Харчові добавки — це природні сполуки або хімічні речовини, які самостійно, зазвичай, не споживаються, але у обмежених кількостях спеціально вводяться до складу інших продуктів харчування. У різних країнах у виробництві продуктів харчування використовується понад 500 харчових добавок.
Індекс “Е” спеціалісти асоціюють як зі словом “Європа”, так і зі словами “essbar”, “edible”, що у перекладі із німецької та англійської мов, відповідно, означає “їстівний”. Індекс “Е” у поєднанні із тризначним номером є синонімом складної назви конкретної сполуки, що є харчовою добавкою.
Е100-Е199: барвники. Надають продуктам харчування колір, відновлюють колір продукту, втрачений при обробці. Е200-Е299: консерванти. Відповідають за зберігання продуктів, попереджуючи розмноження бактерій та грибків. Е300-Е399: антиоксиданти (антиокисники). Захищають продукти харчування від окиснення, зміни кольору та виникнення гіркоти.
Е400-Е499: стабілізатори, загусники. Зберігають консистенцію продуктів харчування, підвищують їх в'язкість. Е 500-599: емульгатори. Створюють однорідну суміш із незмішуваних у природних умовах речовин — таких, як вода та олія, наприклад. Е600-Е699: підсилювачі смаку та аромату. Посилюють смак та аромат. Можуть приховувати неприємний природний смак продуктів харчування. Е900-999 попереджають утворення піни, допомагать досягнути однорідної консистенції продуктів.
Е1000-далі: глазуруючі речовини, підсолоджувачі, розпушувачі, регулятори кислотності та інші не класифіковані добавки. Е1100-Е1105: ферменти, біологічні каталізатори. Е1400-Е1450: модифіковані крохмали. Застосовуються для досягнення певної консистенції продуктів харчування. Е1510-Е1520: хімічні розчинники. Е700-Е800: антибіотики. Поки що не дозволені у країнах СНГ. Можуть застосовуватись у кормах для тварин.
Глутамат натрію (підсилювач смаку Е621) Ця харчова добавка створює присмак м'яса. Її додають у локшину та супи швидкого приготування, соуси, консерви, суміші приправ, готові страви, маринади, ковбасні вироби, чіпси. Ця харчова добавка може викликати ряд побічних ефектів. У людей, чутливих до глютамату натрію, можуть виникнути напади бронхіальної астми, кропивниця, головні болі. Наскільки часто зустрічаються такі проблеми? Згідно із дослідженнями, проведеними на кошти зацікавлених осіб (виробників того самого глютамату) такі випадки зустрічаються у 1,8% людей. Відповідно до незалежних досліджень — у 33%.
Де міститься найбільше добавок?ПРИПРАВИБільшість приправ містять харчові добавки – підсилювачі смаку та аромату, барвники. Слід зазначити, що раніше приправи з підсилювачами смаку користувалися більшою популярністю, нині все більше господинь віддають перевагу натуральним спеціям. КОВБАСНІ ВИРОБИСучасні ковбасні вироби містять багато харчових добавок, які надають продуктам привабливого вигляду, характерний смак і аромат. Якщо без ковбаси чи сосисок відмовитися важко, добре ознайомтеся із етикеткою та не шкодуйте коштів на дорогі та якісні м’ясні вироби. МАРМЕЛАДПро те, що в мармеладі використовують штучні барвники, неодноразово розповідали експерти. Е-номери дарують смаколикам гарний вигляд, проте чинять негативний вплив на здоров’я споживачів.
ЧИПСИ ТА СУХАРИКИ ЗІ СМАКОМПро шкоду чипсів і сухариків постійно говорять дієтологи. У цих продуктах кількість Е-номерів може перевищувати один десяток. ЕНЕРГЕТИЧНІ НАПОЇВ енергетичних і слабоалкогольних напоях нема жодних корисних елементів, лише – близько 20-ти Е-номерів. ПРОДУКТ СИРНИЙ ПЛАВЛЕНИЙЗа змістом харчових добавок цей продукт – один із «лідерів» вітчизняних супермаркетів: близько 15 харчових домішок. ВИПІЧКАВипічка без харчових добавок – явище рідкісне. В одній булочці чи круасані можна нарахувати до 20-ти Е-номерів.