Презентація " Хімічна вікторина"

Про матеріал
Даний документ містить презентацію для підсумкового уроку хімії в 7 і 8 класах. Хімічна вікторина складається з п'яти завдань, кожне з яких розкриває зв'язок хімії з іншими науками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічна вікторина

Номер слайду 2

Конкурс 1. Хімія та географія1. Які хімічні елементи мають назви держав і материків?2. Замінивши одну літеру в назві елемента, утвори назву:• гірської системи на кордоні між Європою та Азією ;• протоки між Європою та Азією 3. Назва якого хімічного елемента пов’язана з островом Кіпр? 4. Назва якого хімічного елемента походить від назви нашої планети?5. Яку країну Південної Америки назвали на честь речовини, утвореної хімічним елементом?

Номер слайду 3

Конкурс 2. Хімія та література1. Доповни вислови назвами простих речовин — металів.• Слово — …, мовчання — … • Не все те …, що блищить. • … характер. • Швидкий, як … • Куй …, поки гаряче. 2. Який елемент одержав назву на честь могутніх велетнів з грецької міфології?3. Який елемент названо на честь міфічного героя, що приніс людям вогонь? 4. Назва якого елемента пов’язана з ім’ям богині Місяця в грецькій міфології?5. Який елемент одержав назву на честь скандинавського бога війни?

Номер слайду 4

Конкурс 3. Хімія та біологія1. Цю складну речовину Леонардо да Вінчі назвав «соком життя на Землі». 2. Нестача якого хімічного елемента в організмі людини призводить до карієсу?3. Елемент, що забарвлює кров деяких морських тварин у блакитний колір.4. Елемент, який міститься у складі крові та надає їй червоного забарвлення.5. Елемент, що наявний у складі хлорофілу й забарвлює листя в зелений колір.

Номер слайду 5

Конкурс 4. Хімія та фізика1. Які метали можна розплавити в руці? 2. За допомогою якого металу, що за нормальних умов перебуває в рідкому стані, можна заморозити воду? 3. Назва якого елемента співзвучна з ім’ям видатного датського фізика, якийпрацював над теорією будови атома? 4. Який елемент було виявлено на Сонці раніше, ніж на Землі? 5. Які радіоактивні метали названо на честь планет Сонячної системи?

Номер слайду 6

Конкурс 5. Хімія та історія1. Імператор Наполеон III на бенкеті наказав поставити для почесних гостей столові прибори, виготовлені з дуже дорогого та легкого сріблясто-білого металу. Решті довелося користуватися золотим і срібним посудом. З якого металу було виготовлено посуд, який поставили для гостей? 2. Які прості речовини містилися в складі «грецького вогню», за допомогою якого ще 717 року захисники Константинополя спалили арабський флот?3. Під час походів офіцери армії Александра Македонського страждали від шлунково-кишкових захворювань менше, ніж солдати; їжа та напої в них були однакові, а посуд — різним. З якого металу було виготовлено офіцерський посуд? 4. Метал, одержання якого було заповітним бажанням кожного алхіміка. 5. Найдавніший сплав, відомий людству.