Презентація " .Хімічний склад вод Світового океану – результати біогеохімічної діяльності організмів"

Про матеріал
Морська вода – це виключно однорідний розчин,до складу якого входить 96,5% води та 3,5% солей,незначна кількість завислих твердих частинок, розчинених газів і органічних сполук.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічний склад вод Світового океану – результати біогеохімічної діяльності організмів

Номер слайду 2

План:1. Стадії формування сольової маси океану.2. Хімічний склад води.3. Забруднення води.4. Екологічні наслідки забруднення Світового океану.5. Охорона Світового океану.

Номер слайду 3

Вода - це найважливіша речовина на Землі без якої не може існувати жоден живий організм і не можуть протікати ні які біологічні, хімічні реакції і технологічні процеси.

Номер слайду 4

Стадії формування сольової маси океану:1)Води океану мали кислу реакцію.2)Виникнення життя на Землі.3)Встановлення стабільного складу атмосфери.

Номер слайду 5

Морська вода – це виключно однорідний розчин,до складу якого входить 96,5% води та 3,5% солей,незначна кількість завислих твердих частинок, розчинених газів і органічних сполук.

Номер слайду 6

Хімічний склад води поділяється на 5 груп:

Номер слайду 7

1. Основні іони морської води:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Іон. Концентрація г/кг. Хлорид19,3534 Сульфат2,7007 Бікарбонат0,1427 Бромід0,0659 Фторид0,0013 Борат0,0265 Натрій10,7638 Магній1,2970 Кальцій0,4080 Калій0,3875 Стронцій0,0085

Номер слайду 8

2. Біогенні елементи – це сполуки (азоту,фосфору,кремнію та інших елементів), які переробляються дрібними рослинними організмами – фітопланктоном. Він знаходиться у воді у завислому стані і має здібність до фотосинтезу вуглеводів і двоокису вуглецю і води.

Номер слайду 9

3. Розчинні гази у морській воді, які утворюються за рахунок обміну з атмосферою, біологічної діяльності у воді та інших процесів:кисень, азот,двоокис вуглецю,аргон,сірководень,вуглеводи та інертні гази.

Номер слайду 10

4. Мікроелименти - це елементи з дуже малою концентрацією: мідь, алюміній,залізо,марганець,цинк, барій,радій тощо.

Номер слайду 11

5. Органічні речовини у морській воді, які поділяються на тверді частинки і розчинні.

Номер слайду 12

Гірко-солоний смак- це найхарактерніша особливісь морської води. Він обумовлений тим, що більшу частину розчинених у морській воді речовин складає хлорид натрію – звичайна кухонна сіль і хлорид магнію.

Номер слайду 13

Розчинені у морській воді різні мінеральні речовини містяться в ній у вигляді іонів, тому морська вода – це слабкий іонізований розчин, що має слабку лужну реакцію,добру електропровідність,знижену температуру замерзання,підвищену точку кипіння,знижену теплоємність.

Номер слайду 14

Морська вода має більшу густину,ніж прісна,погано розчиняє мило,швидко утворює накип у парових котлах,відрізняється від річкових і озерних вод стабільністю хімічного складу.

Номер слайду 15

Забруднення

Номер слайду 16

Сучасна технологічна революція відвела Світовому океану роль гігантського "сміттєзвалища". Загальна вага забруднюючих відходів - нафти, промислових і побутових (каналізаційних) стоків, сміття, радіоактивних відходів, важких металів, які скидаються в Світовий океан, становить мільярди тонн на рік.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Наслідки розливів: для того, щоб відмити одного птаха, вкриту нафтовою плівкою, потрібно 2 людини, 45 хв. часу і 1.1 тис. літрів чистої води. Від подібних аварій страждає не тільки тваринний і рослинний світ. Серйозні збитки несуть місцеві рибалки, готелі та ресторани, а також туристичний бізнес.

Номер слайду 19

Важкі метали (ртуть, свинець, кадмій, цинк, мідь, миш'як): водойми важкі метали надходять зазвичай із стоками гірничодобувних і металургійних підприємств, а також підприємств хімічної та легкої промисловості і через атмосферу. Для морських біоценозів найбільш небезпечні ртуть, свинець і кадмій.

Номер слайду 20

Екологічні наслідки забруднення Світового океану

Номер слайду 21

Кількісне виснаження водних ресурсів. Найсерйознішою загрозою водної безпеки аналітики називають нераціональне використання продуктів харчування, на виробництво яких іде до 40% споживаної людством прісної води. В даний час від нестачі води страждає близько 1,5 млрд жителів землі, а до 2050 року їх число, за прогнозами, може зрости до 3,5 млрд. Вже зараз ряд відносно розвинених країн, в числі яких Бразилія, Туреччина, Японія, Китаю та Італія, змушені імпортувати воду для потреб свого сільського господарства, і передумов для поліпшення ситуація поки що не видно. Більш того, дефіцит води вже в найближчі роки може перетворитися в економічний чинник - у ряді країн можуть бути згорнуті цілі галузі промисловості, потреби яких у воді будуть перевершувати можливості даних держав. Нестача води в пустельних регіонах, швидше за все, викличе інтенсивну міграцію населення.

Номер слайду 22

Серед мешканців морів під загрозою зникнення учені називають акул і морських лисиць (скатів), які схильні до надмірного вилову. Причому, з мешканцями прісних річок справа йде не краще - близько 56% з 252 прісних риб Середземномор'я на межі зникнення.

Номер слайду 23

Ключова напруга і на прісноводних і на морських екосистемах - деградація середовища проживання, включаючи водне забруднення, будівля дамб, видалення води для використання людьми, і введенням екзотичних різновидів. Приклад риби, яка стала піддана небезпеці через зміни середовища проживання, - блідий осетер, північноамериканська прісноводна риба, що живе в річках, які були всі змінені людською діяльністю. Виснаження морських рибних запасів негативно впливає не тільки на забезпечення продовольчої безпеки та економічний розвиток цілого ряду країн, а й негативно позначається на біологічній складовій підводної екосистеми.

Номер слайду 24

Охорона Світового океану

Номер слайду 25

Конвенція ООН з морського права 1982 р. (ст. 192) зобов'язує держави захищати та зберігати морське середовище. Держави повинні вживати всі заходи, необхідні для забезпечення того, щоб діяльність під їх юрисдикцією або контролем не завдавала шкоди іншим державам і їх морський середовищі шляхом забруднення.

Номер слайду 26

Міжнародна конвенція по запобіганню забруднення містить техніко-юридичні норми для запобігання забруднення моря не тільки нафтою, але й іншими шкідливими речовинами, які перевозяться на судні чи утворюються в процесі їх експлуатації. Конвенція забороняє скидання в море всіх видів пластмас, включаючи синтетичні троси, риболовні сіті і пластмасові мішки для сміття. Конвенція передбачає: а) заборону на скидання і забруднення Світового океану з будь-яких судів, за винятком військових кораблів і суден, що використовуються на державній некомерційній службі; б) заборона на будь-якого скидання в море нафти і нафтоводяної суміші з суден; в) встановлення особливих районів з жорстким режимом, де скидання небезпечних речовин повністю і в категоричній формі заборонено.

Номер слайду 27

Світовий океан має виняткове значення в життєзабезпеченні Землі. Океан - це "легені" Землі, джерело харчування населення земної кулі і зосередження величезних багатств корисних копалин. Але науково-технічний прогрес негативно позначився на життєздатності океану - інтенсивне судноплавство, активізація видобутку нафти і газу у водах континентального шельфу, скидання в моря нафтових і радіоактивних відходів призвели до тяжких наслідків: до забруднення морських просторів, до порушення екологічної рівноваги в Світовому океані. В даний час перед людством стоїть глобальне завдання - терміново ліквідувати збитки, завдані океану, відновити порушену рівновагу і створити гарантії збереження його в майбутньому. Нежиттєздатний океан згубно позначиться на життєзабезпеченні всієї Землі, на долі людства. Знищення планктону, риб та інших мешканців океанських вод - далеко не всі наслідки. Збиток може бути набагато більшим. Адже у Світового океану є загальнопланетарну функції: він є потужним регулятором вологообороту і теплового режиму Землі, а також циркуляції її атмосфери. Забруднення здатні викликати досить істотні зміни всіх цих характеристик, життєво важливих для режиму клімату й погоди на всій планеті. Симптоми таких змін спостерігаються вже сьогодні. Мертвий океан - мертва планета, а значить, і все людство. Хочеться ще раз нагадати, що будь-який кинутий у море поліетиленовий пакет або станіолева упаковка від плитки шоколаду лягають на дно і відбирають у мешканців моря частина їх життєвого простору. Всі повинні зрозуміти, що, виливаючи в струмок відро залишилася після прання води з синтетичним миючим засобом, ми не тільки замутняем воду чистого гірського потоку, але сприяємо забруднення всього Світового океану. Світовий океан кожен повинен цінувати, поважати й любити; необхідно прагнути дізнатися про нього якомога більше, тоді наше ставлення до цього чуда природи буде усвідомленим і ми перестанемо вільно або мимоволі завдавати їй шкоди. Океан всього один, він належить всім і нікому.

pptx
Додано
3 травня 2020
Переглядів
2723
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку