Презентація " Роботи восени на відкритому грунті"

Про матеріал
Дана презентація " Роботи восени на відкритому грунті" допоможе у проведенні уроку виробничого навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ № 1 м. Кременчука УРОК ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ НА ТЕМУ : «РОБОТИ ВОСЕНИ НА ВІДКРИТОМУ ГРУНТІ» Підготувала : Козловська Н.В

Номер слайду 2

ТЕМА УРОКУ: «РОБОТИ ВОСЕНИ НА ВІДКРИТОМУ ГРУНТІ»

Номер слайду 3

Садівник – цікава справа, Та й роботи в нас чимало: Ми саджаєм, поливаєм, Вас у гості всіх чекаєм! Завітайте до господи, Де працюють садоводи, Славні доньки і сини нашої країни, Гідні ми робітники неньки – України.

Номер слайду 4

Тестові запитання з охорони праці Як можна розшифрувати ЗІЗ? а) захист і знищення шкідників; б) засоби індивідуального захисту; в) зберігання і застосування насіння;

Номер слайду 5

. 2. Засоби індивідуального захисту використовують: а) для захисту людини від шкідників і хвороб; б) засоби, які необхідно одягати на тіло працівника та його частини під час праці, для зменшення впливу на організм шкідливих виробничих факторів; в) для забезпечення гарного настрою.

Номер слайду 6

3. Захист органів дихання здійснюють (виберіть декілька правильних відповідей) А) чоботи, Б) протигаз, В) рукавиці, В) респіратор.

Номер слайду 7

4. Для захисту рук використовують: а) універсальні щитки, окуляри, протигази, респіратори; б) чоботи, півчобітки, черевики, валянки, колоші, боти; в) різні види рукавиць, бажано бавовняних.

Номер слайду 8

5. Головним правилом техніки безпеки при роботі з секатором є : а) не ставити пальці рук на шляху руху леза інструменту; б) працювати з секатором одночасно обома руками; в) обрізати крону дерев.

Номер слайду 9

6. Які повинні бути рухи в процесі роботи з ножем: а) не має значення; б) рухи повинні бути обмеженими, точними; в) краще ножі не використовувати.

Номер слайду 10

ТЕМА УРОКУ «РОБОТИ ВОСЕНИ НА ВІДКРИТОМУ ГРУНТІ»

Номер слайду 11

Основні роботи восени на відкритому грунті 1. Прибрати листя та різні рослинні залишки з клумби. 2. Полити дерева і кущі. 3. Захистити дерева та кущі від гризунів. 4. Підживити дерева і кущі перед холодним сезоном ( мінеральні та органічні добрива крім азотних).

Номер слайду 12

5. Перекопати ґрунт на ділянці, не розбиваючи грудки. 6. Пересадити дерева і кущі , чагарники, багаторічні квіткові рослин на постійне місце подальшого життя. 7. Зібрати насіння однорічників, провести їх очищення, підсушити та закласти в мішечки, паперові пакети для збереження до весни.

Номер слайду 13

8. Пересадити хризантеми в горщики і розмістити їх в теплиці або парники для збереження в зимовий період. 9. Провести підготовку теплиць та парників до зими, закласти купи гною для отримання перегною, заготовити торф'яну землю. 10. Обрізати сухі стебла і листя люпину, флокса, хости, дельфініума та інших багаторічників, готуючи їх до зимового періоду.

Номер слайду 14

11. Виконати формуючу обрізку дерев і кущів, вирізати запущені гілки, які оголилися на половину. 12. Викопати кореневищні багаторічні квіткові рослин – канни – і перенести їх до холодного підвалу.

Номер слайду 15

Прибрати листя та різні рослинні залишки з клумби.

Номер слайду 16

Це – одна з найбільш трудомістких осінніх робіт, однак, і одна з найбільш важливих для гарантованого врожаю на наступний рік. Перекопування землі, як правило, поєднують з внесенням добрив, вапнякових речовин, піску чи глини. Найефективнішим органічним добривом, який поліпшує склад ґрунту, з давніх пір вважається гній. ПЕРЕКОУВАННЯ ГРУНТУ

Номер слайду 17

Осіннє підживлення дерев Восени плодові дерева потребують і в мінеральних добривах, за винятком азоту, який активізує небажані в цей час процеси росту і знижує зимостійкість рослин. У пристовбурне коло кожного дерева внесіть фосфорно-калійне добриво.

Номер слайду 18

Важливо, щоб плодові дерева пішли на зимівлю не висохлими. Якщо осінь видалася недостатньо дощовою, добре полийте грунт у пристовбурних колах. Під час вологозарядного осіннього поливу, витрачайте на дорослу рослину близько 50 л води. Поливайте дерева поетапно: приблизно по 12-15 л на годину. Грунт повинен стати вологим на глибину близько 1 м. Після поливу замульчуйте пристовбурові круги торфом, перегноєм або компостом. Це допоможе зберегти вологу в грунті. Рясний полив

Номер слайду 19

Осіння побілка дерев Щоб захистити дерева від шкідників і весняних сонячних опіків, побілити стовбури до заснування нижніх скелетних гілок. Використовуйте готову побілку (продається в садових магазинах) або приготуйте її самостійно: 3 кг вапна і 500 г мідного купоросу розведіть у 10 л води. Осінню побілку саду проводять у жовтні-листопаді.  

Номер слайду 20

Захист дерев від гризунів Зайці та миші взимку люблять поласувати корою плодових дерев. Гризуни можуть завдати серйозної шкоди рослинам, особливо молодим саджанцям. Щоб цього не сталося, оберніть стовбури на висоту 50-100 см капроновими колготками, руберойдом або розрізаними пластиковими пляшками. Молоді дерева треба захистити від гризунів. Стовбури до першо гілкипотрібно обв'язати пергаміном чи дрібною металевою сіткою і обкласти ялиновим лапником. Під пергамін бажано прокласти мішковину або папір. Якщо є старі капронові панчохи або склотканина, використовуйте їх. Допоможе і дьоготь - нанесіть його на кінці гілочок і на підставу стовбурів.

Номер слайду 21

Обрізка дерев Обрізку дерев в осінній період проводять наступним чином: спочатку видаляють великі сухі і зламані гілки, а також гілки, що ростуть у напрямку зони основного росту крони; вирізають найслабші гілки та гілки, які близько розташовані одна до іншої; зрізають гілки, які ростуть під дуже гострим кутом; пошкодження, які завдають деревам обрізанням, необхідно обробити і замазати фарбою на масляній основі або варом садовим; після закінчення робіт обов’язково прибрати зрізані гілки з ділянки; при обрізанні треба пам`ятати, що заражені гілки потрібно зрізати або повністю, або до початку незараженої зони.

Номер слайду 22

ОБРІЗКА КРОНИ ДЕРЕВ Формуюча обрізка спрямована на формування дерев і частіше застосовується до молодим рослин. Включає в себе не тільки укорочення і проріджування крони, але й забезпечує підвищення проникнення світла всередину крони, покращує її провітрюваність, контролює зростання, стимулює плодоутворення і розвиток бічних пагонів

Номер слайду 23

ЗБІР НАСІННЯ ОДНОРІЧНИКІВ Щоб одержати у майбутньому бажане цвітіння, ще влітку виділяють найкрасивіші рослини, з яких потім збирають насіння. Наприклад це , матіола, дельфініум (у яких найбільші квітки утворюються знизу). Насіння добре просушують, а потім закладають у паперові або тряпчані пакетики.

Номер слайду 24

ПЕРЕСАДКА БАГАТОРІЧНИКІВ Традиційно багаторічники пересаджують і ділять восени. Якщо грунт дуже вологий і сирий, дочекайтеся, поки він підсохне. Пересаджена в такий грунт рослина, в першу зиму може сильно постраждати. Спосіб розподілу багаторічника залежить від типу рослини. Дрібне дерновинння з корінням розривайте двома вилами.

Номер слайду 25

ПЕРЕСАДКА КУЩІВНИКІВ Для всіх саджанців, будь то дерева або кущі, існує свій оптимальний час посадки. Саджанці, які рано йдуть у ріст, а агрус і його близька родичка смородина є саме такими культурами, краще висаджувати восени. Для посадки восени заздалегідь готують ями, мінімальний розмір — 40х40х40, при цьому відокремлюють верхній родючий шар, а нижній, більш бідний укладають поруч. До родючої частини грунту додають відро перегною, 50 г подвійного суперфосфату, 40 г сірчанокислого калію або 200 г деревної золи, частину цієї суміші насипають гіркою на дно ями.

Номер слайду 26

РУЧНИЙ САДОВИЙ ІНСТРУМЕНТ

Номер слайду 27

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Знати основні види осінніх робіт

Номер слайду 28

РЕФЛЕКСІЯ ЩО МЕНІ НАЙБІЛЬШЕ ЗАПАМ᾽ЯТАЛОСЯ НА УРОЦІ?

Номер слайду 29

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

ppt
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
1832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку