залежно від задач, обираються засоби. Таким чином дизайном є не оформлення веб-сторінок, а конструкторська діяльність, що покликана реалізувати заздалегідь визначні цілі. Будь-яка людина може навчитися створювати сайти. Але потрібно розуміти, що для того, щоб робити це на хорошому рівні, необхідно поєднувати цілий ряд різних знань і навичок, які в комплексі дозволяють фахівцеві робити дійсно якісні веб-проекти.

Номер слайду 8

Правила веб-дизайну Вивчення веб-дизайну з нуля може бути досить складним завданням, якщо ви не знаєте, з чого почати і що саме вам потрібно. Постійно з’являється безліч нових технологій і нових інструментів. Є багато підходів до вивчення веб-дизайну, деякі з них платні, наприклад курси, інші ж безкоштовні. Число методів навчання дуже зросло, завдяки поширенню інтерактивності в Мережі, – відеоканали на You. Tube, навчальні платформи і багато іншого. Відповіді на ці та подібні питання і повинні лягти в основу web-дизайну проекту.

Номер слайду 9

Правила веб-дизайну Під терміном «web-дизайн» прийнято розуміти сукупність робіт з розробки логічної структури та художнього оформлення веб-сторінок. Завданням web-дизайну є забезпечення зручної подачі інформації користувачеві web-сайту або web-додатку, задоволення естетичного смаку аудиторії сайту. Сучасний web-дизайн починається з поділу оформлення сайту і змісту. Завдяки такому підходу вносити зміни в зміст сайту, не зачіпаючи його дизайн, або ж змінювати дизайн, не змінюючи зміст, стало набагато легше. Багато в чому цьому сприяють сучасні системи управління контентом - CMS. Основи web-дизайну сайту закладаються на етапі розробки технічного завдання - документа, що описує вимоги щодо візуального представлення та структури сайту. У технічному завданні також найчастіше описуються побажання щодо програмної реалізації сайту.

Номер слайду 10

Етапи розробки дизайну сайту. Після розробки та затвердження техзавдання починається етап розробки дизайну сайту. І перше, що необхідно зробити - це створити модульну сітку сайту. Модульна сітка описує розташування елементів на сторінках сайту. Модульна сітка будь-якої web-сторінки містить, як мінімум, два блоки: для основного тесту сайту і для меню. Якщо на сторінці потрібні додаткові елементи, наприклад, ще одне меню, «підвал» («footer») або «хедер» («header»), то модульна сітка розбивається ще на кілька блоків. Розміри блоків модульної сітки підбираються індивідуально і можуть бути якими завгодно. Проте слід враховувати, що відповідно до вимог юзабіліті, поява горизонтальної смуги прокручування при перегляді сторінки неприпустимо - це негативно позначається на сприйнятті сайту відвідувачами. Тому в сукупності ширина блоків не повинна перевищувати максимальної ширини екранів представників цільової аудиторії сайту.

Номер слайду 11

Блок «хедер»У блоці «хедер» прийнято вказувати назву сайту, яке може бути вибрано відповідно до назви компанії або ім'ям автора сайту, а також при необхідності логотип сайту. Основний блок меню в європейських сайтах традиційно розташований зліва, відповідно до напряму писемності (зліва-направо). Також основне меню може бути розташоване зверху, під «хедером». Якщо сайт розрахований для перегляду на екранах з різним дозволом, то web-дизайн, як правило, виконується «гумовим» або ж центрується по горизонталі. Коли інформаційна модель майбутнього сайту готова, можна братися за художню частину web-дизайну. Зазвичай дизайн сайту виконується у вигляді шаблонів - певних наборів елементів і їх взаємозв'язків. Саме шаблони дозволяють відокремити розробку візуального дизайну сайту від змісту.

Номер слайду 12

Шаблон веб-сторінки. Розрізняють шаблон головної і шаблони типових сторінок сайту. Шаблон головної сторінки оформляється, як правило, більш «витіювато», а шаблони решти сторінок сайту лише підтримують основну ідею. Розроблений в графічному редакторі шаблон верстається у html-файл. За допомогою тегів мови html і таблиць стилів css задаються всі необхідні параметри сторінки: розміщення елементів, колір і розміри шрифтів, колір фону і т.д. Робота над шаблоном сайту вимагає обов'язкового тесту на крос-браузерності, тобто на сумісність з різними браузерами і їх версіями. Різні браузери можуть по-різному інтерпретувати код html, тому таке тестування необхідне, щоб уникнути можливого «розвалу» дизайну. Протестований і повністю готовий до роботи дизайн сайту «прикріплюється» до функціональної «канви», створеної веб-програмістами. У разі використання CMS, розроблені шаблони «закачуються» у відповідну папку на сервері - і все, сайт готовий для наповнення.

Номер слайду 13

Веб-сторінки. Веб-сторінки є інформаційними ресурсами служби World Wide Web, і ви вже ознайомилися з тим, як здійснювати пошук і перегляд цих ресурсів. Веб-сторінки є текстовими документами. Їх створюють з використанням мови розмітки гіпертексту HTML (англ. Hyper Text Markup Language — мова розмітки гіпертексту). 

Номер слайду 14

HTML-код. Переглянути HTML-код веб-сторінки, відкритої у вікні браузера Google Chrome, можна, вибравши в контекстному меню сторінки команду Переглянути джерело сторінки. 

Номер слайду 15

Розробка веб-сайту складається з кількох етапів. Ці етапи аналогічні до етапів розв'язування задач з використанням комп'ютера. Постановка завдання. На цьому етапі визначається мета створення сайту, його основна тематика, здійснюється аналіз існуючих сайтів такої самої або схожої тематики. 

Номер слайду 16

Визначення структури веб-сторінок сайту. Визначення структури сайту. На цьому етапі важливо скласти перелік розділів сайту для формування системи навігації, список сторінок, визначити зв'язки між ними. Кількість сторінок залежатиме від того інформаційного наповнення, яке планується на ньому розмістити. Результатом повинна стати мапа (карта) сайту — схема, що візуально відображає ієрархію сторінок сайту, зв'язки та переходи між ними, тобто внутрішню структуру сайту.

Номер слайду 17

Розробка структури веб-сторінок сайту3. Розробка структури веб-сторінок сайту. Наступним завданням є визначення структури зовнішнього вигляду веб-сторінок. Оскільки для більшості сторінок сайту рекомендується застосовувати єдиний стиль оформлення, то потрібно визначити схему розташування на сторінках основних блоків: як буде розташовано: основний матеріал, додаткові інформаційні та рекламні блоки, анонси,  меню, лічильник відвідувачів тощо. Якщо розробка сторінок сайту буде здійснюватись автоматизованими засобами, то структура веб-сторінок може бути запропонована в шаблоні сторінки.

Номер слайду 18

Розробка дизайн-макета сторінок сайту. Дизайн-макет спирається на попередньо розроблену зовнішню структуру сторінок сайту. Важливо, щоб стиль відповідав призначенню сайту, особливостям основної аудиторії, на яку розраховано сайт, був орієнтований на надання найбільших зручностей для сприйняття основного матеріалу. Дизайн-макет може бути розроблено дизайнером у графічному редакторі, намальовано на папері тощо. Якщо розробка сайту буде здійснюватись автоматизованими засобами, то варіанти дизайн-макета можуть бути запропоновані у темах сайту.

Номер слайду 19

Етапи розробки веб-сайту (продовження)5. Створення та верстка сторінок сайту. Створюються сторінки, як правило, з використанням тегів мови HTML. У процесі створення відбувається верстка сторінок. Верстка — це процес розміщення на сторінці під час її створення текстових, графічних та інших об'єктів так, щоб сторінка отримала вигляд згідно з розробленим дизайн-макетом. На цьому етапі здійснюється й інформаційне наповнення сайту.6. Якщо на етапі постановки завдання передбачалося розміщення на сайті додаткових сервісів і засобів зворотного зв'язку, таких як системи пошуку, голосування, форуми та інше, то потрібен ще й етап програмування сайту. При автоматизованому створенні сайту деякі з наведених засобів можуть бути вставлені з готових шаблонів.7. Розміщення (публікація) сайту в Інтернеті. Під час попередніх етапів створені веб-сторінки могли зберігатися на локальному комп'ютері розробника. На цьому етапі сайт отримує доменне ім'я та розміщується на сервері. Після цього сайт стає доступним для перегляду користувачами Інтернету, якщо він або його частина не мають обмежень на доступ.

Номер слайду 20

До уваги!

Номер слайду 21

Повторіть та узагальніть етапи розробки веб-сайту

Номер слайду 22

Узагальнююче повторення та тематична атестація з теми 1 Виконання тесту з теми уроку

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Касяненко Євгенія Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 січня 2020
Переглядів
2190
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку