Презентація ХМАРИ: ПОХОДЖЕННЯ І ТИПИ

Про матеріал
Презентація створена на основі відкритих джерел інтернету і призначена для унаочнення лекція викладача при дистанційній формі роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походження і типи

Номер слайду 2

В атмосфері на висоті від кількох десятків до кількох сотень метрів відбувається утворення хмар, завдяки конденсації водяної пари. Цей процес протікає в результаті випаровування вологи із земної поверхні й підхоплення водяної пари висхідними потоками теплих повітряних мас.

Номер слайду 3

Хмари можуть складатися із крапель води або з кристалів снігу чи льоду в залежності від температури. Розміри і вага цих крапель або кристаликів настільки малі, що вони утримуються на висоті навіть слабкими висхідними потоками повітря.

Номер слайду 4

Якщо температура повітря в хмарі становить -10 ° с, то її структура представлена крапельними елементами; більше -15 ° C - кристалічними; від -10 до -15 ° C - змішаними.

Номер слайду 5

Також хмари виникають в результаті змішування атмосферних фронтів. Це відбувається, коли теплий фронт зустрічає холод на своєму шляху. Він починає підніматися, остигає, і утворюються фронтальні хмари.

Номер слайду 6

Хмари добре помітні з поверхні Землі, вони бувають різної форми, яка визначається багатьма факторами: швидкістю вітру, висотою, вологістю і тощо. Хмари, схожі за формою і розташовані на однаковій висоті, об'єднують в групи: перисті, купчасті, шаруваті.

Номер слайду 7

Не потрібно поглиблено займатися спеціальними спостереженнями, щоб зауважити, наскільки різноманітні бувають хмари. У різних підручниках та енциклопедіях можна знайти досить різні описи всіляких їхніх видів. Тому має сенс звернутися до міжнародної класифікації.

Номер слайду 8

Ця класифікація являє собою поділ тропосферних хмар на роди, види, різновиди по додаткових ознаках із відповідними латинськими найменуваннями, прийнятими по міжнародній угоді. В Україні застосовуються також їх українські еквіваленти. Окремо стоять так звані перламутрові і сріблясті хмари - вони утворюються в найвищих шарах стратосфери.

Номер слайду 9

Відповідно до міжнародної класифікації хмар їх поділяють на види і підвиди. За умовами утворення всі можливі хмари ділять за чотирма категоріями: конвективні, хвилясті, висхідного ковзання і турбулентного перемішування.

Номер слайду 10

До конвективних відносять хмари термічної конвекції, що формуються внаслідок нерівномірного нагріву знизу, і хмари динамічної конвекції, що виникають в результаті вимушеного підйому повітря перед горами.

Номер слайду 11

Хвилястими називають хмари, що утворюються при інверсії в антициклонах.

Номер слайду 12

Хмари висхідного ковзання виникають при зустрічі холодних і теплих повітряних мас.

Номер слайду 13

Хмари турбулентного перемішування з'являються при піднятті повітря посиленим вітром.

Номер слайду 14

За морфологічною класифікацією виділяються 10 основних хмарних форм, що поділяються на безліч типів і різновидів. Існує понад 90 різновидів хмар в «Атласі хмар».

Номер слайду 15

За зовнішнім виглядом виділяють такі форми хмар:cumulus – купчасті;stratus – шаруваті;cirrus – перисті;nimbus – дощові.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Кожний рід хмар спостерігається у визначеному інтервалі висот (ярусі), що залежить від широти. У залежності від висоти основи виділяють хмари високого, середнього та низького ярусів.

Номер слайду 18

По відстані від земної поверхні хмари бувають:cir – високі;alto – середні;низькі.

Номер слайду 19

Хмари верхнього ярусу. Як випливає з назви, перисті хмари мають волокнисту структуру, схожу на тонке перо. Вони тонкі, прозорі, іноді мають більш щільні утворення у вигляді пластівців. Якщо з таких хмар випадають опади - що трапляється рідко - то вони випаровуються, не долетівши до поверхні Землі.

Номер слайду 20

Складаються з кристалів льоду, що виникають при найнижчих температурах. Вони мають форму тонких білих хмаринок, які пропускають сонячне світло. Вони розташовуються в помірних широтах вище 5 км, у полярних — вище 3 км, у тропічних — вище 6 км:перисті, перисто-купчасті, перисто-шаруваті,

Номер слайду 21

Перисті хмари (Cirrus)Легкі, волокноподібні, повітряні утворення, зазвичай правильної смугастої форми, рідше неправильної, при якій волокна хаотично розкидані по небу. Формуються з мікроскопічних крижаних кристалів. Часто сигналізують про зміну погоди.

Номер слайду 22

Перисто-купчасті хмари (Сirrocumulus)Тонкий напівпрозорий покрив хвилеподібної структури. Затягує верхній ярус неба перед бурею.

Номер слайду 23

Перисто-шаруваті хмари Сіrrostratus) Тонкий напівпрозорий шар, крізь який просвічує сонячний диск. Буває туманним або хвилястим. Попереджає про наближення негоди.

Номер слайду 24

Хмари середнього ярусу. Зустрічаються на висотах 2-7 км для помірних широт, 2-4 км — для полярних і 2-8 км — для тропічних. Ці хмари звичайно мають зовнішній вигляд гір, куполів або веж. Складаються з крапель води, але при дуже низьких температурах в них можуть утворюватися кристали льоду. високо-купчасті,високо-шаруваті

Номер слайду 25

Висококупчасті хмари (Altocumulus)Являють собою смуги, гряди або шари хмар білого або сірого кольору. Інколи вони бувають у формі великих баранців. Утворення високо-купчастих хмар обумовлене хвилевими рухами повітря перед холодними фронтами, над гірськими перешкодами. 

Номер слайду 26

Високо-шаруваті хмари (Altostratus)Розташовуються на висоті не більше 5 км над рівнем моря і мають протяжність до 4 км по вертикалі. Складаються вони з кристаликів льоду і переохолодженої води.

Номер слайду 27

Хмари нижнього ярусу. Розташовуються нижче 2 км від землі. Оскільки їхні висоти невеликі, то вони переважно складаються з крапельок води, однак, можуть містити і кристалики льоду, коли температура досить низька. ШаруватіШарувато-купчастіШарувато-дощові

Номер слайду 28

Однорідні, безструктурні, сірі, найнижчі хмари, схожі на високий клаптевий туман.

Номер слайду 29

Шарувато-купчасті (stratocumulus)Великі, об’ємні, важкі, сіруваті «гряди» і «пагорби». Виглядають нагромадженими одна на одну. Рідко перетворюються в шарувато-дощові хмари, що дають дощові і снігові опади.

Номер слайду 30

Шарувато-дощові (nimbostratus)Сіро-сизі хмари, часто виглядають зловісно, приносять опади у вигляді снігу і дощу. Їх товщина досягає декількох кілометрів.

Номер слайду 31

Хмари вертикального розвитку. З основою на рівні нижнього ярусу і високими вершинами (іноді до 14 км і вище). Розташовуються купчасті хмари на небі як окремими рідкими хмарами, так і значними скупченнями, що закривають практично весь небосхил. купчастікупчасто-дощові

Номер слайду 32

Купчасті хмари (cumulus)Окремі щільні хмари, що розвиваються вгору у вигляді горбів, куполів, башт. Хмари складаються з крапель (при від'ємних температурах переохолоджені). Мають сліпучо-білі вершини . Основи хмар темніші.

Номер слайду 33

Це потужні купчасті маси, сильно розвинені по вертикалі в вигляді боліт (часто простягаються від нижнього до верхнього ярусу). У верхній частині хмари складаються з льодяних кристаликів і крапель різного розміру, в нижній – тільки з краплин. З хмар випадають зливові опади, з ними пов'язані грозові явища. Купчасто-дощові (Cumulonimbus )

Номер слайду 34

Інші види хмар. При певних умовах, що формуються на місцевості, спостерігаються рідкісні види хмар:сріблястіперламутровівименеподібнівеселковілентикулярніперисті завитки Кельвіна-Гельмгольтцашельфовіхвилясто-горбистіхвилястіранкова глоріямедузоподібніпірокумулятивні

Номер слайду 35

Сріблясті хмари

Номер слайду 36

Перламутрові хмари

Номер слайду 37

Вименеподібні хмари

Номер слайду 38

Веселкові хмари

Номер слайду 39

Лентикулярні або лінзовидні хмари

Номер слайду 40

Перисті завитки Кельвіна-Гельмгольтца

Номер слайду 41

Шельфові хмари

Номер слайду 42

Хвилясто-горбисті хмари

Номер слайду 43

Хвилясті хмари

Номер слайду 44

Ранкова глорія

Номер слайду 45

Медузоподібні хмари

Номер слайду 46

Пірокумулятивні хмари

Номер слайду 47

Хмарність. Хмарність - ступінь вкриття неба хмарами в балах від 0 до 10. Сучасна 10-бальна шкала хмарності прийнята на першій Морській міжнародній метеорологічній конференції у Брюсселі в, 1853 році. Хмарність - один з важливих факторів, що визначають погоду й клімат.

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Хмарність на Землі має певні закономірності в своєму розподілі.

Номер слайду 50

Дякую за увагу! ©Світлана МАЄВСЬКА

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Александрова Ірина Олексіївна
    Висловлюю вдячність автору Світлані МАЄВСЬКІЙ за високопрофесійне знання у галузі міжнародних метеорологічних стандартів щодо типології різновидів хмар та методично зрозумілого пояснення умов їх утворення. Запозичила презентацію для використання під час викладання дисципліни "Гідрологія і метеорологія" і для застосування у позааудиторній гуртковій роботі з географії. Викладачка географії Білгород-Дністровського морського рибопромислового фахового коледжу Ірина АЛЕКСАНДРОВА
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
7775
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку