Презентація "Художні засоби"

Про матеріал
Мета: узагальнити вивчене про художні засоби, навчитися їх розрізняти у тексті, закріпити отримані знання на практиці, виховувати бережливе ставлення до українського слова, пісні. Матеріал буде корисним для учнув усіх класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХУДОЖНІ ЗАСОБИ

Номер слайду 2

Епітет Епітет – це художнє означення . Епітети можуть бути як іменниками: трепет щастя, але найчастіше епітети – прикметники: глибока тиша, золоте щастя, міцна рука, горда душа. Прислівники також можуть виступати епітетами: "води ритмічно, невпинно понесли його в своїх гарячих обіймах...".

Номер слайду 3

Метафораописує людину або предмет, порівнюючи її з кимось чи чимось за схожими характеристиками ходять чутки час біжить

Номер слайду 4

Порівняння. Пояснення одного предмета через інший, подібний за значенням. Найчастіше вживаються слова як, мов, наче, неначе, мовби, немов. брови як шнурочки дівчина-весна

Номер слайду 5

Гіперболанадмірне перебільшення дійсних фактів. Я це вже тисячу разів казав! Швидкий як блискавка!

Номер слайду 6

Літота. Надмірне применшення явищ у художній літературі. Літота виступає антиподом гіперболи, але зустрічається значно рідше за надмірне перебільшення. курці по коліна; малесенька, ледве од землі видно.

Номер слайду 7

Рефрени. Це засоби літератури, в яких використовується неодноразове повторення деяких слів або навіть виразів з метою підкреслення їхньої важливості. До рефренів належать такі літературні засоби як анафора (єдинопочаток), епіфора (однакове закінчення) та тавтологія (надмірне повторення слів).

Номер слайду 8

Ти знаєш, що ти — людина?Ти знаєш про це чи ні?Усмішка твоя — єдина,Мука твоя — єдина,Очі твої — одні. Більше тебе не буде. Завтра на цій земліІнші ходитимуть люди,Інші кохатимуть люди —Добрі, ласкаві й злі. Сьогодні усе для тебе —Озера, гаї, степи.І жити спішити треба,Кохати спішити треба —Гляди ж не проспи!Бо ти на землі — людина,І хочеш того чи ні —Усмішка твоя — єдина,Мука твоя — єдина,Очі твої — одні.

Номер слайду 9

Риторичні фігури – це засоби вираження мови, які посилюють увагу читача до певного виразу. Риторичні фігури поділяються на 4 типи:а) риторичні звертання – це звертання до відсутніх людей або понять, які є абстрактними;б) риторичні запитання – такі види запитань, які не вимагають відповіді;в) риторичний оклик – це спосіб образного вираження надто сильного почуття;

Номер слайду 10

Василь Симоненко «Лебеді материнства»Мріють крилами з туману лебеді рожеві,Сиплють ночі у лимани зорі сургучеві. Заглядає в шибку казка сивими очима,Материнська добра ласка в неї за плечима. Ой біжи, біжи, досадо, не вертай до хати,Не пущу тебе колиску синову гойдати. Припливайте до колиски, лебеді, як мрії,Опустіться, тихі зорі, синові під вії. Визначте художні засоби

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шульга Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Засипко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 березня 2021
Переглядів
5392
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку