"Презентація" Наскільки різноманітними є гриби та лишайники і яке їхнє значення

Про матеріал
Матеріали можна використовувати під час викладання "Пізнаємо природу" теми "Наскільки різноманітними є гриби та лишайники і яке їхнє значення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наскільки різноманітними є гриби та лишайники і яке їхнє значення

Номер слайду 2

Гриби - дуже цікаві та різноманітні організми. Адже це і шапинкові, і цвілеві гриби, і дріжджі. Знамениті вони і тим, що саме з них був відкритий перший всесвітньовідомий антибіотик - пеніцилін. Гриби також замасковані в унікальних організмах - лишайниках.

Номер слайду 3

Тіло багатоклітинних грибів утворене переплетенням довгих мікроскопічних ниток з клітин - гіфів. Їхня сукупність має назву грибниця, або міцелій. У шапинкових грибів більша частина грибниці міститься в ґрунті, решта гіфів щільно переплітаючись утворюють надземну частину - плодове тіло. Воно складається з ніжки і шапинки. Будова шапинкового гриба: 1 - плодове тіло; 2 - шапинка; 3 - ніжка; 4 - гіфи; 5 - міцелій

Номер слайду 4

За будовою нижнього боку шапинки розрізняють пластинчасті й трубчасті гриби. У пластинках або трубочках утворюються спори, якими розмножуються гриби. Шапинки пластинчастого (1) і трубчастого (2) грибів

Номер слайду 5

Серед грибів є й такі, які можна побачити тільки в мікроскоп. Це дріжджові гриби, які використовують для приготування тіста.

Номер слайду 6

Цвіль, яка з’являється на продуктах, що тривалий час лежали, - це також гриби - цвілеві гриби. Найвідомішими з них є мукор, пеніцил, аспергіл. Розглядаючи світлини й відео мукора, важко уявити, що міцелій одного гриба - це довжелезна розгалужена клітина, тобто він є одноклітинним грибом. Одна частина міцелію мукора міститься в тій «їжі» (хліб, рештки організмів), з якої він отримує поживні речовини. Інша частина міцелію росте догори і на ній утворюються «кульки», в яких розвиваються спори.

Номер слайду 7

Пеніцил і аспергіл - це багатоклітинні гриби. І на верхівках їхнього міцелію утворюються «китички» зі спорами, а не «кульки». Саме з пеніцилу отримано перший рятівний антибіотик пеніцилін.

Номер слайду 8

Гриби руйнують рештки рослин і тварин, утворюючи родючий шар ґрунту. Речовини, які утворюються при цьому, використовують рослини. Багато шапинкових грибів живуть у взаємовигідному симбіозі з рослинами. Симбіоз - це взаємодія і співіснування різних організмів, які можуть бути вигідними і невигідними, а навіть і шкідливими для організмів. А от шкідливим є паразитизм. Паразитичні гриби можуть спричиняти захворювання рослин, тварин і людей.

Номер слайду 9

Значення грибів дуже різноманітне. Грибами живляться тварини, вживають в їжу люди. З деяких грибів отримують цінні ліки, зокрема антибіотики. Гриби потрібні для виготовлення хліба, сирів, вина і т. д. Гриби використовують для боротьби з комахами - шкідниками рослин. Гриби використовують учені у дослідженнях. Гриби псують продукти харчування, руйнують будівлі. Деякі гриби виробляють отруйні речовини, яким можна сильно отруїтися, навіть смертельно.

Номер слайду 10

Д/З опрацювати параграф 47

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
22 березня
Переглядів
72
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку