Презентація"Харчові розлади Профілактика захворювань травної системи "

Про матеріал
Хвороби органів травлення та їхні групи, харчові розлади. Профілактика захворювань травної системи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 кл біо Матяш пар 18 Харчові розлади Профілактика захворювань травної системи 17 11 2024 Різноманітні порушення діяльності травної системи *Унаслідок розладів жування та процесів слиновиділення → порушується попереднє оброблення їжі. *Залишки їжі між зубами → сприяють розмноженню мікроорганізмів.

Номер слайду 2

*Небезпечним захворюванням зубів є карієс. *Тому після вживання їжі → треба чистити зуби, → особливо перед сном, полоскати рот теплою водою.

Номер слайду 3

*Порушення жування може бути наслідком → запальних процесів слизової оболонки ясен і рота - стоматиту (від грец. стома - рот).

Номер слайду 4

*Погано пережована їжа спричиняє → розлади травлення в шлунку, → посилює секрецію шлункового соку, → подразнює його слизову оболонку.

Номер слайду 5

*Це призводить до запалення слизової оболонки шлунка → гастритів (від грец. гастер - шлунок) → або виникнення виразок стінок шлунка та дванадцятипалої кишки.

Номер слайду 6

*У шлунку і дванадцятипалій кишці людини мешкає бактерія - хелікобактер пілорі. *Вона здатна спричиняти → гастрити, → дуоденіти (процеси запалення дванадцятипалої кишки) → і навіть онкологічні захворювання цих органів.

Номер слайду 7

*Цю бактерію виявляють у багатьох людей, → які страждають на ці захворювання. *Однак не у всіх людей, в організмі яких виявлено цю бактерію, → є ознаки згаданих захворювань.

Номер слайду 8

*Недотримання режиму харчування є також причиною → панкреатиту (від грец. панкреас - підшлункова залоза) запалення підшлункової залози.

Номер слайду 9

*Запалення червоподібного відростка сліпої кишки - апендикса (від лат. апендикс - придаток) → спричинює апендицит, → що супроводжується гострим болем праворуч унизу живота, → підвищенням температури тіла, ознобом, нудотою, блюванням.

Номер слайду 10

*Якщо з’явилися подібні симптоми, → негайно викличте «швидку допомогу». *До приїзду лікаря → можна прикласти до місця болю міхур з льодом. *Ніколи не грійте місце на животі, що болить. *Це може призвести до розриву апендикса й запалення очеревини.

Номер слайду 11

*Блювання - це рефлекторний акт видалення назовні вмісту шлунка через стравохід. *Відрижка - вихід зі шлунка повітря, → яке потрапило в нього під час ковтання разом з їжею, → або газів, які утворюються в шлунку, коли порушено травлення.

Номер слайду 12

*Унаслідок неправильного харчування, → лікування антибіотиками → може змінитися бактеріальна мікрофлора організму, переважно кишківника.

Номер слайду 13

*Характерним при цьому є метеоризм (від грец. метеоризмос - здуття) - здуття живота через посилене утворення кишкових газів. *Це знижує ефективність травлення, → порушує всмоктування води в товстому кишківнику, → отруює організм людини продуктами життєдіяльності шкідливих мікроорганізмів.

Номер слайду 14

*У разі порушення режиму харчування, → зловживання сухою (як-от, чипси), → жирною (наприклад, торти) їжею, → за малорухомого способу життя → з віком може виникнути застій і згущення жовчі в жовчному міхурі, → що призводить до холециститу (від лат. холе - жовч, кистіс - міхур) - запалення жовчного міхура.

Номер слайду 15

*Наслідком холециститу часто є → жовчнокам’яна хвороба - утворення в жовчному міхурі камінців. *Камені із жовчного міхура можуть потрапити в міхурову протоку й закупорити її. *У цьому разі потрібне негайне хірургічне втручання.

Номер слайду 16

*Хвороби шлунково-кишкового тракту виникають ще й → унаслідок різноманітних отруєнь, → проникнення збудників різних захворювань.

Номер слайду 17

* Ознаками харчового отруєння є → біль у животі, блювання, пронос, головний біль, запаморочення. * До групи бактеріальних харчових отруєнь належать захворювання, → причинювані токсичною дією мікроорганізмів,→ які потрапили до шлунково-кишкового тракту людини з харчовими продуктами→ внаслідок порушення технології виробництва → та санітарних норм їхнього зберігання, перевезення. Які харчові отруєння трапляються? 

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ХВОРОБИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ БАКТЕРІАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯХвороба. Збудник. Ознаки. Джерела інфекціїСальмонельоз. Бактерія роду Сальмонела. Отруєння організму: токсикоз, шлунково-кишкові розлади, підвищення температури. Хворі та здорові (бактеріоносії) тварини та люди, інфіковані їжа (здебільшого м’ясо й м’ясні продукти, молоко та молочні продукти, яйця), вода* Серед таких харчових отруєнь найпоширенішими є→ сальмонельоз, ботулізм, дизентерія, холера (див. таблицю 4). Бактерія роду Сальмонела

Номер слайду 20

ХВОРОБИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ БАКТЕРІАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯХвороба. Збудник. Ознаки. Джерела інфекціїБотулізм. Паличка ботулізму. Отруєння організму: токсикоз, шлунково-кишкові розлади, підвищення температуриІнфіковані м’ясні продукти, овочеві й рибні консерви, ковбаси, солона та копчена риба. Дуже небезпечні консерви домашнього приготування через недостатню їхню стерилізацію

Номер слайду 21

ХВОРОБИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ БАКТЕРІАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯХвороба. Збудник. Ознаки. Джерела інфекціїДизентерія. Дизентерійна паличка. Отруєння організму: токсикоз, шлунково-кишкові розлади, підвищення температуриІнфіковані продукти (особливо молоко й вода), предмети хворого

Номер слайду 22

ХВОРОБИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ БАКТЕРІАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯХвороба. Збудник. Ознаки. Джерела інфекціїХолера. Холерний вібріон. Отруєння організму: токсикоз, шлунково-кишкові розлади, підвищення температуриІнфіковані сира вода та харчові продукти, а також брудні руки після контакту з хворим, мухи

Номер слайду 23

Пам’ятайте! *Причиною поширення інфекційних хвороб здебільшого є → порушення елементарних правил гігієни харчування → та особистої гігієни.

Номер слайду 24

*Хвороба Боткіна, або вірусний гепатит А (від грец. гепар - печінка), це гостра інфекційна хвороба, за якої уражається переважно печінка, виникає її тяжке запалення. Вірусні захворювання органів травлення. 

Номер слайду 25

*Людина заражається через → забруднені харчові продукти, воду, домашні речі, брудні руки. *Переносниками вірусу гепатиту є → також мухи.

Номер слайду 26

*Через 40 днів з моменту потрапляння збудника до організму з’являються перші ознаки хвороби: → біль у горлі, кволість, нудота, блювання, підвищення температури тіла. *Сеча темнішає, → а кал знебарвлюється, → через декілька днів білки очей і шкірні покриви жовтішають, → тому хворобу ще називають жовтяницею.

Номер слайду 27

Мал. 75. С. П. Боткін (1832-1889)*Ця хвороба дуже небезпечна,→ бо призводить до загибелі клітин печінки й порушення всіх її функцій. *Інфекційне походження вірусного гепатиту А вперше довів → видатний терапевт і вчений С. П. Боткін.

Номер слайду 28

*Людей, хворих на інфекційні хвороби, госпіталізують, → а приміщення, де вони перебували, та їхні речі обов’язково дезінфікують.

Номер слайду 29

*Ви вже знаєте, що є гриби їстівні, → а є гриби - надзвичайно отруйні (бліда поганка, мухомор червоний, опеньки сірчисто-жовті несправжні. Яка небезпека отруєння грибами? 

Номер слайду 30

*На території України росте понад → 25 видів смертельно отруйних грибів.

Номер слайду 31

*Ознаки отруєння з’являються → через 8-72 год після вживання їх. → блювання, розлад шлунка, невгамовна спрага через зневоднення організму, судоми. *У разі появи таких симптомів слід → негайно викликати «швидку допомогу».

Номер слайду 32

*Надаючи першу медичну допомогу в разі отруєння грибами, → потерпілому потрібно промити шлунок, → дати випити не менше ніж п’ять склянок води; → викликати блювання, → видаливши цим з організму недоброякісну їжу, → потім дати проносні засоби, → напоїти гарячим чаєм і викликати лікаря.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

*На травну систему людини також негативно впливає→ вживання алкоголю і тютюнокуріння.

Номер слайду 35

*Потрапляючи в шлунок, алкоголь→ подразнює його слизову, підсилюючи соковиділення. *Шлунковий сік при цьому→ містить мало ферментів → і багато хлоридної кислоти.

Номер слайду 36

*Тривале вживання алкогольних напоїв призводить → до гастритів. *Усмоктуючись у кров, → алкоголь потрапляє до печінки й руйнує її клітини.

Номер слайду 37

*Тютюнокуріння → пригнічує обмін речовин → і перешкоджає засвоєнню організмом вітамінів.

Номер слайду 38

* Поряд зі шлунково-кишковими інфекціями часто трапляються→ й гельмінтози. → Їх спричинюють паразитичні черви - гельмінти. Які поширені гельмінтози людини? 

Номер слайду 39

*Гельмінтози призводять до → виснаження організму, недокрів’я. *Продукти життєдіяльності гельмінтів → впливають на нервову систему, органи кровотворення, травлення тощо. *Порушується сон, апетит, виникає головний біль, швидка втома.

Номер слайду 40

* Перед вживанням їжі → завжди потрібно мити руки з милом; → овочі й фрукти треба їсти також добре помитими; → їжу слід тримати закритою, → щоб на неї не потрапляв пил, таргани і мухи; не можна пити сирої води.

Номер слайду 41

*М’ясо й рибу потрібно → добре термічно обробляти. *Не можна купувати їх на стихійних ринках, → адже там продукти не проходять належного санітарного контролю. *Дотримання правил особистої гігієни → є профілактикою виникнення будь-яких хвороб. Ключові терміни і поняття: гастрит, панкреатит, апендицит, холецистит, жовчнокам’яна хвороба.

Номер слайду 42

Чим можуть бути спричинені порушення жування та слиновиділення? Які їхні наслідки? 2. Які ви знаєте порушення роботи шлунка? Які їхні причини? 3. Унаслідок чого може порушуватися робота кишківника? 4. Які інфекційні захворювання органів травлення ви знаєте? Яка їхня профілактика? 5. Які причини порушення діяльності печінки?Дайте відповідь на запитання

Номер слайду 43

Укажіть назву запалення червоподібного відростка сліпої кишки: а) гастрит; б) панкреатит; в) стоматит; г) апендицит.2. Укажіть захворювання, спричинене вірусною інфекцією: а) ботулізм; б) дизентерія; в) хвороба Боткіна; г) холера. Виберіть одну правильну відповідь

Номер слайду 44

І група. Найпоширеніші хвороби травної системи. II група. Хвороби органів травлення, спричинені вірусною інфекцією. III група. Хвороби шлунково-кишкового тракту бактеріального походження. IV група. Небезпека отруєння грибами. Поясніть причини їхнього виникнення та перелічіть найефективніші засоби профілактики. Відповіді оформте у вигляді пам’яток. Обговоріть у групах. 

Номер слайду 45

Поміркуйте. Чому нервові перенапруження та стреси негативно впливають на роботу травної системи? Відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 46

Творче завдання. Використовуючи різні джерела інформації та знання з біології, здобуті в 6 класі, підготуйте повідомлення про отруйні гриби

pptx
Додав(-ла)
Томляк Ірина
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
17 листопада
Переглядів
435
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку