Презентація "Хімічні формули речовин. Прості та складні речовини. "

Про матеріал
Поглибити знання учнів про класифікацію речовин за складом їх молекул; дати поняття про прості та складні речовини; вміння розрізняти поняття «проста речовина» і «хімічний елемент»; «складна речовина» «суміші»; навчити учнів аналізувати якісний склад простих і складних речовин; виховувати вміння не лише оволодівати інформацією, а й осмислювати і застосовувати її.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічні формули речовин. Прості та складні речовини. Багатоманітність речовин. Метали й неметали. Металічні та неметалічні елементи, їх розміщення в періодичній системі.

Номер слайду 2

Хімічна формула – це умовне позначення складу речовини за допомогою символів хімічних елементів та індексів. О2 – молекула кисню (читається о – два)

Номер слайду 3

Індекс —маленька цифра, записана нижче і справа від символу. Індекс указує на кількість атомів елемента в молекулі. Хімічний символ елементаІндекс. Цей запис позначає молекулу кисню. Вона складається з двох атомів Оксигену - на це вказує індекс 2 у формулі.

Номер слайду 4

Коефіцієнт - цифра перед хімічною формулою. Якщо потрібно позначити, не 1 молекулу, а якусь іншу визначену кількість, то використовують коефіцієнти.2 O - два атоми оксигену3 Н2 – три молекули водню4 Na. Cl – чотири формульні одиниці кухонної солі5 СО2 – п’ять молекул вуглекислого газу

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Що означають вказані записи?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}4 Н2 О 4 молекули води5 Н2 5 молекул водню3 О23 молекули кисню2 О2 атома Оксигену4 Н4 атома Гідрогену3 N3 атома Нітрогену

Номер слайду 7

Хімічні формули деяких сполук містять круглі дужки. Індекс після дужок указує на кількість груп атомів, що записані в них.

Номер слайду 8

Якісний і кількісний склад речовин відображають їхні хімічні формули. Опис якісного й кількісного складу води за її хімічною формулою: молекула води складається з атома Оксигену та двох атомів Гідрогену. Називаючи хімічні елементи, якими утворена речовина, ви описуєте її якісний склад.

Номер слайду 9

Молекули обох речовин утворені атомами Гідрогену й Оксигену. Отже, якісний склад води й гідроген пероксиду однаковий. За правими підрядковими індексами в хімічних формулах ви зможете схарактеризувати кількісний склад речовин. У складі молекули води два атоми Гідрогену й атом Оксигену. Співвідношення між числом атомів (його позначено літерою «N») Гідрогену й Оксигену таке: У молекулі гідроген пероксиду два атоми Гідрогену та два атоми Оксигену. Очевидним є співвідношення між числом атомів цих елементів: Якісний та кількісний склад молекули води (1) та гідроген пероксиду (перекис водню) (2).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Простими називаються речовини, утворені атомами одного хімічного елемента. Деякі прості речовини складаються з молекул. Одноатомні молекули утворюють інертні гази гелій He, неон Ne, аргон Ar та ін. З двохатомних молекул складаються водень H2, кисень О2, азот N2, галогени Cl2, I2, F2, Br2. Три атоми у молекулах озону О3, чотири – у молекулах білого фосфору Р4, вісім – у молекулах сірки S8.

Номер слайду 12

Моделі молекул водню і азоту. Модель молекули білого фосфору

Номер слайду 13

Інша група простих речовин має немолекулярну будову. До таких речовин відносяться усі метали, а також червоний фосфор, алмаз, графіт, силіцій та інші.Їх хімічні формули записують хімічним символом елемента без індексу: Fe, P, C,Si тощо. Модель кристалу заліза

Номер слайду 14

Хімічний елемент і проста речовина

Номер слайду 15

Приклад:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Хімічний елемент. Проста речовина. Відносна атомна маса Оксигену дорівнює 16 Кисень погано розчиняється у воді Нітроген входить до складу білків. Азот використовують для отримання аміаку. Атоми Гідрогену входять до складу молекул води. Водень легший за повітря

Номер слайду 16

Na, Au, K, Fe, Cu. N2, H2, O2, Cl2, P, S

Номер слайду 17

Хімічні металічні елементи, які утворюють прості речовини з металічними властивостями, розташовуються у періодичній таблиці зліва нижче діагоналі «Гідроген — Бор — Силіцій — Арсен — Телур — Астат». Вгорі праворуч розташовуються неметалічні хімічні елементи, які утворюють прості речовини з неметалічними властивостями.

Номер слайду 18

Метали мають немолекулярну будову і подібні фізичні властивості. Усі метали (крім ртуті) за нормальних умов є твердими речовинами. Їх легко впізнати за характерним металічним блиском. Метали добре проводять тепло і електричний струм. Їм характерна пластичність. Метали можна кувати, прокатувати у бляхи, витягувати у дріт.

Номер слайду 19

Неметали не мають загальних фізичних властивостей і не схожі на метали. У них немає металічного блиску (винятком є йод). У більшості неметалів низькі електропровідність і теплопровідність. Більшість неметалів мають молекулярну будову. Такі речовини за нормальни умов є газами (водень, кисень, азот, озон, фтор, хлор, інертні гази), рідинами (бром) або крихкими легкоплавкими твердими речовинами (сірка, йод, білий фосфор).

Номер слайду 20

Деякі неметали мають немолекулярну будову, наприклад, червоний фосфор, силіцій, алмаз і графіт. Такі речовини є твердими, тугоплавкими, нелеткими. Червоний фосфор. Металічних елементів більше, ніж неметалічних елементів. Отже, і простих речовин металів існує більше, ніж з неметалів.

Номер слайду 21

Складними називаються речовини, до складу яких входять атоми різних хімічних елементів. Більшість хімічних речовин є складними. Багато складних речовин мають молекулярну будову. До молекулярних відносяться метан CH4, вода H2 O, вуглекислий газ CO2, сульфатна кислота H2 SO4, глюкоза C6 H12 O6. Пластмаси, білки, жири, крохмаль – також складні речовини, що складаються з молекул.

Номер слайду 22

Модель молекули глюкози. Модель молекули води

Номер слайду 23

Немолекулярну будову мають пісок Si. O2, а також усі складні речовини до складу яких входять метали – кухонна сіль Na. Cl, крейда Ca. CO3, питна сода Na. HCO3 тощо. Зі складних речовин немолекулярної будови складаються мінерали і гірські породи. Модель кристала кухонної солі

Номер слайду 24

Хімічна дія струму. За певних умов складні речовини можна розкласти на кілька нових речовин. Так, під дією електричного струму вода розкладається на водень і кисень, а цукор при нагріванні перетворюється на вугілля і воду. Водень і кисень зовсім не схожі на воду. За нормальних умов водень і кисень є газами, а вода — рідина. Вугілля і вода нічим не нагадують цукор. Властивості складної речовини не є сумою властивостей речовин, що утворюються при її розкладанні.

Номер слайду 25

Потрібно чітко розрізняти поняття «суміш» і «складна речовина».

Номер слайду 26

Підсумок:

Номер слайду 27

Підсумок: Причиною багатоманітності речовин є здатність атомів сполучатися між собою з утворенням простих і складних речовин. Характерні властивості простих речовин:

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Задорожна Лідія Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Новик Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Навроцька Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Обертінська Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Фельді Віталій Йожефович
    Чудова, суперова робота, ДЯКУЮ!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. фертак наталя
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  7. Комлєва Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
4 листопада 2020
Переглядів
19302
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку