Презентація "Зелена хімія".

Про матеріал
Дана презентація може бути використана при підготовці та проведенні уроку хімії в 11 (12) класі зі здобувачами освіти з порушеннями слуху. В даній презентації представлені різні форми та методи роботи для розвитку критичного мислення здобувачів освіти з порушеннями слуху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Зелена» хімія: сучасні завдання перед хімічною наукою та хімічною технологією. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Асоціативний кущ «Зелена хімія»Зелена хімія

Номер слайду 3

Бурхливий розвиток хімічної науки та промисловості ставить людство перед низкою проблем: виснаження невідновлюваних ресурсів, проблеми безпеки та захворювання населення, пов’язані із хімічним виробництвом та токсичністю деяких його продуктів.

Номер слайду 4

Техногенні катастрофи ХХ ст, щорічні витрати на запобігання забруднення довкілля надали потужний імпульс для розробки інноваційного підходу до вирішення екологічних проблем за допомогою хімії.

Номер слайду 5

Зелена хімія (Green Chemistry) - науковий напрямок в хімії, до якого можна віднести будь-яке вдосконалення хімічних процесів, що позитивно впливає на навколишнє середовище. Як науковий напрямок, виник у 90-і роки XX століття.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

«Зелена» хімія — філософія хімічних досліджень та інженерії, що закликає до створення продуктів і процесів, які дають змогу мінімізувати використання та виробництво шкідливих речовин.

Номер слайду 8

Зелена хімія розглядає:ідеальний процес ‒ простий, одностадійний процес, екологічно безпечний, ефективний на молекулярному рівні, з використанням відновлюваної сировини, що забезпечує максимальний вихід продукції;ідеальний продукт ‒ потребує мінімум енергії та упаковки, безпечний, на 100% розкладається мікроорганізмами, може перероблятися; «ідеальний споживач» – він користується мінімальною кількістю товарів, розуміє необхідність збереження довкілля.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Мета «Зеленої» хіміїМетою «Зеленої» хімії є зменшення та запобігання забрудненню довкілля вже на початку розроблення хімічних технологій, тобто, унеможливлення появи негативних екологічних наслідків після її запуску у виробництво. З огляду на це, «зелена» хімія як хімічна філософія, стосується різних галузей хімічної науки.

Номер слайду 11

Завдання «Зеленої» хіміїДо завдань «Зеленої» хімії належать не лише зменшення шкідливого впливу хімічних виробництв на природу, а й пошук шляхів збільшення ефективності кожного з хіміко-технологічних процесів. «Зелена» хімія стосується всього життєвого циклу хімічної продукції: проектування, виробництва, використання та кінцевої утилізації. За «Зеленою» хімією майбутній добробут нашої планети.

Номер слайду 12

Дванадцять принципів зеленої хімії.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Поглиблене пояснення принципів1. Запобігання утворення відходів: Такий дизайн хімічного синтезу, який забезпечує запобігання утворення відходів. Не залишати ніяких відходів для утилізації й поховання.

Номер слайду 16

2. Максимальне укрупнення складових частин: Проектування синтезу так, щоб кінцевий продукт містив максимальне співвідношення вихідних матеріалів. З мінімальною кількістю відходів або без них.

Номер слайду 17

3. Розробка менш небезпечних хімічних синтезів: З використанням і генеруванням речовин з мінімальною токсичністю або нетоксичними для людей або навколишнього середовища.

Номер слайду 18

4. Дизайн безпечних хімічних речовин і продуктів: Дизайн хімічних продуктів, які повною мірою ефективні, але мають малу токсичність або взагалі не токсичні.

Номер слайду 19

5. Використовуйте безпечні розчинники та умови реакції: Не використовуйте розчинники або інші допоміжні хімічні речовини. Якщо ви повинні використовувати ці хімічні речовини, використовуйте найбільш безпечні з них.

Номер слайду 20

6. Підвищення енергоефективності: Запустіть хімічні реакції при кімнатній температурі і тиску, коли це можливо.

Номер слайду 21

7. Використовуйте відновлювальну сировину: Використовуйте такі вихідні матеріали або сировину, які є поновлюваними, а не ті, що виснажуються. Джерелом відновлюваної сировини часто є сільськогосподарські продукти або відходи інших процесів; джерела невідновлюваної сировини - частіше це джерела викопного палива (нафта, природний газ, вугілля) чи гірничих розробок.

Номер слайду 22

8. Уникайте хімічних похідних: Уникайте використання блокуючих або захисних груп або яких-небудь тимчасових модифікацій, якщо це можливо. Похідні використовують додаткові реагенти і утворюють відходи.

Номер слайду 23

9. Використовуйте каталізатори, але не стехіометричні реагенти: Мінімізуйте відходи за допомогою каталітичних реакцій. Каталізатори ефективні в малих кількостях і можуть здійснювати одну реакцію безліч разів. Вони краще стехіометричних реагентів, які використовуються з надлишком, і здійснюють реакцію тільки один раз.

Номер слайду 24

10. Дизайн хімікатів и продуктів погіршується після використання: Дизайн хімічних продуктів повинен бути таким, щоб вони руйнувалися до нешкідливих речовин після використання, і не накопичувалися в навколишньому середовищі.

Номер слайду 25

11. Аналіз в режимі реального часу, щоб запобігти забрудненню: Включити в процес моніторинг у реальному часі і контроль під час синтезу, щоб мінімізувати або усунути утворення побічних продуктів.

Номер слайду 26

12. Зведення до мінімуму можливості нещасних випадків: Такий дизайн хімічних речовин і їх фізичних форм (твердих, рідких або газу), щоб мінімізувати потенціал для хімічних аварій, включаючи вибухи, пожежі і викиди в навколишнє середовище.

Номер слайду 27

Ці 12 принципів, завдяки своїй актуальності, користі та конкретності, зробили певний внесок у розширення та становлення нової філософії. 13-й принцип: Якщо ви робите все так, як звикли, то і отримаєте те, що зазвичай отримуєте.

Номер слайду 28

Індивідуальна робота у робочих зошитах1. Сформулюйте визначення поняття «Зелена» хімія. 2. Поясніть, у яких напрямах розвивається «Зелена» хімія як основа нової філософії хімії. 3. Поясніть причини виникнення концепції 12 принципів «Зеленої» хімії. 4. Висловте власне судження про вплив діяльності людини на довкілля й охорону його від забруднень. 5. Охарактеризуйте своє ставлення до природи як найвищої цінності та вашого місця в ній. 6. Висловте власне судження щодо впровадження технологій «Зеленої» хімії та її ефективності в збереженні природи та здоров'я людини.

Номер слайду 29

Перейдіть за посиланням та пройдіть тестування:https://naurok.com.ua/test/zelena-himiya-72363.html

Номер слайду 30

https://wordwall.net/uk/resource/3018672

Номер слайду 31

Підготувати навчальний проєкт за темою: «Вирішення проблеми утилізації різних видів електричних ламп».

Номер слайду 32

Використано матеріали інтернету

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Інкл
Додано
23 листопада 2023
Переглядів
540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку