Презентація "Хордові тварини"

Про матеріал
Мета уроку: навчальна: формування знань учнів про тваринний світ, зосередивши увагу на основних особливостях будови та різноманітності хордових тварин; розвивальна: розвиток уміння виділяти головне у матеріалі, що вивчається та порівнювати представників хордових тварин між собою; удосконалювати вміння аналізувати та формулювати висновки; розвивати увагу, пам'ять, допитливість, творчі здібності, дослідницькі та життєзабезпечувальні навички, здатність до саморозвитку й самонавчання; виховна: виховувати спостережливість, бережливе ставлення до природи та рідного краю, екологічний стиль мислення та поведінки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХОРДОВІ ТВАРИНИ, ЇХНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА РІЗНОМАНІТНІСТЬ

Номер слайду 2

План уроку 1.Пригадайте. 2.Мозковий штурм. Вивчення нового матеріалу. Які особливості поширення хордових? Які особливості будови хордових? Як класифікуються хордові тварини? 4.Підіб’ємо підсумки. 5.Домашнє завдання.

Номер слайду 3

Пригадайте Що таке: двобічна симетрія, вторинна порожнина тіла, зародкові листки, замкнена кровоносна система?

Номер слайду 4

1 - найбільша тварина на Землі, найгучніша тварина на Землі - синій кит (вага до 150 т); 2 - найшвидша літаюча тварина на Землі - сокіл-сапсан (розвиває швидкість до 320 км/год); 3 - найшвидша бігаюча тварина на Землі - гепард (розвиває швидкість до 110 км/год); 4 - найвища тварина на Землі - жирафа (до 5,5 м). Які ж особливості будови дозволяють цим хордовим тваринам ставити такі рекорди? МОЗКОВИЙ ШТУРМ

Номер слайду 5

Хордові — це вищий тип тваринного царства, який об'єднує більше 41 тисяч сучасних видів тварин. В Україні – майже 750 видів Ці тварини дуже різноманітні за зовнішнім виглядом, способом життя та умовами проживання. Хордові живуть на поверхні суші, у товщі ґрунту, у воді, та літають у повітрі.

Номер слайду 6

Ознаками, які дісталися хордовим від безхребетних тварин є: 1) багатоклітинність (організми побудовані зі спеціалізованих клітин, які об’єднані в різноманітні тканини, органи, системи органів); 2) наявність вторинної порожнини, яка втратила свою опорну функцію й забезпечує захист внутрішніх органів під час рухів; 3) наявність двобічної симетрії тіла, що в багатьох випадках визначає ефективне виконання функцій парними органами; 4) наявність трьох зародкових листків - ектодерми, ендодерми й мезодерми, з яких формуються різні тканини й органи.

Номер слайду 7

Ознаки хордових, які властиві лише їм: Наявність хорди. Хорда утворюється у всіх хордових на ранніх стадіях розвитку їх зародків (у нижчих хордових вона зберігається усе життя, у вищих — є лише у зародків, у дорослих замінюється хребтом). Нервова система трубчастого типу. Нервова система має вигляд трубки, що міститься на спинний стороні — над хордою (утворюється з шару ектодерми). У вищих хордових передній відділ нервової трубки розростається і утворює головний мозок. Травна трубка під хордою. Основними відділами є передня, середня ізадня кишка. Наявність зябрових щілин. У всіх хордових тварин у зародковому розвитку є зяброві щілини — парні поперечні отвори, які пронизують передній відділ травної трубки. Серце – у черевній частині тіла, під хордою і травною трубкою. У ланцетника серця нема, його заміняє скоротлива черевна аорта. Увсіх інших серцемає 2-4 камери.

Номер слайду 8

ЯК КЛАСИФІКУЮТЬ ХОРДОВИХ ТВАРИН? Клас Апендикулярії

Номер слайду 9

Підтип Личинкохордові (Покривники) Включає близько 1500 видів морських хордових тварин. Цей тип об'єднує класи Апендикулярії, Асцидії та Сальпи. У покривників основні ознаки типу Хордові чітко виражені лише у личинковому віці. На початковому етапі життя покривники є вільноплаваючими личинками, які рухаються за допомогою хвоста. Личинки покривників мають складну будову, подібну з будовою ланцетника. У міру того як личинка перетворюється на дорослу особину, її будова спрощується. У дорослому віці у більшості з них немає хорди і нервової трубки. Тіло дорослого покривника міститься у драглистій оболонці-туніці, і нагадує мішок з двома воронками, через які входить і виходить вода. З водою тварина отримує кисень для дихання і їжу — органічні частинки. Покривники — гермафродити. Багато видів розмножуються брунькуванням, утворюючи колонії. Клас Асцидії Клас Сальпи Клас Апедикулярії

Номер слайду 10

Підтип Головохордові (Безчерепні) Представлений невеликою групою морських хордових і включає один клас — Ланцетники, до якого належать близько 30 видів дрібних тварин. Назва «безчерепні» говорить про те, що представники цього підтипу не мають черепа і головного мозку. Будова безчерепних є досить примітивною: хорда протягом усього життя служить їм внутрішнім скелетом; функції центральної нервової системи виконує нервова трубка.

Номер слайду 11

Підтип Черепні, або Хребетні До цього підтипу належать Класи: Круглороті, Хрящові і Кісткові риби, Земноводні, Плазуни, Птахи і Ссавці. За будовою і способом життя Хребетні є на вищому рівні організації, ніж Безчерепні і Покривники. На відміну від малорухомих безчерепних, які пасивно харчуються, предки хребетних перейшли до активного пошуку їжі і пов'язаному з цим пересуванню. Це призвело до розвитку потужного внутрішнього скелета і мускулатури, вдосконалення процесів дихання, харчування, кровообігу, виділення, органів чуття і центральної нервової системи. Осьовим скелетом більшості хребетних служить хребетний стовп (звідси назва підтипу), який виконує опорну функцію і є своєрідним футляром для спинного мозку, тим самим захищаючи його.

Номер слайду 12

Підіб’ємо підсумки Представники типу Хордові мають органи, що забезпечують життєдіяльність у найрізноманітніших середовищах існування. ХОРДОВІ - це двобічносиметричні вториннопорожнинні тришарові тварини, які на ранніх стадіях або протягом усього життя мають хорду й нервову трубку. Тип Хордові об’єднує три групи: Безчерепні, Личинкохордові та Черепні (Хребетні).

Номер слайду 13

Домашнє завдання Опрацюй ⸹23 підручника Біологія 7 клас, Соболь В.І. https://pidruchnyk.com.ua/697-bologiya-sobol-7-klas-2015.html 2. Розглянь схему будови хордової тварини і визнач назви позначених елементів будови та їх функції. Заповни таблицю, пояснивши переваги хордових порівняно з безхребетними (с. 102-103). 3. Дай відповіді на запитання для самоконтролю (с. 103). 4. Користуючись інтернет-ресурсами, знайди цікаву інфрмацію стосовно значення Безчерепних та Личинкохордових у природі та житті людини.

Номер слайду 14

ppt
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
1266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку