Презентація " Художні особливості твору( мова персонажів, художня деталь)"

Про матеріал
Цілі та завдання: Учні повинні знати: зміст повісті «Климко»; яким було життя дітей під час війни; роль художніх деталей твору для розкриття його теми та основної думки, для характеристики персонажів. Учні повинні вміти: працювати із текстом художнього твору, виділяти головне і другорядне; швидко відшукувати у тексті потрібну інформацію, аналізувати її; виразно читати епізоди з повісті на доказ своїх думок; стисло та грамотно висловлювати свої міркування; визначати художню деталь у літературному творі, вільно оперувати нею.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Художні особливості твору ( мова персонажів, художня деталь)

Номер слайду 2

Цілі та завдання Учні повинні знати:зміст повісті «Климко»;яким було життя дітей під час війни;роль художніх деталей твору для розкриття його теми та основної думки, для характеристики персонажів. Учні повинні вміти:працювати із текстом художнього твору, виділяти головне і другорядне; швидко відшукувати у тексті потрібну інформацію, аналізувати її;виразно читати епізоди з повісті на доказ своїх думок;стисло та грамотно висловлювати свої міркування;визначати художню деталь у літературному творі, вільно оперувати нею.

Номер слайду 3

Епіграф уроку Бо ти на землі — людина, І хочеш того чи ні — Усмішка твоя — єдина, Мука твоя — єдина, Очі твої — одні. В. Симоненко

Номер слайду 4

Гра ” Створюємо настрій” - Я прийшов до школи (для чого?)… - Зі мною (хто?)… - Вони мене… - Треба бути (яким?)… - Мені …- У класі … Я готовий добре працювати.вчитися. спокійним.вірні друзі . люблять .приємно . сонячно .

Номер слайду 5

Метод “Прес”війнасамопожертважиття дитинство. Про що повість “Климко” Г. Тютюнника?

Номер слайду 6

Визначте тему твору (починайте словами «Я вважаю, що це твір про…»)Поясніть, чому ви так думаєте (починайте словами «Тому що…»)Наведіть приклади-аргументи із тексту (починайте словом «Наприклад…»);Узагальніть свою думку, підсумуйте ( починайте словами «Отже…» або «Таким чином»).

Номер слайду 7

«Весною вона (вишня) біло цвістиме, влітку ягідьми блищатиме, шпаки налітатимуть..." Мозковий штурм “Впізнай героя”Климко. Наталія Миколаївна. Бородань(торгаш)Тітка Марина «Ми вам помагати будемо, маленьку глядітимемо..." «Зульфате, заспокойся... Кармелючок мій малий…» «Я рада за вас, мої хлопчики, я просто щаслива...» «Подумаєш, яка цяця... Ну, тоді пухни з голоду!» «Іш, чому вона тих виродків навчила! Вчи-и-ительша...» «А може б, ти, синочку, в мене зостався, га?» «Прощай, синочку... Так хотілося мені тебе зоставити в себе, такий ти мені любий став — серця б тобі увірвала...»

Номер слайду 8

Асоціативний ряд. Климко Наталія Миколаївна Бородань (торгаш) Тітка Марина добра, лагідна, спокійна, ніжна, любить дітей. грубий, жорстокий, вульгарний, брутальний. уважна, ніжна, ласкава, добра, турботлива, співчутлива. спокійний, врівноважений, добрий, співчутливий, хазяйновитий, відповідальний, турботливий.

Номер слайду 9

Словникова робота. Мова персонажів (монологи, діалоги) — виразна індивідуальна особливість героя твору, яка розкриває його характер і допомагає зрозуміти ставлення автора до певної дійової особи в художньому творі. 

Номер слайду 10

Робота в групах. Пестливі слова. Просторічні слова: «борошенце», «багатенько», «мішечки», «клуночок», «лобик», «сонечко», «молочко», «синочку» «носовичок», «жалко», «осталося», «мо’», «осьо», «паняй», «одбазарувалися», «підчинишся», «бідовенький», «босяцюра»

Номер слайду 11

Словникова робота. Художня деталь — це така характерна подробиця, яка має відносно самостійне значення й використовується для того, щоб емоційніше і глибше змалювати картини чи образ, підкреслити важливість чогось, індивідуальну особливість.

Номер слайду 12

Типи художніх деталей. Художня деталь за чуттєвим сприйняттям зорова дотикова нюхова слуховапейзажнапортретнаречоваінтер’єрна. Художня деталь за частотністю використання {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}наскрізна (повторювана)одномоментна

Номер слайду 13

Портретна художня деталь

Номер слайду 14

“Климко підвівся, ноги одразу загули і налилися гарячим,- похитнувся, але не впав і не сів знову, а, тримаючись обома руками за куренів дашок, виступив надвір”.“Найстрашніше сталося тоді, коли він, перепочивши, підвівся, щоб іти, і впав: ноги не вдержали. Їх ніби одняло. Що встане, то і впаде, і впаде. Він злякався, став розтирати литки, стегна, бив по них кулаками і кричав: «Ану йдіть! Ану йдіть мені зараз!”“Він таки підвівся і пішов ледве –ледве пересуваючи ступні в крутій пилюзі.”

Номер слайду 15

Речова художня деталь. Діжурка - верхній теплий робочий одяг  

Номер слайду 16

Пейзажна художня деталь

Номер слайду 17

Інтер’єрна художня деталь В хаті було чисто і ясно від сонця, веселих вишиваних рушників на стінах та від червоних калачиків і хвастунців, що цвіли на лутках у кожному вікні. На стільці коло ліжка лежала скибка хліба, намазана смальцем і потрушена зверху сірою сіллю, та двоє червонобоких яблук

Номер слайду 18

Мозковий штурм Який епізод художнього твору зображено на цьому малюнку і яку художню деталь автор використав у ньому ?

Номер слайду 19

Чи є в цьому епізоді художня деталь? Яка? З якою метою її використовує автор?“Займи позицію”« Сухарів хватило б надовше, якби вони були не червиві»«Бочончиха не ставляє миски із святковим їством на стіл, а кидає їх.» «Климко скуштував ковток молока, ще ковток… У склянці поменшало на тритину. Подумав, подумав – і долив її водою з кухля, що стояв на столі. Потім ще надпив і ще раз долив, і ще… Поки стало не молоко, а синя бурдичка.- Що ти робиш?- почув він і підняв голову: в хатинних дверях стояла тітка Марина.- Доливаю…- винувато сказав Климко.- Водою?!»

Номер слайду 20

Очі – дзеркало душі людини- «Наталя Миколаївна стояла осторонь від натовпу і дивилася на бороданя широко розплющеними очима»- «Бородань… знайшов її кам’яними очима у натовпі»- Наталя Миколаївна «осяяла їх (хлопців) такими рідними очима»- «Зульфат все ще тремтів… і … люто озирався, блискаючи очима» - «Сердитий дядько на базарі. «Очі в нього були недобрі, пекучо поблискували на всі боки » - «Вони (поліцаї) наближалися, перемацуючи очима кожне обличчя в ряду тачкарів»- «Бабуся подивилася на хлопчика (Климка) вологими вилинялими очима»- «Дівчина, бліда, з величезними карими очима, в яких аж кричала безпорадна мука од страху»- «Тітка Марина весела, рум’яна, очі сміються»

Номер слайду 21

Від переїзду вдарила довга автоматна черга. Климка штовхнуло в груди і обпекло так боляче, гостро, що в очах йому попливли червоногарячі плями. Він уп'явся пальцями в діжурку на грудях, тихо ойкнув і впав. А з пробитого мішка тоненькою білою цівкою потекла на дорогу сіль...— Климка-а-а! Кли-и-мка-а! — почув Климко з гарячої пітьми і нічого вже більше не чув. Від переїзду, піднявши руки, спотикаючись і падаючи, біг до Климка Зульфат.

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Написати власну кінцівку твору.

Номер слайду 23

Художня деталь у живописі

Номер слайду 24

Художня деталь у архітектурі

Номер слайду 25

Художня деталь у музиці та хореографії

Номер слайду 26

Рефлексія. Скласти " Доміно" , добираючи влучні слова( міні - фрази) про значення художньої деталі у творі. Художня деталь ― уточнює – доповнює – конкретизує – підкреслює – звертає увагу – наголошує…Яка роль мови персонажів для розкриття змісту повісті, образу головного героя ?

Номер слайду 27

“Мікрофон”Прокоментуйте епіграф твору, що , на вашу думку, може найшвидше виділити людину з-поміж інших, підкреслити її особливості. Чи збулися ваші очікування на сьогоднішньому уроці?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Бельмега Богдан Богданович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Леоненко Оксана Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Марочкевич Наталя
    Дякую за чудову роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Качула Світлана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кілєва Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
15160
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку