Розповсюдженість недоїдання серед населення світу (2019–2021)Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО)Проаналізуйте карту, створену Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй, яка показує поширеність недоїдання. Які регіони найбільше постраждали?0 – 2.5%2.5 – 5%5 – 10%10–25 %25-40%40-60%Немає даних. Частка населення, що недоїдає, у світі становить 10%. Нормальні умови харчування є тоді, коли забезпечується рівень споживання 2200 – 2500 ккал. Але цілковита продовольча безпека країни – це коли наявні запаси продовольства перевершують середні потреби населення на 30%. Щоб забезпечити таке «доповнення» до нинішнього рівня, необхідно збільшити світові запаси продовольства. У країнах, що розвиваються – на 18%, у країнах Східної Африки – на 50%, в Азії – на 14%, в Латинській Америці – на 8%.
Сучасні тенденції виробництва продуктів харчування у світіРівень розвитку харчової промисловості та асортимент її продукції залежать від спеціалізації та потужності сільського господарства, розвитку технологій, традицій харчування;2) в розвинених країнах у великих обсягах виробляють високоякісні дорогі продукти (великий асортимент сирів, м’ясної продукції); зростає значення галузей, що забезпечують здорове харчування, а також виробництво напівфабрикатів, які звільняють від «кухонної праці»;3) в країнах, що розвиваються, галузі харчової промисловості забезпечують виробництво найбільш необхідних продуктів (борошна, круп); експортні галузі спеціалізуються на виробництві окремих найменувань (фруктові консерви, тютюнові вироби, соки), м’ясних та рибних напівфабрикатів.
Значення харчової промисловості – виробництво продуктів харчування. Її ефективний розвиток дозволяє компенсувати існуючі відмінності в постачанні продовольством населення, що проживає в різних регіонах країни. Дана промисловість тісно пов’язана з сільським господарством, так як від нього надходить сировина для виготовлення продуктів – молоко, зерно, м’ясо, морепродукти, овочі і фрукти. Також її продукція є важливим експортним товаром. Обсяг валової продукції відображає рівень життя держави і показує, в якому стані знаходиться агропромисловий комплекс. Тому вона має першорядне значення.
Виробництво молока і молокопродуктів у світіСвітове виробництво молока і молокопродуктів збільшується, оскільки зростає споживання в країнах, що розвиваються. {21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Провідні виробники молока у світіСШАІндія. Країни ЄСКитай. Бразилія. Головні виробники молочної продукції: DANONELACTIALIS (President, Galbani, Parmalat – сири)
Рибна промисловість світу. Займається вирощуванням, виловом і переробкою риби та інших морепродуктів. На її географію вплинули індустріалізація, близкість до Світового океану та зростання кількості населення. Останнім часом відбулося збільшення частки Азії та Латинської Америки, особливо країн, які мають вихід до Тихого океану. Безперечним лідером є Китай, який дає понад 20% продукції. Різко скоротилася частка країн Східної Європи, особливо росії.
Виробництво вина у світіПровідні виноробні регіони світу зосереджені в середземноморських субтропіках або сусідніх помірних широтах. Найбільшими виробниками вина є країни Південної і Західної Європи – Італія, Франція та Іспанія, які продукують близько половини його світового річного обсягу
Пивоварна промисловість світу{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Країни-лідери за виробництвом пива. Китай. СШАБразилія. Німеччина. Мексикаросія. Американські, британські, нідерландські та данські компанії контролюють світовий ринок пива. Сучасною тенденцією розвитку у виробництві напоїв – зростання попиту на безалкогольну продукцію.
Стисло про головне. Харчова промисловість є в усіх країнах світу. Зі зростанням добробуту населення збільшується різноманіття та якість вироблених продуктів харчування. Провідними виробниками продукції харчової промисловості є США, Франція, Німеччина, Китай. Природні умови визначили міжнародну спеціалізацію країн на переважному виробництві окремих видів продукції харчової промисловості. Панівну роль у міжнародній торгівлі продуктами харчування займають ТНК.
Домашнє завдання: Опрацюйте параграф 32 підручника;Виконайте тренувальні тести, перейшовши за покликанням https://merkator.org.ua/testy/vyrobnyctvo-produktiv-xarchuvannqa-u-sviti/ або просканувавши QR-код 3. Виконайте завдання, перейшовши за покликанням https://justclass.com.ua/hw/c74b72d1
Джерела використаної інформації:https://pidruchnyk.com.ua/993-geografiya-9-klas-boyko.html;Географія: комплексна підготовка до ЗНО і ДПА/ Федоруц М. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2023. - 688 с.;https://uahistory.co/pidruchniki/boyko-geography-9-class-2017/32.phphttp://surl.li/plfzvhttps://ua.mozaweb.com/uk/Microcurriculum/view?azon=dl_464https://justclass.com.ua/create-homework/thirdhttps://dovidka.biz.ua/znachennya-harchovoyi-promislovosti/https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/10878-oliinyi-svit.htmlhttps://uahistory.co/pidruchniki/boyko-geography-9-class-2017/13.phphttps://agravery.com/uk/posts/show/de-i-skilki-viroblaetsa-masahttp://surl.li/drnsyhttp://surl.li/sdsadhttps://agravery.com/uk/posts/show/vinna-karta-oglad-rinku-v-tablicahhttps://merkator.org.ua/testy/vyrobnyctvo-produktiv-xarchuvannqa-u-sviti/