Презентація "Хто започаткував наукові дослідження історії України"

Про матеріал

Презентація до уроку "Хто започаткував наукові дослідження історії України" за підручником Вступ до історії: підручник для 5 класу закладів загальної серпедньої освіти / І.Я.Щупак, І.О. Піскарьова, О.В.Бурлака

(дистанційне навчання)


При скачуванні оцініть роботу: напишіть коментар, поставте лайк. Буду вдячна. Хай слугує.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хто започаткував наукові дослідження історії України5 клас. Вчитель історії Дубровицького НВК “Ліцей-школа”Браздецька Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

Опрацьовуючи матеріал з історії відкрий робочий зошит, запиши дату та тему нашого заняття. Всі практичні завдання виконуй в зошиті.

Номер слайду 3

Очікуванні результати: Після цього уроку я зможу:-витлумачувати і доречно вживати поняття та терміни «вчені-історики» , «еміграція»;-визначати правила, якими керуються історики в дослідницькій роботі;-стисло розповідати про М. Грушевського та Д. Яворницького, як про видатник істориків.

Номер слайду 4

Давайте пригадаємо!Батьком історії називають :а) Геродота б) Аристотеля в) Піфагора2. В «Історії» Геродота було описано похід царя Дарія І на землі :а) кіммерійців б) греків в) Скіфів3. Опис подій за роками, «з літ в літа»:а) казка б) літопис в) міф4. Нестор літописець написав:а) «Повість минулих літ» б) Літопис Самовидця в) Літопис Самійла Величка5. Маєток для заснування Києво- Могилянської академії подарувала?а) Ольга б) Галшка Гулевичівна в) Анна Ярославівна6. Літопис Самійла Величка відносять до :а) давньоруських літописів б) козацьких літописів

Номер слайду 5

Зародження історичної науки в Україні припало на часи панування в наших землях іноземних імперій — Російської та Австрійської (згодом Австро-Угорської). Як ви думаєте, чи були сприятливими умови для проведення історичних досліджень і поширення історичних знань серед людей? Чому?Поміркуй!

Номер слайду 6

Діємо: практичні завдання Вправа «Вчимося аналізувати інформацію»Прочитайте текст на ст. 142-143 параграфа 26 про істориків. Визначте, про кого в ньому йдеться? Зіставте інформацію про істориків: що спільного в їхніх біографіях?В зошит запиши про яких вчених-істориків ти дізнався (також, тобі в цьому допоможуть наступні слайди).

Номер слайду 7

Максимович Михайло Олександрович 1804-1873рр. видатний український науковець, енциклопедист, фольклорист, історик, філолог, етнограф, ботанік, поет зі старшинського козацького роду Полтавщини, перший ректор університету Св. Володимира. Член Історичного товариства імені Нестора-Літописця. Максимович був першим істориком стародавнього Києва, присвятивши йому двадцять п'ять статей. Він уперше показав роль Петра Могили в будівництві української культури, розповів про історію створення багатьох київських пам'яток, зокрема Трьохсвятительської, Воздвиженської, Іоаннівської церков, Хрещатика, Золотих воріт, міських валів, узвозів. Він стверджував, що українська мова виникла ще в часи Київської Русі, раніше за російську. Максимович своїм прикладом запалив багатьох на збирання й дослідження української старовини.

Номер слайду 8

Костомаров Микола Іванович 1817-1885рр.видатний український історик, етнограф, прозаїк, поет-романтик, мислитель, громадський діяч, етнопсихолог. Член-редактор Петербурзької археологічної комісії (1860—1885), член Історичного товариства імені Нестора-Літописця, член Московського археологічного товариства, член-кореспондент Петербурзької АН (1876). Був співзасновником та активним учасником слов'янофільсько-українського київського об'єднання «Кирило-Мефодіївське братство». У 1847 році за участь в українофільському братстві Костомарова арештовують та перевозять з Києва до Петербурга, де він і провів решту свого життя.

Номер слайду 9

Антонович Володимир Боніфатійович 1834-1908рр. український історик, археолог, етнограф, археограф, член-кореспондент Російської АН з 1901; професор Київського університету з 1878; співорганізатор Київської Громади, член Київського товариства старожитностей і мистецтв. Антонович — автор понад 300 праць з історії, археології та етнографії України. Зібрав, зредагував і видав 9 томів „Архива Юго-Западной России“, що стосуються історії Правобережної України XVI—XVIII століть. Вперше ввів у науковий обіг назву “Україна-Русь”

Номер слайду 10

Яворницький Дмитро Іванович 1855-1940рр.український історик, археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник, дослідник історії українського козацтва, дійсний член НТШ (1914) і ВУАН (1929)Його праці присвячені різним галузям: * археологічні (досліджував старі кургани та церкви); *історичні (основну увагу Яворницький присвятив історії Запорізької Січі); *етнологічні (записав понад 1 000 пісень і близько 500 оповідань); *художні (збірки поезій, повістей і оповідань; роман “За чужий гріх”) Неоціненним скарбом є праця “Історія запорозьких козаків”

Номер слайду 11

Поміркуй!Ім’я Михайла Грушевського вам вже відоме. Пригадайте, де ми про нього говорили? З якими історичними подіями пов’язана постать Михайла Грушевського?

Номер слайду 12

Грушевський Михайло Сергійович 1866-1934рр.український історик, громадський та політичний діяч. Голова Центральної Ради Української Народної Республіки (1917–1918). Член Історичного товариства ім. Нестора-Літописця, дійсний член Чеської АН (1914), почесний член Київського товариства старожитностей і мистецтв (1917), член-кореспондент ВУАН (1923) та АН СРСР (1929), багаторічний голова Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові (1897–1913), завідувач кафедри історії Львівського університету (1894–1914), автор понад 2000 наукових праць

Номер слайду 13

Діємо: Практичні завдання. Прочитавши текст підручника ст. 143-145 запиши в зошиті міста, з якими були пов’язані різні етапи життя Михайла Грушевського. Біля назви міста запиши роки та основне заняття вченого в цьому місті. За потреби скористайтеся додатковими джерелами інформації. Наприклад: Тифліс (Грузія), 1880р., Михайла зараховано до третього класу Тифліської гімназії, багато читає, пише свої перші оповідання.

Номер слайду 14

Еміграція — виїзд людей за межі країни. Вчений-історик - особа з відповідним вишколом та фаховою підготовкою, вивчає минуле людства у всьому його різноманітті. За словами Лукіана, античного автора трактату “Як писати історію” , ІІ ст. - «Отож нехай мій історик має бути таким: безстрашним, непідкупним, незалежним, друг свободи слова та істини, який називає, як каже комічний поет, фігу фігою, а ночви – ночвами, не керується ні дружбою, ні ненавистю, не знає ні милосердя, ні страху, не визнає авторитетів, справедливий суддя, доброзичливий до всіх настільки, щоб нікому не дати більше, ніж той заслужив. У своїх працях чужоземець і людина, яка не має батьківщини. Не визнає правил, окрім закону власної совісті, не зобов’язаний нікому у служінні, байдужий до чужих оцінок»Варто запам'ятати!

Номер слайду 15

Ви, напевно, помітили, що в навчальному тексті йдеться про істориків-чоловіків. Поміркуйте (дізнайтеся), із чим пов’язана така особливість. Своїми здогадками поділись з батьками, запитай їхньої думки. Поміркуй!

Номер слайду 16

Полонська -Василенко Наталія Дмитрівна 1884-1973рр. історик, археолог, архівіст, одна з провідних представниць державницької школи в українській історіографії, авторка майже 200 наукових праць у царині історії Запоріжжя та Південної України, доктор історичних наук від 1940 р.Її археографічні студії стали одним із джерел розвитку української історичної науки. Член Київського товариства старожитностей і мистецтв, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, академік Української Вільної Академії наук та Міжнародної Академії наук у Парижі. В сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. У 1944—1945 роках — професор Українського вільного університету в Празі та Мюнхені (1945—1973)[2]. У 1947 році — професор Православної богословської академії в Мюнхені[2]. У 1945—1972 роках — декан філософічного факультету Українського вільного університету. Дійсний член Українського історичного товариства (США) (1965—1973) і УВУ, а з 1953 року — Міжнародної академії наук в Парижі.

Номер слайду 17

Створіть карту знань про одного з відомих вам українських істориків. Можете доповнити карту власними рубриками. Також спробуйте самостійно визначити зв’язки між окремими частинами життя історика. Поясніть своє бачення батькам, друзям в онлайн спілкуванні. Діємо: Практичні завдання. Родина. Прізвище, ім’я Переконання. ОсвітаІнтереси. Діяльність. Власна рубрика

Номер слайду 18

Дякую за увагу таінтерес до історії!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Павлова Надія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
9703
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку