Презентація "Харчова промисловість світу"

Про матеріал
Презентація з географії для учнів 9-го класу "Харчова промисловість світу" . Містить великий картографічний матеріал, статистичні дані, а також інтерактивні завдання для закріплення знань з даної теми. Можна використовувати як при очному, так і при дистанційному навчанні. Допомагає краще засвоїти матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчова промисловість світу. Географія 9 клас

Номер слайду 2

Подумайте!Яка різниця між споживанням продуктів харчування в країнах, що розвиваються, і в розвинутих країнах?Який вплив має інтенсивне сільське господарство на довкілля?Які проблеми можуть виникнути щодо забезпечення продуктами харчування?

Номер слайду 3

Рівень забезпеченості країн продуктами харчування. Відтінками зеленого кольору та знаком «+» показано відсоток надлишку, а відтінками червоного та знаком «-» - нестачі в забезпеченні країн продуктами харчування власного виробництва. Проаналізуйте картосхему

Номер слайду 4

Розповсюдженість недоїдання серед населення світу (2019–2021)Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО)Проаналізуйте карту, створену Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй, яка показує поширеність недоїдання. Які регіони найбільше постраждали?0 – 2.5%2.5 – 5%5 – 10%10–25 %25-40%40-60%Немає даних. Частка населення, що недоїдає, у світі становить 10%. Нормальні умови харчування є тоді, коли забезпечується рівень споживання 2200 – 2500 ккал. Але цілковита продовольча безпека країни – це коли наявні запаси продовольства перевершують середні потреби населення на 30%. Щоб забезпечити таке «доповнення» до нинішнього рівня, необхідно збільшити світові запаси продовольства. У країнах, що розвиваються – на 18%, у країнах Східної Африки – на 50%, в Азії – на 14%, в Латинській Америці – на 8%.

Номер слайду 5

Харчова промисловість - галузь переробної промисловості, сукупність виробництв харчових продуктів у готовому вигляді або у вигляді напівфабрикатів, а також тютюнових виробів, мила і миючих засобів.

Номер слайду 6

Сучасні тенденції виробництва продуктів харчування у світіРівень розвитку харчової промисловості та асортимент її продукції залежать від спеціалізації та потужності сільського господарства, розвитку технологій, традицій харчування;2) в розвинених країнах у великих обсягах виробляють високоякісні дорогі продукти (великий асортимент сирів, м’ясної продукції); зростає значення галузей, що забезпечують здорове харчування, а також виробництво напівфабрикатів, які звільняють від «кухонної праці»;3) в країнах, що розвиваються, галузі харчової промисловості забезпечують виробництво найбільш необхідних продуктів (борошна, круп); експортні галузі спеціалізуються на виробництві окремих найменувань (фруктові консерви, тютюнові вироби, соки), м’ясних та рибних напівфабрикатів.

Номер слайду 7

Значення харчової промисловості – виробництво продуктів харчування. Її ефективний розвиток дозволяє компенсувати існуючі відмінності в постачанні продовольством населення, що проживає в різних регіонах країни. Дана промисловість тісно пов’язана з сільським господарством, так як від нього надходить сировина для виготовлення продуктів – молоко, зерно, м’ясо, морепродукти, овочі і фрукти. Також її продукція є важливим експортним товаром. Обсяг валової продукції відображає рівень життя держави і показує, в якому стані знаходиться агропромисловий комплекс. Тому вона має першорядне значення.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Виробництво цукру у світі75% цукру виробляють із цукрової тростини, 25% - із цукрового буряку. Подумайте! Чим різняться між собою ареали поширення цукрової тростини і цукрового буряку у світі? З чим це пов’язано?

Номер слайду 10

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Місце Країни Млн. т1 Бразилія402Індія353 Таїланд154 Китай115 США86 Пакистан77росія78 Мексика69 Франція510 Німеччина517 Україна2 Виробництво цукру у світі

Номер слайду 11

Виробництво олії у світіОрієнтується на райони вирощування олійних культур: сої, соняшнику, ріпаку, маслин, арахісу, олійної пальми та ін.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Виробництво м’яса у світіСпоживання тих чи інших видів м’яса залежить і від релігійних традицій населення

