Харчовідобавки. Матеріал підготувалавчитель хіміїЧерняхівського ліцею№1 Корюка Юлія Вікторівна
Номер слайду 2
Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників.
Номер слайду 3
1907 р.-Кікунае Ікеда отримав глутамат натрію C5 H8 NO4 Na
Номер слайду 4
«Синдром китайського ресторану»
Номер слайду 5
1953 р. в Європі замінили назви харчових добавок на цифрові коди
Номер слайду 6
Харчові добавки використовуються з метою: - збереження поживних властивостей харчових продуктів; -надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду; -збільшення терміну зберігання харчових продуктів; -полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; -здешевлення та скорочення технологічного процесу.
Номер слайду 7
Щорічно виробництво харчових добавок збільшується в країнах Європи — на 2%, в США — на 4,4%, в Азії на 10—15%.
Номер слайду 8
Розрізняють 30 функціональних класів харчових добавок. Вживання харчових добавок в Україні було обмеженим порівняно із зарубіжними країнами Європи та США. Протягом останніх років використання харчових добавок в країні значно збільшилось. В 1994 році, згідно з Постановою Кабінету Міністрів, було дозволено використання 194 препаратів, в 2000 році — вже 221.
Номер слайду 9
Класифікація харчових добавок. Барвники (Е100 - Е199) - надають продуктам більш привабливого, стійкого кольору. Більшість з цих добавок викликає появу злоякісних пухлин.
Номер слайду 10
Класифікація харчових добавок. Консерванти (Е200 - Е299) - продовжують реальный термін зберігання харчових продуктів, і головним чином за рахунок пригнічення росту мікроорганізмів, продукти життєдіяльності яких можуть мати неприємний смак та запах, а часто є шкідливими для організму людини. Добавки Е230,Е231,Е232,Е239- АЛЕРГЕНИ
Номер слайду 11
Класифікація харчових добавок. Антиоксиданти або антиокислювачі (Е300 - Е399) - пригнічують процеси окислення, так само як і попередня група харчових добавок, збільшуючи термін зберігання харчових продуктів. Е171-173, Е320-322 СПРИЧИНЮЮТЬ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ І НИРОК.
Номер слайду 12
Класифікація харчових добавок Стабілізатори, загущувачі і емульгатори (Е400 - Е499) - група харчових добавок, які роблять продукт більш стіким в широкому розумінні (в першу чергу фізично) або надають харчовим продуктам вид та форму, більш зручну для вживання. Добавки Е338-341, Е407, Е450, Е461-466-викликають захворювання шлунково- кишкового тракту.
Номер слайду 13
Класифікація харчових добавок. Регулятори кислотності (p. H) та речовини проти злежування, комкування (Е500 - Е599) - група харчових добавок, які регулюють в першу чергу кислотність, сипучість, однорідність продуктів харчування для покращення органо-лептичних показників та загального вигляду продуктів.
Номер слайду 14
Класифікація харчових добавок. Підсилювачі смаку та аромату (ароматизатори) - Е600 - Е699, група добавок покликана допомогти створити в готовому продукті максимально стійкий та приємный для споживача смак та аромат.
Номер слайду 15
Класифікація харчових добавок. Антибіотики (Е700 - Е799) - речовини, що пригнічують ріст живих клітин (в першу чергу мікроорганізмів). На відміну від групи консервантів, мають більш вузьку проте часто і більш ефективну специфіку дії.
Номер слайду 16
Найнебезпечнішими для людини і забороненими харчовими добавками є:-цитрусовий червоний барвник (Е 212);-червоний амарант (Е 123);-консервант формальдегід (Е 240);-бромат калію (Е 924а); -алюміній (Е 173) – барвник. Дані барвники часто використовуються для виробницива солодощів (цукерок, печива…)