Презентація "Хімія каменів"

Про матеріал
Презентація створена для учнів 8 класу з метою підвищення рівня зацікавленості предметом хімія
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХІМІЯ КАМЕНів

Номер слайду 2

Номер слайду 3

БУРШТИНУкраїнське «бурштин» походить від пол. bursztyn, у свою чергу, запозиченого з середньонижньонімецької мови, де слово bernstein означало «жар-камінь». Хімічний склад. Формула: С40 Н64 О4 (або C10 H16 O). Містить домішки сірки. Клас мінералу:органічні мінерали. Колір: кремовий, блідо-жовтий,Коричневий, всі відтінки оранжевого кольору, червоний,Рідко блакитний,зеленуватий,Злегка фіолетовий і майже чорний. Форма кристалів:аморфний

Номер слайду 4

Легенда: в Японії вважали ,що бурштин - це шматочки сонця, що впали на землю. Походження. Бурштин має органічне (рослинне) походження: смоли переважно хвойних дерев в під час фосилізації зазнавали окиснення і полімеризації з утворенням органічних кислот. На стадії катагенезу бурштин ущільнюється і набуває темнішого забарвлення (руменіт, бірміт). Родовища: за кордоном відомі родовища бурштину в  Прибалиці, Італії, Польщі, М’янмі, Канаді, Сполучених Штатах Америки, Домініканській Республіці, Мексиці. Бурштин в УкраїніВ Україні у відкладах палеогену й неогену бурштин трапляється в Рівненській, Київській, Житомирській, Львівській та Харківській областях.

Номер слайду 5

То яка ціна золотого каменю?

Номер слайду 6

онікс. Назва — від грецьк. «онікс» — ніготь, лапа, копито (E. Theophrastus, бл. 315 р. до н. е.),різновид халцедону. Формула : Si. O2

Номер слайду 7

Легенда: ерос обрізав нігті Афродіти, і ті, що впали на землю, перетворились в каміння. Родовища: Індія, Бразилія , Уругвай, Алжир (г. Маскара), Узбекистан, Туркменістан. Історичною славою користувалися родовища оніксу в Стародавньому Єгипті . В Україні Калюсикське родовище-мармурового оніксу.

Номер слайду 8

ПЕРЛИПерлини — це єдині дорогоцінні камені, які не видобуваються з надр землі. Хімічна формула: Перли складаються з концентрично розташованих кристалів карбонату кальцію (Ca. CO3)

Номер слайду 9

ЛЕГЕНДАДавньоримський історик Пліній Старший описав, як під час бенкету цариця Клеопатра, щоб вразити римського полководця Марка Антонія своїм багатством і щедрістю, нібито розчинила одну з грушоподібних перлин у кубку з вином і на очах враженого гостя випила чашу з безцінним напоєм за його здоров'я.

Номер слайду 10

ЯШМАЯшма (рос. яспіс, англ. jasper, нім. Jasper m, )Строката, пістрява. Хімічний склад яшм приблизно такий: Si. O2 80—95 %; Al2 O3 та Fe2 O3 до 15 %; Ca. O 3—6 %. В Україні є на Закарпатті, в Криму,В Рівненській,Житомирській та Дніпропетровській обл.

Номер слайду 11

Дуже твердий мінерал, який був символом стійкості, використовували при виготовленні булави для самого Богдана Хмельницького. Мільйони років тому на місці Уральських гір було море та   активні вулкани. Вулканічний попіл змішувався з кольоровим мулом. Оксиди Заліза и Марганцю — бурі, червоні и навіть чорні, зелені хлористі солі, голубі силікати, інші минерали входять до складу яшми. Поступово море висохло, породи затверділи, стали плотными и спрессованными. Так народилась яшма. Ще яшму добуваюьт в Німеччинії (Саксонія), Францїі, Индії, США, на Кавказі, в Узбекистані та Венесуелі.

Номер слайду 12

ГРАНАТГрана́ти, однина гранат (лат. granatum, буквально — «зернисте»; «Grantus», що означає зернятка гранатового дерева. )Загальна формула А32+В23+(Si. O4)3, де А32+ — Mg, Fe, Са, Mn; В23+ — Al, Fe, Cr, V, Mn, Ti4+, Zr4+ і інш.

Номер слайду 13

ЛЕГЕНДА: в Стародавньому Римі, Єгипті, Персії цей мінерал ВОЇНИ носили НА щит. АХ та пояс. АХ, Він вважався каменем війни, що приносить перемогу. В Україні присутній на Закарпатті та в межах Українського щита. Світове виробництво гранатових концентратів зосереджено у США, Австралії та Індії 

Номер слайду 14

сердолік. Сердолік (староукр. Кривавець)  — слово , означає той, що радує (або що нагадує) серце.різновид халцедону. Формула : Si. O2

Номер слайду 15

Найбільш відомі родовища розташовані в Індії, Бразилії і Уругваї. На території України є в Кримських горах, на масиві Кара-Даг. У О. С. ПушкІна був золотий перстень з сердоліком червоного кольору, подарований йому графинею К. Воронцовою. Великий поет рахував цей камінь своїм талісманом й носив постійно на вказівному пальці. Тільки перед смертю він зняв його і подарував поету В. Жуковскому

Номер слайду 16

перламутр. Перламу́тр (від нім. Perlmutter — «матір перлів») — внутрішній шар черепашок прісно-водних і морських м'якунів, є органіко-неорганічним компози-том натурального походження. Перли і перламутр мають майже однаковий склад.

Номер слайду 17

 В наш час високоякісні перламутрові мушлі можна знайти в численних струмках, річках та озерах майже повсюдно на сході США, в Канаді, Мексиці, в Європі, Азії, Японії й інших місцях.

Номер слайду 18

ВАННА КІМНАТА ОЗДОБЛЕНА ПЛАСТИНАМИ ПЕРЛАМУТРУ

Номер слайду 19

ПРИКРАСИ УКРАЇНОК: КОРАЛІКора́лі — намисто із привозних коралових намистинок у вигляді циліндриків, або барилець, нанизаних на нитку. Кількість ниток може бути від 1 до більш ніж 25. Кожна нитка зветься разок. Червоні коралі є традиційним елементом національного одягу українців.

Номер слайду 20

Таке намисто називалось «добрим намистом» і коштувало як добра корова. Вони набули найширшого розповсюдження в українських землях, хоча і залишалися малодоступними для біднішого населення, тому кількість ниток намиста і розмір намистин часто були показником достатку сім'ї. Найпрестижнішим вважалося мати 24-25 ниток, з великими намистинами

Номер слайду 21

ПРИКРАСИ УКРАЇНОК: БАЛАМУТИБаламути, намисто зі скам’янілого перламутру. Старовинне. Серед заможних українських дівчат у 19 ст. досить популярними були намиста із білих перламутрових намистин. Ці намиста називали Баламути. 

Номер слайду 22

Скам’янілий перламутр - це мінералізована порода осадового походження. Він жилами пролягав у щільному черепашникові, що використовували у якості будівельного матеріалу на Вінниччині. Саме з такого перламутру, що утворився з решток черепашок-перлівець понад 25 мільйонів років назад, вирізували намистини для Баламутів.

Номер слайду 23

Поєднання коралу, бурштину та баламутів-мрія кожної української дівчини

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Додано
14 січня 2022
Переглядів
836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку