Презентація "Хто такий лідер?"

Про матеріал
МЕТА: З‘ясувати, яких людей називають лідерами, які якості характеру і поведінки їм притаманні, які бувають лідери; навчитися адекватно оцінювати свої лідерські якості, своє місце в колективі, відношення інших, бачити свої позитивні та негативні риси характеру; Формувати в учнів активну життєву позицію; допомагати ініціативним учням розвивати лідерські здібності; розвивати навички колективної взаємодії;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хто такий лідер?

Номер слайду 2

Хто такий лідер? Та що слід розуміти під таким поняттям, як лідерство? Лідером є та людина, яка здатна повести за собою інших. А лідерство починається з уміння контролювати самого себе, свої думки і емоції. Якщо ви відчуваєте в собі лідера, то в першу чергу повинні навчитися керувати собою і виконувати всі ті правила, дотримання яких будете вимагати від інших. І якщо ви зможете це робити по відношенню до самого себе, це означає, що ви здатні керувати і великою кількістю людей.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Функції лідера можна розділити на такі групи:

Номер слайду 5

формальне лідерство — процес впливу на людей з позиції займаючої посади;неформальне лідерство — процес впливу на людей за допомогою своїх здібностей, вміння чи інших ресурсів.

Номер слайду 6

Розглянемо лише невеликий перелік функцій, які необхідно виконувати лідеру: Створює те середовище, в якому здатен реалізувати будь-яку мету. Тобто об’єднує людей для виконання завдання, яке самотужки виконати було б складно.

Номер слайду 7

Ставить членам групи загальну мету, стимули і завдання та направляє на той шлях, за допомогою якого поставлені цілі можуть бути досягнуті.

Номер слайду 8

Управляє психологічним кліматом колективу. Лідер – це та людина, котра здатна захистити, мотивувати, створювати настрій та управляти в колективі.

Номер слайду 9

Створює синергетичний ефект. Тобто об’єднує групу людей, які в свою чергу об’єднують свої навички для досягнення мети. Адже, завдяки навичкам різних людей, для досягнення результату потрібно буде докласти менше зусиль, ніж якби це виконувала одна людина.

Номер слайду 10

Лідер є представником своєї групи як в повсякденному житті, так і в зовнішній взаємодії. Наприклад, політичні лідери представляють свою країну в переговорах з іншими країнами, лідери організацій беруть участь в переговорах з іншими компаніями, а лідер групи може вести розмову від імені групи з людьми, які в неї не входять.

Номер слайду 11

Не останньою функцією лідера є мотивація. Тобто вміння надавати енергетичне підживлення і стимуляцію групи, тобто натхнення.

Номер слайду 12

Однією з найважливіших функцій є мета. Бо якщо немає мети, то відсутнє і лідерство. Адже лідерство без мети — це домінування.

Номер слайду 13

Вміння розподіляти повноваження. Якщо є ціль, то для її досягнення мають бути виконавці. Тому лідеру потрібно розподілити повноваження і контролювати виконання.

Номер слайду 14

Захист членів групи. Лідер, як сильна і впливова людина, повинен відстоювати інтереси своєї групи та її членів.

Номер слайду 15

Прийняття рішень. При виникненні будь-яких спірних або кризових ситуацій рішення з цього приводу приймає саме лідер.•

Номер слайду 16

Контроль. Лідер повинен здійснювати контроль за виконанням завдань, коригувати і направляти дії послідовників.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Крім того, в будь-якому колективі є:а) емоційний лідер, завдяки якому в колективі вибудовуються доброзичливі відносини з різними людьми;б) лідер-критик, здатний критично аналізувати та виділяти слабкі і сильні сторони проекту;в) лідер-інтелектуал володіє здатністю породжувати різні позитивні ідеї;г) лідер-організатор планує проекти, розподіляє їх між учасниками та контролює процес виконання;д) лідер-виконавець є саме тією людиною, яка вміє чітко і у визначений термін виконати покладені на нього обов’язки.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Основні якості, які повинен мати лідер

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Лідер - це:особистість, за якою члени групи визнають право брати на себе найбільш відповідальні рішення, що зачіпають їхні інтереси;особа, на яку офіційно покладені функції управління колективом і організації його діяльності;особа, признана групою авторитетною;керівник, член групи, здійснюючий керівництво;

Номер слайду 24

“Експрес-тест самооцінки лідерства”1. Що для Вас є важливішим у грі? А. Перемога.    Б. Розвага.2. Чому Ви надаєте перевагу в загальній розмові? А. Виявляти ініціативу, пропонувати щось. Б. Слухати і критикувати те, що пропонують інші.3. Чи здатні Ви витримати критику, не входячи у дрібні супе­речки, не виправдовуючись?А. Так.   Б. Ні.4. Чи подобається Вам, коли Вас хвалять прилюдно? А. Так.   Б. Ні.5. Чи відстоюєте Ви свою думку, якщо обставини (думка більшості) проти Вас? А. Так.   Б. Ні.6. В компанії, у спільній справі Ви завжди заводило, щось при­думуєте, що є цікавим для інших? А. Так.   Б. Ні.7. Чи вмієте Ви приховувати свій настрій від оточуючих? А. Так.   Б. Ні.8. Чи завжди Ви терміново і покірливо робите те, що Вам гово­рять старші? А. Так.   Б. Ні.9. Чи вдається Вам у розмові, дискусії переконати, привабити на свій бік тих, хто раніше був з Вами не згоден? А. Так.   Б. Ні.10. Чи подобається Вам вчити (повчати, виховувати, навчати, давати поради) інших?А. Так.   Б. Ні.

Номер слайду 25

Обробка та інтерпретація даних. Підрахуйте загальну кількість „А" і „Б" відповідей. Високий рівень лідерства         А = 7-10 балів. Середній рівень лідерства        А = 4-6 балів. Низький рівень лідерства         А = 1-3 балів. Переважання відповідей „Б" свідчить про дуже низьке або деструктивне лідерство.

Номер слайду 26

Як стати лідером і що для цього потрібно?Важливим ключем до успіху лідера є саморозвиток. Запам'ятайте одну просту істину: хто володіє інформацією - той володіє Світом. Щоб бути успішним лідером, Вам знадобиться хороший коло знайомих . Знайомства ніколи не завадять, адже в процесі спілкування Ви можете отримати важливу інформацію, яка може бути Вам дуже корисною в майбутньому. Справжній лідер повинен володіти хорошими комунікативними навичками. Лідер повинен вміти не тільки чітко і ясно висловлювати свої думки, а й володіти вмінням зацікавити своєю мовою оточуючих, об'єднати всіх під загальним началом. Вчіться спілкуватися нарівні. Лідер повинен спілкуватися з усіма, але при цьому не повинно відчуватися ніякого підрозділу на те, що Ви - лідер, а всі інші - ніхто по порівняно з Вами. Ще одна якість, без якого справжній лідер просто немислимий - це впевненість у собі, своїх діях. Це те, чого так багатьом з нас не вистачає. Якщо Ви хочете почувати себе справжнім лідером, впевненість повинна виявлятися у всьому - в ході, погляді, поведінці. Ви повинні, в першу чергу, вірити самому собі, тоді Вам повірять всі інші. Свої думки слід викладати чітко, ясно, коротко, скоротити по максимуму вживання таких слів, які надають Вашої промови відтінок невпевненості "начебто", "напевно", "я так думаю". Ви повинні говорити так, щоб у Вашого співрозмовника виникало як менше невизначеності в тому, що він почує від Вас. Ваш голос повинен бути рівним, чітким, в міру строгим. Витривалість - це та якість, яким повинен бути наділений справжній лідер . Не потрібно вішати ніс через найменших неприємностей. Ви повинні чітко зрозуміти для себе, що не завжди те, що трапляється - це 100% Ваша вина. Врахуйте, що завжди може бути невелика частка випадково

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Звичка #1. Я проактивний. Звичка #2. Я знаю свою мету. ЛІДЕР У МЕНІ

Номер слайду 29

Звичка #3. Я роблю спочатку важливе, а потім термінове. Звичка #4. Я думаю в стилі «win-win» (баланс)

Номер слайду 30

Звичка #5. Я спочатку слухаю іншого, а потім пояснюю своєЗвичка #6. Я створюю синергію

Номер слайду 31

Звичка #7. Я вчасно загострюю пилку. Я правильно харчуюся, займаюся фізичними вправами – піклуюся про своє тіло. Я вивчаю багато нового, і не тільки в школі – піклуюся про свій розум. Я проводжу час зі своєю родиною й друзями – піклуюся про своє серце. Я приділяю час тому, щоб допомагати людям – піклуюся про свою душу. Я утримую баланс між всіма частинами свого життя.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шепель Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 листопада 2019
Переглядів
21532
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку