Урок ": Книги - це ріки, що наповнюють світ… Оксана Іваненко «Друкар книжок небачених». Коротко про письменника. Повість про початок книгодрукування в Україні"

Про матеріал
Ознайомити з життєписом письменниці,охарактеризувати історичну добу , описану у творі, розкрити зміст твору,усвідомлювати важливість історичної спадщини, причетності кожної людини до історії України та культури. виховувати шанобливе ставлення до книг, інтерес до нашої історії; розвивати уміння обговорювати прочитане; виділяти головні думки та їх відтворювати.
Перегляд файлу

Тема: Книги -  це  ріки, що  наповнюють світ…   Оксана  Іваненко «Друкар  книжок     небачених». Коротко  про письменника. Повість  про  початок  книгодрукування  в  Україні,  сподвижників  друкарської  справи

Мета:ознайомити з життєписом  письменниці,охарактеризувати  історичну  добу  ,  описану  у  творі, розкрити  зміст  твору,усвідомлювати   важливість  історичної  спадщини, причетності  кожної  людини  до  історії  України  та культури. виховувати шанобливе ставлення до книг, інтерес до нашої історії; розвивати уміння обговорювати прочитане; виділяти головні думки та їх відтворювати.

Обладнання: портрет  письменниці, підручник,  мультимедійна  презентація

Методи  і  прийоми: бесіда,  перевтілення,  «Мікрофон»,  мозковий  штурм, робота  в парах, гранування.

Тип  уроку: екскурс  в  минуле української  культури.

Епіграф  уроку:

Книги -  кораблі  думки, 

які  плавають хвилями  часу

 і  несуть свій дорогоцінний вантаж

від  покоління  до  покоління…

                                                           Ф.Бекон

                                    Основний зміст  уроку.

І. Мотивація  навчальної  діяльності учнів.

   1. Забезпечення   емоційної готовності  до  уроку.

 Вчитель: Діти,  я  рада  вас  бачити  на  уроці літератури -  пізнанні  мистецтва  і  душі. Щоб наша зустріч  була  цікавою.  Я  прошу  висловити свої побажання – очікування від уроку.

Вправа «Побажання» . Діти висловлюють  бажання  на    урок.

  2.  Проблемне  питання

  Вчитель:  Мене  зустрів наш товариш - Чомусик  і  передав   конверт   із  завданням, з якого  ми  дізнаємося про  що піде мова на уроці.

               Закодований  запис

          Завдання: викресліть  однакові  маленькі букви  в  кожному рядку   і ви  дізнаєтеся про  що  ми маємо говорити  на  уроці, прочитаєте  вислів.

Ї

д

а

ж

д

ж

Ї

о

к

к

В

о

т

Е

т

н

Л

і

н

И

і

я

я

Ч

Н

и

к

І

и

к

С

щ

Т

щ

Ь

и

у

п

К

у

Н

п

И

у

б

Г

б

А

Вчитель:  Ви правильно  прочитали  вислів.  Саме  книга  стане предметом нашої розмови. Про це говорить і епіграф уроку. Зміст його розкриєте наприкінці нашої роботи.

Та  ось  вона  прийшла  до  нас.  Вітайте  її  і  слухайте.

 

       3. Оголошення  теми  і  мети    уроку

   Вчитель  :   Тема уроку. Оксана Іваненко. Коротко про письменницю. Повість про початок книгодрукування в Україні,  сподвижників  друкарської  справи  «Друкар  книжок  небачених»

Наше  завдання - ознайомитися з життєписом  письменниці  (коротко), охарактеризувати  історичну  добу,  описану  у  творі, розкрити  зміст  твору. У опануванні  нашої  теми  нам  допоможуть  Книга  і Читайлик.

ІІ. Сприйняття   і  відтворення  навчального матеріалу.

  1.          Прийом перевтілення в образ письменниці.

(Учні слухають розповідь  учня  і  складають портрет.)

Оксана  Іваненко :  Я  народилася 13 квітня 1906 року у Полтаві — місті, багатому на літературно-мистецькі традиції.

Батько працював редактором газети,   згодом викладав літературу у школі. А мама працювала вчителькою у притулку для дітей-сиріт. Саме вона прищепила мені і любов до рідного слова, до української поезії, до пісні.

У сім’ї було двоє дітей —я  і старший від мене на два роки брат Дмитро. Згодом відомий радянський учений-фізик. У  мене було щасливе дитинство: „ Писати я почала дуже рано, як тільки вивчилася читати, а читала я з чотирьох років... На щастя, вдома ніхто не звертав уваги, що крім ігор „в ляльки”, я дуже любила писати повісті. Псувала на своє писання безліч паперу, ... і в шість років вирішила видавати свій журнал. Він називався „Гриб”. Мій журнал, правда, після кількох номерів „прогорів”... Але я продовжувала писати нескінченні повісті”, уже навчаючись спочатку у гімназії, а потім у робітничій школі.» У домі була хороша бібліотека. Улюбленими моїми  письменниками з перших кроків самостійного читання стали Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Г.Х. Андерсен. Скільки себе пам’ятаю  моє життя завжди було пов’язане з дітьми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У школі старанно вчилася. У 15 років вступила до Полтавського інституту народної освіти,  потім   продовжувала  навчатись  у Харківському  інституту народної освіти на факультеті соціального виховання.

       Понад п'ятдесят років прожила  я в дорогому серцю Києві. У глибині саду був «садовий кабінет»: блакитний столик і дві лавки – моє улюблене місце. Там легко писалося, можна було лишитися наодинці з собою і розмовляти з квіткою, деревом, птахом, друзями, Всесвітом. Мене  називали  великою трудівницею. Крім казок я цікавилась  дуже історичною темою, шевченкіаною, сучасністю.

 Захопленість літературою, а ще більше розмаїтим дитячим світом і визначили  моє майбутнє як дитячої письменниці.

   1933 року з’явилася перша казка  „ Сандалики, повна скорість!” 1934 року. Згодом були написані нові казки: „ Чудесна квітка”, „ Казка про веселу Аль”, „Три бажання”. А у казці „ Великі очі” до малечі зовсім природно заговорив Гострий лікар-чарівник. Невдовзі були написані перші „ Лісові казки”. Усі казки мої позначені певною „ науковою фантастичністю” .Я стала засновником сучасної української літературної природознавчої казки. Пишучи казку,— я перевтілювалась абсолютно, жила мріями моїх героїв: пташок, комах, кисличок, берізки, верби. Я вже не могла думати про щось інше.

       Близько сімдесяти років працювала на літературній ниві. Уже давно виросли читачі моїх перших казок та оповідань. На зміну їм прийшли молодші покоління, які так само щиро захоплюються книжками , ці твори несуть знання, вчать людяності, патріотизму, доброті. У кожному з них відчувається глибоке розуміння дитячої душі.

       Я хочу  вам показати фото  із мого  сімейного  альбому . Роздивіться  їх  уважно. (Додаток  до  уроку.)

     Мене  називали  великою трудівницею. Крім казок цікавилась  історичною темою, шевченкіаною, сучасністю. Твори  про історичне  минуле входять до  розділу « З  нашого  далекого  минулого».1947 року була написана художньо-документальна розповідь „ Друкар книжок небачених” — про першодрукаря Івана Федорова. Поряд з І. Федоровим змальовано образи інших прогресивних діячів  XVI століття: Максима Грека, Костянтина Острозького, Петра Мстиславця. Тож читайте цей  твір,  вивчайте  минуле України,

  Вчитель: Діти  розгорнімо   книгу  і  пориньмо  у  світ  минувшини,  української  минувшини.

        3. Робота  над  текстом твору.

            Конкурс 

    Варто   вміти гарно  читати , ми  зараз проведемо  конкурс на  кращого   читця  прозового твору.

  Учні  по  черзі  читають    розділ  «Максим  Грек».

 Вчитель називає   кращого  читця, враховуючи зауваження  учнів. Вручається  медаль «Кращий читець  прози»

    А зараз Читайлик просить  вас дати відповіді на його запитання.

            

          

                     Метод «Мікрофон». Запитання.

1.Хто такий  диякон? Про  що він думає? (Це  Іван Федоров, він  почув  розмову про  книги  між   максимом  Греком   та  царем.  Він  думав про  книги,  про  те , що  їх  не  всі  можуть  читати)

2.  Яке  минуле   було у Максима  Грека? ( це славетний вчений, який  сидів  у  холодній  близько тридцяти  років. Він  перекладав  церковні святі  книги , а й виступив проти тих багатіїв,  які нечесно використовували  працю  селян.  Його обвинувачено  у відступництві. Йому  було  сімдесят ,  важко  було  говорити  і рухатися. Він  переписував , тлумачив, виправляв помилки   у  книгах. Також  бував  за  кордоном  , навчався   в  Італії)

3.  Поясніть  значення виразу: « Книги -  це ріки ,  що  напувають  всесвіт»? Чому він вживається  декілька  раз у  розділі?(Книги – це джерела мудрості  , бо мудрість  має початок , а перетворюється у  величезну ріку  знань  і  досвіду)

4.Перекажіть   притчу   про  таланти?  Яка  її  роль у   розділі? (розказана з   метою прилучити  до  книгодрукування   Івана, підтримати  й здійснити  його мрію – друк  книг)

5..Про  що  думав  Іван ,  повертаючись  від  Максима  Грека?( Про  важливість  друку книг,  бо так  виходить не одна  книга  у  рік як  у переписувачів,  а  сотні)

6.  Відшукайте і  прочитайте рядки, в яких  говориться  про любов  Івана  до  книг. («Найдужче  він  любив працю  коло  книг…») с.138-139

        Мозковий  штурм

  • Чи  пов’язані  між  собою  образи  Івана  Грозного  і   Івана  Федорова?

( Їх  об’єднує книга. У друкуванні  книг  цар  бачив  укріплення  своєї  влади,  а  Іван Федоров – бажання  донести друковане  слово до  великого  загалу  простих  людей)

          Гронування.

 Скласти гроно  до теми «Іван  Федоров  у   Москві»,  вписавши  персонажів, які  оточували  друкаря

 

      ІІІ.  Відтворення  почутого  на  уроці.

Читайлик : Щоб  з’ясувати  , чи  уважно ви  слухали  розповіді  на  уроці,  виконаємо  завдання  із  казкової  торбинки.

                      Гра «Так-Ні»

                         Умови гри.

           В зошиті ви  ставите слово «так», якщо  згоджуєтесь  із відповіддю,  та  «ні» - коли не згоджуєтеся.  Хто дає неправильну  відповідь вибуває  із  гри.

  1. Оксана  Іваненко писала  тільки книги  для  дітей.(Ні)
  2. Преподобний  Нестор був  літописцем.(Так)
  3. Іван  Федоров  друкував  книги   в  Москві, Львові,  Острозі .(Так)
  4. Максим  Грек  був  дияконом. (Ні)
  5. Іван  Грозний згодився,  щоб  книги  друкували  іноземці з  Данії.(Ні)
  6. Друкуванням книг можна  уникнути  великої  кількості   помилок .(Так)
  7. Книги  - це  ріки ,  що напувають  світ довкола нас .(Ні)
  8. Іван  Грозний   дозволив  друкувати книги   Івану  Федорову.(Так)

 2.  Оцінювання  навчальних  досягнень  учнів.

     Вчитель мотивує оцінки, вказує  на  помилки  і  недоліки  дітям.

 3. Підсумок  уроку.

- Я пропоную вам закінчити    такі  речення.

                         Незакінчені  речення

  1. На  уроці  я  дізнався  про ….
  2. Варто  читати книгу , щоб…

Вчитель :  Безмежна сила книги. Без неї людина безсила . Книга вiдкриває перед людьми великий свiт.

4.Домашнє  завдання

Обов’язкове завдання: Підготуватися до контрольної роботи.

Завдання за вибором:

  • Підібрати 4 прислів’я про книгу і пояснити їх зміст.
  • Скласти карту географічних назв, що зустрічаються у творі і побудувати розповідь.

 

 

                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Клас -6

Урок  №2

Тема: Життя  ,  віддане  книзі…. Оксана  Іваненко «Друкар  книжок     небачених». Повість  про  початок  книгодрукування  в  Україні,  сподвижників  друкарської  справи, що  долали  перешкоди  на  шляху  до популяризації  книги,  її  доступності  для  звичайних  людей.

Мета:  продовжувати роботу з  текстом  повісті ; розвивати навички характеристики літературних персонажів;  формувати  ціннісне  ставлення до талановитих  особистостей  в  історії  України,  любов до книги, бажання  до  читання.

Обладнання: портрет  письменниці, підручник, 

Методи  і  прийоми: синтез  думок,  коло  проблем, мозковий  штурм, розповідь, робота  в малих  групах,  коментоване  читання, «Незакінчені  речення»

Випереджувальні  завдання:створити мультимедійну  презентацію

Тип  уроку: урок  вивчення  нового  матеріалу.

Епіграф  уроку: Книга -  казкова  лампа ,  що  дарує  людині світло  на  далеких  і 

                          темних  дорогах  історії….

                                           Г. Лейбніц

 

І. Мотивація навчальної  діяльності  учнів.

   1.Забезпечення емоційної  готовності до  уроку.

      Вчитель: Діти, доброго дня!  Я щиро вітаю Вас  на уроці літератури , де ми  говоримо про прекрасне.. 

               Нумо , діти,посміхніться!

                Пролунав   малиново  дзвінок ,

                 Пора  розпочати наш урок!

           Інтерактивна  вправа  «Комплімент»

  На   малюнку  книги  запишіть  комплімент товаришу  по  парті.  Обміняйтеся  книгами і  посміхніться  один одному.

     2. Перевірка  домашнього  завдання.

   Вчитель: У  мене  в  кошику  лежать завдання  до  матеріалу  минулому   уроку. Кожен  витягує    дає  повну  відповідь.

                  Кошик  запитань

1.Для кого найбільше творів  у  спадщині  Оксани  Іваненко?

2.Про якого видатного  українського поета написала  письменниця  твір?  Яка  його  назва?

3.Хто  такий  Максим  Грек?

4. Хто є основним  персонажем твору?

5.Яка  роль  російського царя  у житті  Івана  Федорова?

6.Яке ремесло стало справою життя  Івана Федорова?

7.Поясніть  значення  вислову:» Книги  -  це  ріки  , шо  наповнюють  всесвіт»?

8.. За яких часів відбуваються подїі , змальовані в повісті?

        3.Оголошення  теми  і  мети

Вчитель.  Сьогодні ми поринемо у світ книги. Продовжимо   розмову про твір Оксани  Іваненко  «Друкар книжок  небачених» , розкриємо зміст  наступних  розділів

ІІ . Сприйняття   і  відтворення  навчального матеріалу.

  1. Робота  над  текстом повісті.

                             «Синтез думок»

Вчитель: Діти , ви вдома  уважно  прочитали  повість. Сьогодні на уроці я пропоную вам здійснити подорож у часі, вирушити в уявну мандрівку до   XVІ століття, до  давніх  міст України..

   Давайте подумаємо і  скажемо ,  про що ця книжка. Кожну думку  запишіть на папері і прикріпіть до дошки.

Діти прикріплюють до дошки листки з написами.

         «Друкар книжок  небачених»

  **історію створення  книги.

*** про тяжке життя  Івана  Федорова.

**** про пригоди книги  у давні часи.

*****про появу  друкованої книги на  Україні..

******про гоніння  Івана Федорова через його  мрію .

*******про долю першодрукаря і  роль виданих  ним книг  в  історії   України.

   Вчитель: Всі ваші думки правильні, бо книга і розповідає нам про це все.

Тема  повісті- розповідь  про  початок  книгодрукування  в  Україні,  сподвижників  друкарської  справи, що  долали  перешкоди  на  шляху  до популяризації  книги,  її  доступності  для  звичайних  людей

                               Коло  ідей

           Колективне визначення проблематики твору.

   Вчитель:  Давайте  разом  назвемо проблеми ,  які  піднято у    творі.

                      Проблеми:

     *книга  в  житті людини;

      * початок   видавничої  справи  в  Україні;

       *батьків  і  дітей;

        * віри та  відступництва;

 

           Зараз ми проведемо гру.

             Гра «Встанови істину».

  Завдання. Записати  в правильній  послідовності  назви розділів  твору.Дописати  ті  ,  які ще  не  названі.

 

«Ганза»                                                2            Відповіді

«Борець  і  сіяч»                                 7

«Максим  Грек»                                  1

«Єретики»                                            6

«Печатний дім»                                   4

«Гість із  Данії»                                   3

« Свято  книги»                                 5

 (   «У стародавньому  місті  Львові», « Найперший Буквар», «Острозька  академія», «Чаю  воскресіння з  мертвих»)

                    Розповідь  учителя

     Вчитель:  Я  бачу  ,  що не всі уважно  читали  і  знають  послідовність  розміщення  розділів. Твір  складається  із  11  розділів.  За  жанром це повість.

       У вас  на партах лежать словнички  літературних  термінів, відшукайте   в них  визначення повісті.

                Робота  з  літературознавчим  словником.

 Повість-

                      Мозковий штурм

  Вчитель :  Ця повість  історична. Чому її  називаємо історичною?

  ній зображено історичні  постаті,  відтворено історію  книгодрукування  на  Україні)

             Гра «Обірвана шпаргалка»

          Завдання.

    Ми знайшли  давні  записи , але частина  їх  затерлася , нам потрібно її відновити, вказавши ,  з  якого  розділу.

  1. Велику  справу робить …… (найперший  друкар)  «Печатний дім».
  2. Іван Федоров  подав  цареві першу  книгу,  видрукувану в «Печатному  домі» « повелінням  і коштом  самого  царя». Ця  книга …….. (звалася  «Апостол»)  , «Свято  книги».
  3. Прощай  ,  Москва!Прощай  , Кремль! Дай  боже  повернутися….  ( на  рідну  землю),  «Єретики».
  4. Через  вісім  місяців,  у  березні  1569 року вийшла  друком перша  руська  книжка  в  Литві -  «Учительське  євангеліє».Ізнову , як  і  в  Москві,  після  випуску першої  книги. Доля  ніби  почала  глузувати  з першодрукаря. Покинув Івана  Федорова …. (помічникі  друг Петро Мстиславець), «Борець  і  сіяч».
  5.  Друкував львівського  «Апостола»той  самий  першодрукар  Іван Федоров. Але  було  в  книжці  дещо  відмінне . Нові  малюнки ,  інша післямова. Цікавою  і  новою  була в книзі  сторінка ,  де  з  лівого  боку  красувався  герб  міста  Львова  з  левом  посередині,  а з правого  боку….(герб самого  друкаря). «У стародавньому  місті  Львові»
  6. ….так всі  звали  його  у Львові,  сам сів за  редагування граматики.  (Іван  Федоров  Москвитін), «Найперший  Буквар»
  7. Першодрукар  добре знав грецьку  мову.  Це дало  йому  змогу  знайомитися ,  розмовляти …  (збагачувати  себе  і  досвідом  і  новими  думками), «Острозька  академія».

                 

                     Робота  в  малих  групах .

                 Перегляд колективного мультимедійного  проекту.

          Складання карти    географічних назв, що  зустрічаються  у  повісті.

      Москва  

 Литва            

Львів          

         

 Острог             

                                    Львів

 

     

                     Виступ  учня .Озвучення підпроекту

 

    Постать Івана Федорова посідає одне з найпочесніших місць в історії української культури. Водночас із цим іменем пов’язано багато загадок і припущень. Не збереглося ніяких документів про те, коли й де народився Іван Федоров, а відтак походження його не відоме

             Москва.

 Перша  друкарня  Івана  Федорова

      Тут  І.Федоров   розпочав діяльність разом з П. Мстиславцем у 1563 pоку, де видрукував першу датовану російську книгу “Апостол”. У ній він виступив не лише як друкар, а й як редактор. Видання багато ілюстроване: на фронтиспісі зображено апостола Луку. Заставки та кінцівки, а їх 48, виконані на високому художньому рівні. Шрифт розроблено на базі московського півуставу. Окрім “Апостола” у Москві вийшло два видання “Часовника ".

     

               Литва. Заблудів.

              Друга    друкарня

      Далі у  діяльності  друкаря   була  Литва У липні 1568 в Заблудові, невеличкому містечку, заробив верстат друкарні Івана Федорова. Існувала друкарня недовго - близько двох років, але її роль в історії слов'янського друкарства виключно велика. У ті далекі часи вона являла собою приклад дружніх зв'язків братніх народів, зв'язків, які стали настільки плідними в наші дні.

     

     Третя друкарня .Львів

     Початок книгодрукування у Львові внаслідок старання друкаря Івана Федорова слід вважати величезною подією в історії культури українського народу. Друкування книг на Україні відкрило нову важливу сторінку в дальшому розвитку українського письменства..

            Острог.

       Четверта   друкарня

      Очевидно, через несприятливі умови друкування у Львові Іван Федоров на запрошення князя

К. Острозького переїхав до Острога, де діяла тоді відома Острозька школа. Тут ще з більшою інтенсивністю розгорнулась його видавничо-друкарська діяльність. В Острозі було вдосконалено друкарню, відлито деякі нові шрифти, вирізьблено багато нових прикрас.

     У 1580 р. Іван Федоров надрукував в Острозі на Волині "Новий завіт", а в 1581 р. вийшла з друку відома Острозька Біблія. Підготовляли Біблію до друку К. К. Острозький і його літературний гурток ще до відкриття Острозької друкарні. Для цього треба було провести, велику перекладацьку і редакторську роботу величезної за розміром і складної за текстом книги.

     Іван Федорович має великі заслуги і перед українським книжковим мистецтвом – він створив нові накреслення шрифтових літер. Його орнаментальні книжкові знаки – це оригінальні декоративні твори, часто виконані в суто українському стилі, що не втратили мистецького значення й досі.

 

 

  Складання  словника  історичних   постатей , які  зустрічаються  у  творі

Іван  Грозний

Петро  Мстиславець

Костянтин Острозький

Іван  Федоров

             Виступ  учня. Озвучення під проекту

                

              Іван  Грозний

 

          

      Костянтин Острозький

      На початку 1575 року великий український феодал князь Костянтин Костянтинович Острозький, давно вже думав про видання повної слов'янської Біблії, запросив Івана Федорова до себе на службу. Побачивши в цьому можливість продовжувати улюблену справу, а також вихід з фінансової скрути, друкар погодився.

          Дорога була недовгою.  Місто  Острог  було оточене  міцною  стіною. Потрапити до нього можна було через строго охоронювані ворота. Друкарня Івана Федорова знаходилася неподалік від замку. Двір, на якому знаходилися друкарня і школа, називався «Булсардіновим» - він стояв на вулиці Замковій у підніжжя Замкової гори, неподалік від костелу Вознесіння, збудованого в XV столітті, Успенського собору та Миколаївської церкви.

  Князь К. К. Острозький задумав грандіозний на той час план: випустити у світ першу повну слов'янську Біблію. Для цього потрібно було розробити малюнки та відлити по них нові шрифти, вигравіювати дошки заставок і запастися великим кількістю паперу, що було найважчим. Тому Іван Федоров вирішив зав'язати зв'язку з папероробних майстрами.  Острозька Біблія відіграла винятково велику роль в історії культури східнослов'янських народів. У свій час вона стала для Заходу своєрідним свідченням ідеологічної та моральної зрілості росіян, українців, білорусів. Важливо підкреслити і роль цієї книги у розвитку природничих і технічних уявлень на Русі: Біблія містила відомості з астрономії та математики, хімії та географії, біології та медицині.

 

 Іван  Федоров

    І. Федоров — постать ренесансної доби. Як і багато хто у цей період, він був різнобічне освічений, поряд з видавничою справою відливав гармати, винайшов багато дульну мортиру з частинами, що взаємозамінювалися. Певний час (протягом 1583 p.) працював у Кракові, Відні й, можливо, Дрездені. Мав тісні зв’язки з освіченими людьми Європи. Зокрема, у Дрезденському архіві знайдено листування І. Федорова із саксонським курфюрстом Августом. Виникають сумніви і щодо самого наймення Федоров. У всіх його українських книгах, а також у первісних документах, пов’язаних із діяльністю та побутом друкаря, прізвище Федоров не згадано жодного разу. Сам же Іван Федоров у виданнях, випущених у Заблудові і в Україні, іменує себе так: «Іван Федорович Москвитин», «Іван Федорович друкар Москвитин», «Іван Федорович печатник з Москви» тощо. На надгробній плиті зазначено також: «Іоанн Федорович друкарь книг пред тим невиданныхъ». Отже, прізвище першодрукаря було Федорович, а Федоров – це його пізніший російський еквівалент. Припущення існують і стосовно питання, де Іван Федоров набув освіти, – ймовірно, ступінь бакалавра він отримав 1532 р. у Краківському університеті.

              Петро  Мстиславець

      Друг і соратник першодрукаря  - Петро Тимофєєв Мстиславець .Разом  з першодрукарем   видавав  книги  у  Москві  та  Заблудові.

                                    Робота  з  текстом.

           Коментоване    читання  уривків розділів, їх  аналіз.

Вчитель:Зараз  ми продовжимо  нашу  подорож в  часі  і просторі .  В  цьому  нам  допоможе  текст.   Я  починаю  читати  уривок ,  а  ви  спробуйте  відшукати  його  і  продовжити читання. До  кожного  уривку виконаємо  завдання ,  які  залишив  Читайлик.

                      » Свято  книги»

  « Це  сталося  навесні 1564  року. Цей  день можна прирівняти до  великої  перемоги,  до  найсвітлішого  свята  всього народу . Іван  Федоров  подав  цареві першу книгу…» ст.. 144-145

                               Перше  запитання від Читайлика.

                   Про що свідчить  цей уривок?

 ( Появу книги в  Москві зустріли радо,  в  цьому був зацікавлений  цар  Іван  Грозний. Для  Івана  Федорова  перша  книга  була  дитям ,  яке він  випестив).

                        «У стародавньому Львові»

   «   У  Львові  оселився  перший  друкар.

       У  лютому  місяці 1574  року,  через десять  років  після   надрукування  першої книги  у  Москві,  вийшла  у  Львові  перша  друкована  книжка  на  Україні….»  с.152

                                Друге  запитання від Читайлика.

           Якою  була  післямова книжки? Що вона прославляла чи розповідала?

(Післямова  книжки  розповідала про  те  ,  де  виготовлено  книгу  і як. Перша  українська книга не  прославляла  царя, а  розповідала про важку працю  друкаря і   перешкоди  на шляху виходу  книги. )

                                   «Найперший  Буквар»

    «Львівське братство  зраділо ,  коли  почуло  новий задум цієї   надзвичайної  і  такої простої , своєї  людини. Бо хоч  прийшов  він  із  Москви , але всією діяльністю  показав, що  там рідні  люди і єдиний  у  них шлях…» с.154-155

                         Третє  запитання від Читайлика.

            Поясніть  ,  як  ви  розумієте останні  слова уривку:»Та доля  - як та ріка  , що  коливає  хвилі  свої,  то  вище  ,  то  нижче»?

 ( Звичайно, доля Івана  Федорова  переносила з  одного місця  в  друге заради мрії – друкування  книг).

                  Колективне  складання сюжетного  ланцюжка твору.

Вчитель: Твір  цікавий ,  бо нам відає  історію нашої  держави . Давайте відтворимо  сюжет  повісті. Нам потрібно створити сюжетний  ланцюжок, який  відображав  зміст  прочитаного.

     Учні складають колективно ланцюжок ,  доповнюючи  один  одного.

        Можливий варіант

              Сюжетний  ланцюжок  повісті  »Друкар  книжок небачених»  Оксани Іваненко

 

*Зустріч диякона (Івана Федорова) з  старцем (Максимом  Греком) , розмова  про  книги.

*Цар  Іван Грозний  за допомогою  збирає  майстрів  у Люблечі для  різних  ремесел  і для друкування  книг, бо це прославить  його і  зміцнить  владу

*Зустріч  царя  з  гостем із  Данії, розуміння  важливості прагнення вченого Максима  Грека друкувати  книжки  ,  щоб уникнути помилок  у граматиці

* Будівництво  «Печатного  дому» , де друкуватимуть  книги,і  «Справної палати»,де  виправлятимуть  помилки    книжках.

*1564  рік видана Іваном Федоровим  перша  книга  у  Москві за  « повелінням  і  коштом « царя.

*Іван Федоров  з  Петром  Мстиславцем  тікає з  Москви через ненависть  бояр,опиняються  в  Литві (Вільно),  в  українського гетьмана  Ходкевича. Видання книги »Учительське  євагеліє». Петро Мстиславець  кидає  друкаря.

*У Львові видає першу  українську книжку «Апостол»  з характерною  післямовою , де  розповідає історію  книгодруку

*Запрошення  Івана Федорова  від князя Констянтина Острозького

*Бажання  князя  надрукувати  Біблію. Робота  І.Федорова над   книгою

*До останньої  хвилини Іван  Федоров працював  над улюбленою  справою.

 

        ІІІ. Відтворення  почутого  на  уроці.

                       Експрес -інтерв’ю

       Вчитель:Уявіть  ,  що ви журналіст  одного  з  видань,  який був на презентації книги. Вам потрібно запросити  до  розмови слухачів на тему:» Чи пов'язаний  наш  епіграф  з  темою нашого уроку? Як саме?»

           Можливий  варіант

   Книга має свою  історію. Вона є  ліхтариком , який  веде нас  дорогами  минулого. Для   Івана  Федорова  друкована  книга  була світлом серед  великої  пустелі  переписувачів. У  повісті  авторка  показала  тяжкий  шлях  друкованої книги  на тлі  долі  першодрукаря.

             Метод «Незакінчених  речень»

    « Цей  твір мене змусив  задуматися  над тим , що…»

( У кожну книгу вкладена праця  багатьох  людей , яку треба  цінувати)

              Оцінювання  навчальних  результатів.

 Вчитель    вказує  тих  учнів ,  чиєю  роботою  на  уроці задоволений.  Також  учням , які  не  досягли  бажаного,   визначає  те  ,  над  чим  потрібно  працювати.

                             Домашнє  завдання.

  Перечитати   повість, підготуватися  до  характеристики  образу  Івана  Федорова. Написати фанфік  « Я в друкарні Івана  Федорова»

 

                          Література:

1. Бокань В.А., Польовий Л.П. Історія культури України. К.: МАУП, 2001.

2.О.Іваненко  Твори  в  п‘яти   томах. Том  другий. Повісті,оповідання,  нариси.- К.:Веселка, 1984.

3.О.Іваненко  Мої казки  і  мої  дорогі   вчителі. Спогади,  казки.- К.: Веселка, 2012

 4. Ісаєвич Я.Д. Першодрукар Іван Федоров і виникнення друкарства на Україні. Львів, 1983.

5. Немирівський Е.Л. Початок друкарства на Україні. Іван Федоров. М., «Книга», 1974

 

 

 

 

 

 

 

Клас-6

Урок - №3

Тема: Життя  ,  віддане  книзі…. Оксана  Іваненко «Друкар  книжок     небачених». Трагічна доля Івана  Федорова, якому  судилася посмертна  слава

Мета:  охарактеризувати  образ  Івана  Федорова; розвивати уміння , навички характеристики літературних персонажів; усвідомлювати  причетність  кожної  людини  до   історії  української  держави,  її  зростання  і  процвітання, любов  до  книги.

Обладнання: портрет  письменниці, підручник, мультимедійна презентація.

Методи  і  прийоми: мозковий  штурм, гра, робота  в  групах , словесний  малюнок

Випереджувальні  завдання:  інсценізувати один  з  уривків  про діяльність Івана  Федорова

Епіграф: Ім’я Івана Федорова варте найщирішої   пошани — це величний і прекрасний образ людини, що без краю віддана культурній праці…    В.Романовський

Тип  уроку: урок   формування  умінь  і  навичок

Основний  зміст  уроку

І. Мотивація  навчальної  діяльності учнів.

   1.Забезпечення   емоційної готовності  до  уроку.

   Вчитель: Який  чудесний  сьогодні  день.  Сьогодні ласкаве  сонечко  воно нас  радо  вітає. Давайте  візьмемось  у  парах за  руки і передамо  не тільки  словесні  бажання ,  а  й  ваш  емоційний стан.

2.Перевірка   домашнього  завдання.

Вчитель:  Наша шкільна  газета «Берегиня»  оголосила  конкурс  на  кращий  фанфік про  друкарство. Конкурс  оголошено ,  настав  час почути  написане.

    Діти   читають  фанфіки «Я  в  друкарні  Івана   Федорова».

  Колективно  визначаємо  найкращий і  вручаємо  приз - дитячу книгу.

     3.Оголошення теми  та мети  уроку.

  Вчитель:Сьогодні на  уроці ми  завершимо  мандрівку  в історію  нашої держави ,  ми завершимо  вивчення повісті  Оксани Іваненко «Друкар  книжок небачених».

ІІ. Сприйняття та  відтворення  навчального  матеріалу.

  1. Вступні  зауваги  вчителя.

  Кожен  твір має персонажі  ,  важливо  уважно  читати  ,  щоб  можна  було  просто  і легко охарактеризувати  образи,  не пропустивши  щось  істотне. Зверніть  увагу  на пам‘ятку.

              Діти переглядають пам‘ятку.

                                Пам‘ятка

                Як  підготуватися до  характеристики  персонажа

1.Уважно  прочитай текст.

2.Знайдіть  у тексті  портрет  персонажа. Які елементи  зовнішності  змальовано? Що  увиразнено   в  портреті?

3.Зверніть увагу  на  авторську характеристику персонажа ?

4.Подумайте,  як характер  персонажа відображено  в  описі його  помешкання?

5.Простежте ,  які  думки  ,  почуття і  настрої  притаманні  персонажу. Як і  у  зв‘язку  з чим вони  змінюються?

6.Поміркуйте,  як  характер  персонажа  розкривається у  його  поведінці  та вчинках?

7.Поспостерігайте  за  особливостями  мовлення  персонажа (що   і як говорить)

8.Доберіть  матеріал  про  ставлення персонажа  до навколишнього світу,, про  ставлення до  цього  персонажа   інших персонажів  твору.

9. Висловіть  свою думку про  персонажа.

10.Використовуйте  в  розповіді  цитати  з  тексту,б прислів‘я  і  приказки,  які  ілюструють  або підтверджують  основні  положення характеристики  персонажа.

 

               Мозковий штурм

 Хто  з персонажів  повісті є  найважливішим?  Чому?

     Можливий  варіант відповіді.

Іван  Федоров -  це  образ ,  навколо  якого розвиваються  події.  Він наче  місток  , що з‘єднує  всі розділи.

   Вчитель : Звичайно,  Іван Федоров  -  постать своєї  доби, а  письменниця дає  нам  своє  бачення  цього образу. Нам  потрібно  охарактеризувати  його. Характеристика  героя  -  це  виявлення  в  характері ,  зовнішності  ,  мові,  діях героя  певних  особливостей.

                       Гра « Підтвердження»

    Свою  відповідь  учень   повинен  підтвердити текстом  повісті.

                 Запитання.

1.Яким  був  соціальний стан  Івана  Федорова?

(  Він  був  дияконом.)

2.Які  інтереси  мав Іван?

(Його  вабили  книги,  особливо  їж  друкування.

«Найдужче він  любив  працю  коло  книг. З любов‘ю  і  увагою  брався  він переписувати,  робити до  них малюнки. Сам  оправляв їх. Але  друкувати  книжки!...»)

3.Як  ви  розумієте слова Максима  Грека , звернуті  до  Івана  Федорова:» Коли  маєш ти  хист  до чогось,  плекай   його  ,  вирощуй»?

( Старий  Максим  Грек бачив вміння і  бажання  друкаря і  хотів  підтримати  його   у   добрій  справі.)

4. Яка  мрія  була   у   друкаря?

(« …треба  нам  ще  й  менші  книги  друкувати  ,  щоб  і  проста  людина,  могла  їх  купити і  синів  своїх  навчати. Оце  подякують  нам  люди.»)

5. « З  болем  дивиться  Іван  Федоров  на  свою  працю. Через  книги  він  хотів  ширити  освіту,  науку  серед  людей  ,  а   його  обвинувачують  у  єресі. Не  можуть  зрозуміти   чужі  пихаті  люди,  на що  здатний людський розум і  людські  виразні  руки» .Як  ця  цитата  характеризує  героя?

(  Він людина  праці ,  дивиться  вперед ,  бо  розуміє  , що  за  книгами майбутнє)

6.Що  було запорукою  роботи  друкаря  в  Литві?

(«Православні  книжки -  велика  зброя проти  ополячення. І це  добре  розумів Іван  Федоров  своїм глибоким розумом і  відчув себе  справжнім  борцем  за  свій народ. Це окрилювало його  в  роботі.»  Він  розумів ,  що  книги –це  його зброя  у  боротьбі  проти  іноземних  загарбників.)

7.Чому Іван  Федоров  відмовився  від  землі і  роботи  на  ній,  хоча рідним  це  було  до вподоби?

(  Він  ніс народу  інше  зерно – духовне,  тому  не зміг  змінити своє ремесло. Так би  він  зрадив  Максима  Грека ,  який бачив у  друкаря талант)

8. «…уперто  зсунуті  брови  на переніссі, очі  замислено-натхненно  дивляться вперед. Борець  і  сіяч». Як  характеризує  цей  портрет  героя?

( Ця людина дивилася  вперед  і  вірила ,  що  його  справа -  важлива. Він сіяв  серед людей  слово  і  розум)

9.Якою  була  перша  українська  книга,надрукована  Іваном  Федоровим? Що  в  ній  було  відмінне  від московської?

(Це  була  книга  «Апостол».

«Але було  в  книзі  дещо  відмінне. Нові  малюнки ,  інша післямова….  Цікавою  і  новою булав  книзі  сторінка, де  з  лівого  боку красувався  герб старовинного  міста  Львова  з левом  посередині,  а  з  правого – герб  самого друкаря: кутник -  необхідний  прилад для  друку   і вигин  ріки ,  адже « книги  - це  ріки ,що  наповнюють  всесвіт. Це був  знак  ,  що  відображав його  працю  на  все  життя. Під  малюнком – підпис:»Іван  Федорович,  друкар  Москвитін…»)

10.Чого  не зміг зробити  друкар , бо  це  суперечило   його  натурі?Чому?

( Він не міг зрадити народ, бо  і  Москві  і  у  Львові   народ однієї  віри ,  значить  свій)

11. Яку мову  знав  друкар? Що  дало   це знання?

(  Він  був  освіченою людиною.

«Першодрукар  знав  грецьку  мову. Це  дало   йому  змогу знайомитися ,  розмовляти,  збагачувати  себе  і  досвідом   і  новими  думками.  До  душі  йому  була  висока  мета цієї справи»)

12.Як  характеризують  Івана  Федорова   слова:» До  останньої  хвилини  він  не  кине кувати свою  зброю. Не загасить  вогню ,  що  запалив  у  ньому  талант. Він  не  занепав  духом  і  був  нагороджений  за  те»

(  Іван  Федоров  був людиною слова ,  йому  повірили ,  називали  у  Львові  неабиякою людиною. Він не проміняв свій  талант, а  розкрив  його)

13.З  якою  вірою  помирав  майстер?

(«Як  ті  ріки ,  потекли  мої книжки  по всіх усюдах,  напувають розум  людський…»)

                  «Скажи  влучно»

Вчитель: Уявіть , що вам  потрібно  дописати  написану  статтю  про  Івана  Федорова, закінчіть  її, підвівши  підсумок  сказаному.

    Можливий  варіант.

   Іван  Федоров – людина  з  великої  літери, все  життя він  віддав втіленню  мрії.  Його  можна  назвати майстром  справи видавничої.

                 « Я -  літератор»

            Складання  неримованого вірша – сенкану

      Цей вид роботи доповнить дану  нами характеристику  першодрукареві.

           Діти , користуючись алгоритмом складають  сенкан.

       Алгоритм складання сенкану

1-й рядок – одне слово - тема (іменник)

2-й рядок – два слова – означення (прикметники)

3- й рядок – три  слова – активність, дія (дієслова)

4-й  рядок – чотири слова – фраза, яка виявляє ставлення автора до теми

5-й рядок – одно слово -  асоціація до  теми ( іменник)

 

                          Зразок складеного сенкану.

                              Першодрукар

                      розумний і талановитий

                   видає, оздоблює, створює

                  ніколи  не зрадить свій  народ

                  Друкар книг

  

                   Робота  в  парах

              Конкурс «Актори»

              Завдання

   .Інсценізувати один із епізодів про  діяльність  Івана  Федорова.

  Діти показують  інсценізації  «Іван  Федоров  у  Львові», «Іван  Федоров  і Григорій  Ходкевич»,  «Максим  Грек та  Іван  Федоров»

          Книга: Як  чудово  сьогодні  з вами. Я  хочу вас дещо  запитати, щоб пересвідчитись  ,  що  ви  добре знаєте  зміст  повісті.

               Запитання

        * Яка основна думка твору?

    (Книги -  це  дари ,  які  прийшли  до нас давно.  Варто  нам берегти  друковане  слово ідякувати тим , хто створює  книги)

  • Яку проблему авторка прагне розв’язати цим твором?

     (Яка  роль книги  у  житті  людей)

  • Який  образ  об‘єднує  всіх у  повісті?

(Образ  книги - мудрого порадника,  який  має  свою  видавничу  історію)

Книга :  А  зараз  ми  зробимо заочну  віртуальну екскурсію  до  Музею  книги  і  друкарства  міста  Острога .Перегляд  фільму.

           Сьогодні, в колишньому будинку друкарні знаходиться Музей книги та друкарства в Україні. Однак, попри свою довгу історію занепадів та відновлень, друкарня не припинила свою діяльність також, а тому побачити процес народження книги, як і за часів великих майстрів слова і друку, можна й нині.

    У музеї зібрані багаті скарби книжкової культури українського народу (близько 56 тис. одиниць зберігання). Експозиція висвітлює історію вітчизняної книги і книжкової справи від часів Київської Русі і до наших днів; розповідає про створення писемності у східних слов'ян, про рукописну книгу X-XVI ст., про зародження друкарства в Європі, початок і розвиток кириличного книгодрукування, про видавничу діяльність Івана Федорова та про інших видатних творців української книги XVI-XVIII ст.

    Експонуються стародруки, автори яких Петро Могила, Інокентій Гізель, Іоаникій Галятовський, Йосип Тризна, Лазар Баранович, Туптало (Дмитро Ростовський), Євгеній Болховітінов - відомі церковні і культурно-освітні діячі XVII-XIX ст. Висвітлено визначну роль Києво-Печерської, Львівської, Острозької, Унівської, Чернігівської друкарень в історії друкарства України, в справі піднесення духовного, культурного і освітнього рівня народу, його національної самосвідомості.

    Представлені видання XIX-XX ст. з різних галузей знань: художня, наукова, технічна, учбова, мистецтвознавча, дитяча, періодика, книжкова графіка, документи, книгознавчі матеріали, зразки друкарської, поліграфічної техніки, паперу, шрифтів, а також книги з автографами відомих письменників, учених, видавців, митців, суспільно-політичних і культурних діячів тощо.

Можна ознайомитися із своєрідним художнім оформленням книжок багатьма талановитими митцями минулого і сучасності, оглянути книги, оздоблені карбуванням по золоту, сріблу, в оправах із шкіри, оксамиту, з фініфтевими прикрасами. Показано розвиток історичних форм книги, її архітектоніку.

Експонуються видання, відзначені високими нагородами, мініатюрні книжки, видавничі марки, документи і матеріали самвидаву, видання української діаспори в багатьох країнах світу (Австралія, Аргентина, Канада, США та ін.).У музеї демонструються періодичні виставки, відбуваються творчі зустрічі, оглядові і тематичні екскурсії, лекції. Матеріали про життя і діяльність музею систематично публікуються в пресі (газетах, журналах, збірниках), звучать на радіо, висвітлюються по телебаченню. Завітайте 

                Вправа «Словесний малюнок»

   Це усне оживлення тексту. Створити колективний словесний малюнок Букваря,  виданого  першодрукарем  . Діти колективно складають малюнок цієї  книги. Кожен додає своє речення до образу.

        Можливий  варіант.

   Я тримаю  в  руках  книгу. Це перший  Буквар. Така  давня  і водночас  потрібна  книга.  Вона   прийшла  до нас  через   століття.  Її сторінки   розповідають  про    букви.  Кожна сторінка -  це  певна  буква  азбуки.  Вона  так   цікаво  розмальована,  що  хочеться  не  тільки  гортати  ,  а швидше навчитись  читати.  Букварику…   Яка  твоя   історія давня…

Вчитель:   Як ви розумієте епіграф нашого уроку?  

  Діти ! я хочу , щоб ви  завжди  цінували  і  поважали  книгу.

              Рефлексія.

     Незакінчені речення.

На уроці я  зрозумів….

На цьому уроці я змінив своє ставлення до …

Я хочу запитати автора про ….

               Саморефлексія.

 Дайте відповіді на запитання.

  Чи справдилися ваші очікування щодо уроку?

  Про що вам хочеться поговорити?

 

                  Домашнє завдання.

Намалювати ілюстрації до твору.

Написати твір-мініатюру на тему :»Книги -  це  ріки,  що наповнюють всесвіт»

 

1

 

doc
Додано
10 березня 2021
Переглядів
1929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку