Презентація "Хромосома"

Про матеріал
Будову хромосом потрібно добре зрозуміти учням, щоб легше було сприймати наступні теми про поділ клітини, генетичні особливості, мутації тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хромосома

Номер слайду 2

Хромосома. Хромосома - це велика молекулярна структура, де міститься близько 90 % ДНК клітини. Всі хромосоми містять дуже довгий безперервний полімеризований ланцюг ДНК (єдину ДНК-молекулу), що містить гени, регуляторні елементи та проміжні нуклеотидні послідовності. Слово «хромосома» походить від грецьких слів «хрома» - колір та «сома» - тіло.

Номер слайду 3

Хроматин. Хромосоми еукаріот складаються з лінійної макромолекули ДНК, що намотана на специфічні білки-гістони, формуючи матеріал під назвою «хроматин». Хроматином називають комплекс ДНК та білків. До складу хроматину входять два типи білків - гістонові та негістонові.

Номер слайду 4

ДНПНайменшими структурними компонентами хромосом є нуклеопротеїдні фібрили, їх видно винятково в електронний мікроскоп. Хромосомні нуклеопротеїди - ДНП (дезоксирибонуклеопротеїди) — складаються з ДНК і білків (переважно гістонів).

Номер слайду 5

Нуклеосоми. Молекули гістонів утворюють групи - нуклеосоми. Кожна нуклеосома містить в собі 8 білкових молекул. Розмір нуклеосоми приблизно 8 нм. З кожною нуклеосомою пов'язана ділянка ДНК, що спірально обплітає нуклеосому ззовні. В такій ділянці ДНК знаходиться 140 нуклеотидів загальною довжиною 50 нм, але завдяки спіралізаціі довжина скорочується в 5 разів. В хроматині близько 87 - 90 % довжини ДНК зв'язано з нуклеосомами.

Номер слайду 6

Хромонеми, хроматиди. Фібрили ДНП попарно закручуються, утворюючи хромонеми, які входять до комплексів вищого порядку, також спірально закручених напівхроматид. Пара напівхроматид утворює хроматиду, а пара хроматид - хромосому.хромонеми

Номер слайду 7

Гетерохроматичні ділянки. Ті ділянки хромосоми, які інтенсивно сприймають барвники, називають гетерохроматичними (складаються з гетерохроматину); вони навіть в інтерфазі залишаються компактними і видимі в світловий мікроскоп. Гетерохроматин виконує переважно структурну функцію. Він перебуває в інтенсивно конденсованому (спіралізованому) стані і займає одні й ті самі ділянки в гомологічних хромосомах, утворює ділянки, які прилягають до центромери.

Номер слайду 8

Хромомери. В плечах хромосом видно товстіші та інтенсивніше забарвлені ділянки - хромомери, які чергуються із міжхромомерними нитками. Внаслідок цього хромосома може нагадувати низку нерівномірно нанизаного намиста.

Номер слайду 9

Правило постійності числа хромосом. Кількість хромосом та характерні особливості їхньої будови - видова ознака. Це є правилом постійності числа хромосом. Кількість хромосом не залежить від висоти організації, а також не завжди вказує на філогенетичну спорідненість: одне й те саме число може траплятись у дуже далеких форм, а в близьких видів - дуже відрізнятися. В представників одного виду число хромосом в ядрах всіх клітин постійне.

Номер слайду 10

Хромосома!?Таким чином, хромосоми – нуклеопротеїдні структури в ядрі еукаріотичної клітини, які стають легко помітними в певних фазах клітинного циклу. Хромосоми являють собою високий ступінь конденсації хроматину, постійно присутнього в клітинному ядрі. Основу хромосоми становить лінійна (не замкнута в кільце) макромолекула ДНК. У хромосомах зосереджена велика частина спадкової інформації.

pptx
Додано
20 листопада 2019
Переглядів
3896
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку