Презентація "Харчові добавки"

Про матеріал
Даний матеріал допоможе розширити кругозір учнів стосовно такого поняття як "харчові добавки",їх функції,вплив на організм людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчовідобавки. Матеріал підготувалавчитель хіміїЧерняхівського ліцею№1 Корюка Юлія Вікторівна

Номер слайду 2

Харчовими добавками називають групу природних або синтетичних речовин, які спеціально додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів або готових продуктів з метою надання їм певних якісних показників.

Номер слайду 3

1907 р.-Кікунае Ікеда отримав глутамат натрію C5 H8 NO4 Na

Номер слайду 4

«Синдром китайського ресторану»

Номер слайду 5

1953 р. в Європі замінили назви харчових добавок на цифрові коди

Номер слайду 6

Харчові добавки використовуються з метою: - збереження поживних властивостей харчових продуктів; -надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду; -збільшення терміну зберігання харчових продуктів; -полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; -здешевлення та скорочення технологічного процесу.

Номер слайду 7

Щорічно виробництво харчових добавок збільшується в країнах Європи — на 2%, в США — на 4,4%, в Азії на 10—15%.

Номер слайду 8

Розрізняють 30 функціональних класів харчових добавок. Вживання харчових добавок в Україні було обмеженим порівняно із зарубіжними країнами Європи та США. Протягом останніх років використання харчових добавок в країні значно збільшилось. В 1994 році, згідно з Постановою Кабінету Міністрів, було дозволено використання 194 препаратів, в 2000 році — вже 221.

Номер слайду 9

Класифікація харчових добавок. Барвники (Е100 - Е199) - надають продуктам більш привабливого, стійкого кольору. Більшість з цих добавок викликає появу злоякісних пухлин.

Номер слайду 10

Класифікація харчових добавок. Консерванти (Е200 - Е299) - продовжують реальный термін зберігання харчових продуктів, і головним чином за рахунок пригнічення росту мікроорганізмів, продукти життєдіяльності яких можуть мати неприємний смак та запах, а часто є шкідливими для організму людини. Добавки Е230,Е231,Е232,Е239- АЛЕРГЕНИ

Номер слайду 11

Класифікація харчових добавок. Антиоксиданти або антиокислювачі (Е300 - Е399) - пригнічують процеси окислення, так само як і попередня група харчових добавок, збільшуючи термін зберігання харчових продуктів. Е171-173, Е320-322 СПРИЧИНЮЮТЬ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ І НИРОК.

Номер слайду 12

Класифікація харчових добавок Стабілізатори, загущувачі і емульгатори (Е400 - Е499) - група харчових добавок, які роблять продукт більш стіким в широкому розумінні (в першу чергу фізично) або надають харчовим продуктам вид та форму, більш зручну для вживання. Добавки Е338-341, Е407, Е450, Е461-466-викликають захворювання шлунково- кишкового тракту.

Номер слайду 13

Класифікація харчових добавок. Регулятори кислотності (p. H) та речовини проти злежування, комкування (Е500 - Е599) - група харчових добавок, які регулюють в першу чергу кислотність, сипучість, однорідність продуктів харчування для покращення органо-лептичних показників та загального вигляду продуктів.

Номер слайду 14

Класифікація харчових добавок. Підсилювачі смаку та аромату (ароматизатори) - Е600 - Е699, група добавок покликана допомогти створити в готовому продукті максимально стійкий та приємный для споживача смак та аромат.

Номер слайду 15

Класифікація харчових добавок. Антибіотики (Е700 - Е799) - речовини, що пригнічують ріст живих клітин (в першу чергу мікроорганізмів). На відміну від групи консервантів, мають більш вузьку проте часто і більш ефективну специфіку дії.

Номер слайду 16

Найнебезпечнішими для людини і забороненими харчовими добавками є:-цитрусовий червоний барвник (Е 212);-червоний амарант (Е 123);-консервант формальдегід (Е 240);-бромат калію (Е 924а); -алюміній (Е 173) – барвник. Дані барвники часто використовуються для виробницива солодощів (цукерок, печива…)

Номер слайду 17

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
371
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку