Презентація "Харчування. Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків" 5 клас

Про матеріал
Матеріал до уроку з навчального предмета “Здоров'я, безпека та добробут" 5 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчування. Значення води і харчування для розвитку і здоров’я підлітків

Номер слайду 2

ПЕРЕВІРЕМО?Чи ваш спосіб життя є здоровим? Зараховуйте собі щоразу 2 бали, якщо:робите уранці зарядку;миєте руки перед їжею, після туалету і коли приходите з вулиці;щоранку й щовечора вмиваєтеся і чистите зуби;дотримуєтеся режиму дня;дивитеся телевізор і користуєтеся комп’ютером, ґаджетами не більш як 2 години на день;споживаєте багато овочів і фруктів;займаєтеся спортом, любите рухливі ігри;вчасно лягаєте спати. Порахуйте, скільки маєте балів ________________А тепер щоразу віднімайте 3 бали, якщо:хоч раз пробували курити;забуваєте мити руки, чистити зуби;споживаєте немиті овочі та фрукти;їсте багато солодощів;споживаєте багато солоного, жирного, смаженого;проводите у віртуальному світі понад 2 год на день. Порахуйте, скільки маєте балів _____________________Проаналізуйте свої результати. Якщо в підсумку у вас залишилося більш як 14 балів — це означає, що ви ведете здоровий спосіб життя. Якщо менше — ваш спосіб життя загрожує здоров’ю

Номер слайду 3

Еколото. Коли я обираю продукти… Я звертаю увагу на місце виробництва продуктів. Я не можу вплинути на харчові звички моєї родини. Я вмію готувати прості страви. Я не звертаю увагу на місце виробництва продуктів. Я не готую, бо краще використовувати час на цікаве. Моя родина і я не впливаємо на довкілля. Я хочу навчитися готувати. Я звертаю увагу на маркуванняпродуктів. Я знаю про рециклінг. Я вживаю овочі та фрукти. Моя родина дослухається до мене при виборі продуктів. Я дотримуюся здорового харчування. Я їм багато магазинних напівфабрикатів. Я надаю перевагу імпортним продуктампродуктів. Я сортую сміття. Моя родина і я викидаємо багато продуктів харчування

Номер слайду 4

Маркування – це нанесення тексту, умовних позначок, малюнків на товар. Знак  «дбай про чистоту»Знак  «викидай окремо»Знак «біодеградуюча упаковка»«Зелений журавлик»Пакувальний матеріал вироблений з повторно переробленої сировини «Євролистик» , органічні харчові продукти

Номер слайду 5

Штрих-код

Номер слайду 6

Рециклінг- це процес переробки відходів у матеріал, який можна використовувати повторно

Номер слайду 7

Ти в супермаркетіЧитайте етикетку. Обов’язково звертайте увагу на дату виготовлення товару або на кінцеву дату придатності, яка вказана на упаковці. Звертайте увагу на інгредієнти, що входять до складу продукту. Не купуйте продукти, що містять багато консервантів, барвників, трансгенних, гідрогенізованих жирів та іншої хімії

Номер слайду 8

Безпечне харчування - це вміння визначати якість продуктів. Харчові отруєння можуть виникнути в результаті вживання неякісних, прострочених продуктів. Нудота, блювання. Симптоми: Сильний головний біль. Загальне нездужання та слабкість, лихоманка. Підвищена температура тіла. Діарея

Номер слайду 9

Харчові звички — індивідуальні, сімейні, національні традиції у харчуванні та відповідна їм пристосованість організму до окремих харчових продуктів, способів приготування та прийому їжі

Номер слайду 10

Добова потреба харчових продуктів. Щоденна добова потреба підлітків 11-13 років у білках - 90-100 г, жирах - 90-100 г, вуглеводах - 380-400 г. Загалом протягом дня потрібно вживати: 4-5 скибочок хліба, 150-200 г каші чи вермішелі; 3-4 яблука чи інших фруктів, 2 склянки соку, 350-500 г салату, 200 г картоплі; склянку молока, по 50 г масла і сиру, 200 г кефіру чи йогурту; по 50-100 г м'яса чи риби; 1-2 яйця, 125 г квасолі чи гороху. Підліток потребує на 0,5 кг більше поживних речовин, ніж дорослий. Здоровій  дитині 11-13 років необхідно приблизно 2500 ккал на день для забезпечення організму енергією, тобто стільки ж, скільки й 50-річній людині. Дівчинці потрібно на день приблизно на 400 ккал більше, ніж її 35-річній мамі

Номер слайду 11

20%20%10%15%25%10%Тарілка харчування1,5 л

Номер слайду 12

Запам’ятайте: Харчуватися потрібно регулярно, тобто ­ дотримуватися режиму  харчування - їсти в один і той самий час. Це сприяє нормальній роботі травного тракту і засвоєнню поживних речовин. Треба пам'ятати про правильне співвідношення в їжі білків, жирів і  вуглеводів. Щодня у раціоні підлітка має бути одна частина білків, одна частина жирів, 4 частини вуглеводів. При фізичних навантаженнях -1:1:6. Денний харчовий раціон підлітка залежить від багатьох причин: достатку сім'ї, стану здо­ров'я, режиму навчання та інших навантажень, пори року та ін. Індивідуальні рекомендації у такому випадку може надати спеціаліст з харчування - дієтолог. Правильне харчування сприяє високій розумовій та фізичній активності. До порушення харчування належать переїдання та недоїдання. Це однаково шкідливо для організму, що росте

Номер слайду 13

Правила харчування1. Їж 3-4 рази на день, у певні години, не частіше, ніж через 3-4 год.2. Пережовуй їжу повільно і ретельно.3. Ввечері не пий міцного чаю, кави.4. Цукор заміни медом, ягодами, фруктами.5. Їж якомога менше білого хліба, а більше - житнього.6. Уникай надто жирної їжі.7. Не досолюй страв.8. Воду пий невеликими ковтками.9. Вживай свіжі, теплі страви

Номер слайду 14

Складемо свій варіант здорового сніданку, обіду та вечеріОбід. Вечеря. Сніданок

Номер слайду 15

Домашнє завдання1. Порівняй свій раціон з тарілкою здорового харчування. 2. Намалюй мапу руху продуктів харчування від вирощування до столу (на вибір), результат прикріпити на платформі HUMAN. Приклад: шлях картоплі від „вирощування сировини” до «столу споживача»

Номер слайду 16

Низький зріст деяких народів - це наслідок нестачі білків у їжі. Протягом року людина споживає 5,5 кг солі. Відважні мандрівники і мореплавці минулих століть часто потерпали від важкої хвороби - цинги. Вона розвивалася тоді, коли люди тривалий час не споживали свіжих продуктів, зокрема овочів. Від цинги гинуло більше моряків, ніж у морських битвах і під час затоплень кораблів. У народі з давніх-давен цингу лікували плодами шипшини, настоянкою з хвої. Запобігає цьому небезпечному захворюванню споживання лимонів, квашеної капусти, зеленої цибулі, шпинату, чорної смородини. За життя людина споживає 43 тонни їжі. За 70 років життя людина споживає приблизно 50-52 т води, 10 т вуглеводів, 2,5 т білків і 200-300 кг мінеральних речовин. Це цікаво

Номер слайду 17

Зичимо Вам здоров’я!

pptx
Додано
20 грудня 2022
Переглядів
2234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку