Презентація "Як живуть і чим відрізняються клітини різних організмів"

Про матеріал
Презентація "Як живуть і чим відрізняються клітини різних організмів" для НУШ 5 - ті класи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як живуть і чим відрізняються клітини різних організмів

Номер слайду 2

Клітина є найменшою одиницею будови і функцій організмів. Клітини мають надзвичайно складну структуру, і дехто з учених вважає, що навіть комп’ютери будь-якої потужності за складністю не перевершать клітини.

Номер слайду 3

Клітини, як і організм, який вони утворюють, живляться, дихають, ростуть, розмножуються. У клітинах є крихітні «органи» - різні за своїми функціями структури - органели, які забезпечують життя клітин. Органели - постійні складові клітини, які мають певну будову та виконують різноманітні функції, забезпечуючи життя клітин.

Номер слайду 4

Щоб потрапити в це загадкове місто, потрібно спочатку перейти через кордон, який буде нагадувати гнучкий міцний паркан - мембрану. Однак, потрапити в клітину нелегко, адже мембрана не тільки її оточує, а й захищає від зовнішніх впливів. Або ще називають клітинна стінка яка дає додатковий захист. Нас пропустили, тож рухаємось усередині клітини. А це не легко, бо в цьому місті не повітря, а рідка желеподібна суміш речовин, яка має назву цитоплазма.

Номер слайду 5

Центр керування клітиною, мерія міста - це ядро. У ньому зібрана вся інформація і записана не на папері чи диску комп’ютера, а в речовині, яку називають ДНК. Життя міста забезпечують електростанції - мітохондрії, які пакують вироблену енергію в своєрідні акумулятори з назвою АТФ. Якби ми потрапили в місто - клітину рослин, то побачили б ще і фабрику хлоропласти з унікальною технологією виробництва вуглеводів - фотосинтез, у якій використовується сонячна енергія. А також велику красиву вакуолю, заповнену клітинним соком, як озеро водою.

Номер слайду 6

За різними підрахунками вчених, в організмі людини міститься 70-100 трильйонів клітин понад 200 різних типів. Вони відрізняються за розмірами, формою, функціями, але спільно працюють, щоб забезпечити життя організму. Якщо клітини одного організму так відрізняються, то ще більше відмінностей є в будові клітин різних організмів. 

Номер слайду 7

Завдання на уроці Зроби моделі рослинної і тваринної клітин, які тебе більше зацікавили: желатинову чи пластилінову. На наступному уроці візьми участь у конкурсі моделей клітин.

Номер слайду 8

Д/З повторити параграфи 19 – 37 підготуватися до контрольної роботи)

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
23 березня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку