8 кл біо Матяш пар 18 Харчові розлади Профілактика захворювань травної системи 17 11 2024 Різноманітні порушення діяльності травної системи *Унаслідок розладів жування та процесів слиновиділення → порушується попереднє оброблення їжі. *Залишки їжі між зубами → сприяють розмноженню мікроорганізмів.
*Характерним при цьому є метеоризм (від грец. метеоризмос - здуття) - здуття живота через посилене утворення кишкових газів. *Це знижує ефективність травлення, → порушує всмоктування води в товстому кишківнику, → отруює організм людини продуктами життєдіяльності шкідливих мікроорганізмів.
*У разі порушення режиму харчування, → зловживання сухою (як-от, чипси), → жирною (наприклад, торти) їжею, → за малорухомого способу життя → з віком може виникнути застій і згущення жовчі в жовчному міхурі, → що призводить до холециститу (від лат. холе - жовч, кистіс - міхур) - запалення жовчного міхура.
* Ознаками харчового отруєння є → біль у животі, блювання, пронос, головний біль, запаморочення. * До групи бактеріальних харчових отруєнь належать захворювання, → причинювані токсичною дією мікроорганізмів,→ які потрапили до шлунково-кишкового тракту людини з харчовими продуктами→ внаслідок порушення технології виробництва → та санітарних норм їхнього зберігання, перевезення. Які харчові отруєння трапляються?
ХВОРОБИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ БАКТЕРІАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯХвороба. Збудник. Ознаки. Джерела інфекціїСальмонельоз. Бактерія роду Сальмонела. Отруєння організму: токсикоз, шлунково-кишкові розлади, підвищення температури. Хворі та здорові (бактеріоносії) тварини та люди, інфіковані їжа (здебільшого м’ясо й м’ясні продукти, молоко та молочні продукти, яйця), вода* Серед таких харчових отруєнь найпоширенішими є→ сальмонельоз, ботулізм, дизентерія, холера (див. таблицю 4). Бактерія роду Сальмонела
ХВОРОБИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ БАКТЕРІАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯХвороба. Збудник. Ознаки. Джерела інфекціїБотулізм. Паличка ботулізму. Отруєння організму: токсикоз, шлунково-кишкові розлади, підвищення температуриІнфіковані м’ясні продукти, овочеві й рибні консерви, ковбаси, солона та копчена риба. Дуже небезпечні консерви домашнього приготування через недостатню їхню стерилізацію
ХВОРОБИ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ БАКТЕРІАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯХвороба. Збудник. Ознаки. Джерела інфекціїХолера. Холерний вібріон. Отруєння організму: токсикоз, шлунково-кишкові розлади, підвищення температуриІнфіковані сира вода та харчові продукти, а також брудні руки після контакту з хворим, мухи
*Через 40 днів з моменту потрапляння збудника до організму з’являються перші ознаки хвороби: → біль у горлі, кволість, нудота, блювання, підвищення температури тіла. *Сеча темнішає, → а кал знебарвлюється, → через декілька днів білки очей і шкірні покриви жовтішають, → тому хворобу ще називають жовтяницею.
*Надаючи першу медичну допомогу в разі отруєння грибами, → потерпілому потрібно промити шлунок, → дати випити не менше ніж п’ять склянок води; → викликати блювання, → видаливши цим з організму недоброякісну їжу, → потім дати проносні засоби, → напоїти гарячим чаєм і викликати лікаря.
*М’ясо й рибу потрібно → добре термічно обробляти. *Не можна купувати їх на стихійних ринках, → адже там продукти не проходять належного санітарного контролю. *Дотримання правил особистої гігієни → є профілактикою виникнення будь-яких хвороб. Ключові терміни і поняття: гастрит, панкреатит, апендицит, холецистит, жовчнокам’яна хвороба.
Чим можуть бути спричинені порушення жування та слиновиділення? Які їхні наслідки? 2. Які ви знаєте порушення роботи шлунка? Які їхні причини? 3. Унаслідок чого може порушуватися робота кишківника? 4. Які інфекційні захворювання органів травлення ви знаєте? Яка їхня профілактика? 5. Які причини порушення діяльності печінки?Дайте відповідь на запитання
І група. Найпоширеніші хвороби травної системи. II група. Хвороби органів травлення, спричинені вірусною інфекцією. III група. Хвороби шлунково-кишкового тракту бактеріального походження. IV група. Небезпека отруєння грибами. Поясніть причини їхнього виникнення та перелічіть найефективніші засоби профілактики. Відповіді оформте у вигляді пам’яток. Обговоріть у групах.