Номер слайду 14

Виробництво м’яса у світі

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Виробництво молока і молокопродуктів у світіСвітове виробництво молока і молокопродуктів збільшується, оскільки зростає споживання в країнах, що розвиваються. {21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Провідні виробники молока у світіСШАІндія. Країни ЄСКитай. Бразилія. Головні виробники молочної продукції: DANONELACTIALIS (President, Galbani, Parmalat – сири)

Номер слайду 17

Виробництво вершкового масла у світіФранція, Голландія та росія — найбільші імпортери масла у світіНайбільші експортери – Ірландія, Голландія, Нова Зеландія, Німеччина, Бельгія…

Номер слайду 18

Рибна промисловість світу. Займається вирощуванням, виловом і переробкою риби та інших морепродуктів. На її географію вплинули індустріалізація, близкість до Світового океану та зростання кількості населення. Останнім часом відбулося збільшення частки Азії та Латинської Америки, особливо країн, які мають вихід до Тихого океану. Безперечним лідером є Китай, який дає понад 20% продукції. Різко скоротилася частка країн Східної Європи, особливо росії.

Номер слайду 19

Виробництво кави у світіКавовий пояс планети

Номер слайду 20

Виробництво чаю у світі

Номер слайду 21

Виробництво вина у світіПровідні виноробні регіони світу зосереджені в середземноморських субтропіках або сусідніх помірних широтах. Найбільшими виробниками вина є країни Південної і Західної Європи – Італія, Франція та Іспанія, які продукують близько половини його світового річного обсягу

Номер слайду 22

Пивоварна промисловість світу{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Країни-лідери за виробництвом пива. Китай. СШАБразилія. Німеччина. Мексикаросія. Американські, британські, нідерландські та данські компанії контролюють світовий ринок пива. Сучасною тенденцією розвитку у виробництві напоїв – зростання попиту на безалкогольну продукцію.

Номер слайду 23

«Харчові візитівки» окремих країн світу Франція – вино, сир, паштет, морепродукти, соусиІталія – вино, сир, паста, піца. Німеччина – пиво, ковбаски, бекон. Данія – масло, сир, шинка. Швейцарія – сир, шоколад, кава. Норвегія, Ісландія – рибні консерви.

Номер слайду 24

Вплив глобалізації на харчову промисловість світу. У процесі глобалізації світової економіки дедалі більший сектор світового ринку стає підконтрольним ТНК. Ці потужні виробники харчових продуктів контролюють окремі сегменти світового ринку продовольства.

Номер слайду 25

Стисло про головне. Харчова промисловість є в усіх країнах світу. Зі зростанням добробуту населення збільшується різноманіття та якість вироблених продуктів харчування. Провідними виробниками продукції харчової промисловості є США, Франція, Німеччина, Китай. Природні умови визначили міжнародну спеціалізацію країн на переважному виробництві окремих видів продукції харчової промисловості. Панівну роль у міжнародній торгівлі продуктами харчування займають ТНК.

Номер слайду 26

Домашнє завдання: Опрацюйте параграф 32 підручника;Виконайте тренувальні тести, перейшовши за покликанням https://merkator.org.ua/testy/vyrobnyctvo-produktiv-xarchuvannqa-u-sviti/ або просканувавши QR-код 3. Виконайте завдання, перейшовши за покликанням https://justclass.com.ua/hw/c74b72d1

Номер слайду 27

Джерела використаної інформації:https://pidruchnyk.com.ua/993-geografiya-9-klas-boyko.html;Географія: комплексна підготовка до ЗНО і ДПА/ Федоруц М. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2023. - 688 с.;https://uahistory.co/pidruchniki/boyko-geography-9-class-2017/32.phphttp://surl.li/plfzvhttps://ua.mozaweb.com/uk/Microcurriculum/view?azon=dl_464https://justclass.com.ua/create-homework/thirdhttps://dovidka.biz.ua/znachennya-harchovoyi-promislovosti/https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/10878-oliinyi-svit.htmlhttps://uahistory.co/pidruchniki/boyko-geography-9-class-2017/13.phphttps://agravery.com/uk/posts/show/de-i-skilki-viroblaetsa-masahttp://surl.li/drnsyhttp://surl.li/sdsadhttps://agravery.com/uk/posts/show/vinna-karta-oglad-rinku-v-tablicahhttps://merkator.org.ua/testy/vyrobnyctvo-produktiv-xarchuvannqa-u-sviti/

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
Додано
1 квітня
Переглядів
83
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку