Презентація "Хто такі бактерії та чим особливі віруси"

Про матеріал
Презентація "Хто такі бактерії та чим особливі віруси" створена для супроводу дистанційного уроку з "Пізнаємо природу" НУШ 5 клас (за підручником Д.Біди та ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хто такі бактерії та чим особливі віруси

Номер слайду 2

Мікроорганізми мають різну будову (адже до них належать і бактерії, і деякі гриби), а їхні розміри менші за 1 мм. Якщо розмір об’єкта менший за десяту частку міліметра, то око людини не може його побачити. Тому не дивно, що світ мікроскопічних невидимок довго ховався від погляду людини. Тільки з відкриттям збільшувальних приладів з’явилась можливість вивчати мікроорганізми.

Номер слайду 3

Бактерії - мікроскопічні, переважно одноклітинні організми, в яких немає ядра. Форми клітин бактерій: 1-4 - круглі, 5 - паличкоподібні, 6 - вигнуті у вигляді коми, 7, 8 - спірально закручені

Номер слайду 4

Бактерії - мікроскопічні, часто одноклітинні організми, в яких немає ядра та багатьох інших органел, характерних для клітин рослин, тварин і грибів. Бактерії надзвичайно поширені в природі. Вони є у ґрунті, воді, повітрі, різних організмах. Чим вони живляться? Одні види бактерій споживають готові поживні речовини, інші утворюють їх самостійно. Дуже важливу роль у природі виконують бактерії, які розкладають рештки відмерлих організмів. Паразитичні бактерії, що живляться речовинами організмів, називають патогенними. Вони спричиняють захворювання рослин, тварин, людей.

Номер слайду 5

Віруси можуть мати різні форми: і як космічні кораблі, і спіралі, циліндри та кулі. Вони не складаються з клітин, тільки з речовин: усередині речовина (наприклад, ДНК), у якій записана їхня спадкова інформація, а зверху білкові молекули, а деякі віруси захищені ще й додатковою оболонкою. Знання про віруси є дуже важливими і для лікування вірусних інфекцій, і щоб розгадати загадку про їхню роль у світі організмів. Віруси - неклітинні форми життя (вони не мають клітинної будови), які проявляють ознаки і живого, і неживого.

Номер слайду 6

Д/З опрацювати параграф 41 Записати види вірусів у зошит

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
22 березня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку