Презентація "Художні образи в поезіях Миколи Вінграновського "Бабунин дощ" та "Сама собою річка ця тече..."

Про матеріал

Презентація допоможе провести урок за поезіями Миколи Вінграновського. У ній є тексти віршів, посилання на відео з їх декламуванням та візуалізацією, є елементи літературних паспортів. Через відсутність друкованих підручників є труднощі з використанням електронної версії, тому презентація містить дещо з її сторінок.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Художні образи в поезіях Миколи Вінграновського «Бабунин дощ» та «Сама собою річка ця тече…»Презентація до уроку української літератури в 5 класіСтворено вчителькою Людмилою Захар’євою за підручником Олександра Авраменка

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Бабунин дощ»https://www.youtube.com/watch?v=45kanmahplg

Номер слайду 4

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Художні засоби. Приклади. Епітети бабунин, стежкояблуката, темним, мокрою, залатанім, сов’яче, вовче, посріблене, порожню. Протиставлення У пів обличчя день, а пів обличчя з ночі. Порівняння. Рука  –  крило, рука  –  весло Метафоримокро дихає, хапає дрижаки, дрімають їжаки, бульбохати, попискують пташата, пускає бульби. Риторичні запитання. Як звуть його?, Чи взагалі він звавсь?, Хто він такий в залатанім кожусі,  в кожусі, а хапає дрижаки?, Де ж кінь його?, Зайти чи ні до нас, до бульбохати?Авторські неологізми. Стежкояблуката, бульбохата

Номер слайду 6

Номер слайду 7

https://www.youtube.com/watch?v=78 TKgp. RSQMM

Номер слайду 8

Чи нагадує вам річечка з вірша ту, що протікає через наше село?Чим вони схожі?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Підводимо підсумки

Номер слайду 11

Домашнє завдання1. Виразно читати поезії М. Вінграновського (сторінки 139-140).2. Виконати завдання 11 (сторінка 142) - письмово3. Намалювати ілюстрацію до одного з віршів поета (за бажанням)

Номер слайду 12

У презентації використано матеріали сторінок підручника О. Авраменка, інтернету (https://dovidka.biz.ua), посилання на відео (You. Tube).

pptx
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
3576
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку