Презентація "Художня спадщина України. Архітектура класицизм."

Про матеріал
Презентація розроблена за програмою «Мистецтво» для 10 -11 класів (інтегрований курс «Мистецтво» 10 -11 класи) автор Л.Масол. Урок відповідає темі IІ семестру «Художня спадщина України"». Презентація дає можливість кожному вчителю використати його для демонстрації на мультимедійній дошці при викладі теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Художня спадщина України Архітектура

Номер слайду 2

Палаци й палацово-паркові ансамблі Наприкінці XVIII — початку XIX ст. поширилось будівництво палацово-паркових комплексів. Для палаців обиралися особливо мальовничі місця. Пишні панські садиби будували собі Розумовські, Скоропадські, Закревські — представники давніх родин козацької старшини, а згодом — і дворянські родини. Резиденції, які й досі викликають чималий подив та захоплення, розташовані в селах Верхівня (Житомирщина), Тростянець (Чернігівщина), Корсунь-Шевченківський (Черкащина), Хомутець (Полтавщина). Крім того, в Центральній Україні збереглися видатні шедеври садово-паркового мистецтва доби класицизму (Умань, Біла Церква).

Номер слайду 3

Палаци й палацово-паркові ансамблі Маєток у с. Сокиринці на Чернігівщині отримав полковник козацької старшини Галаган. У 1832 році його нащадок П. Галаган разом з архітектором П. Дуровським розпочав будівництво палацу. Працювати над парком він запросив голландських фахівців Ределя та Хрістіані.

Номер слайду 4

Палаци й палацово-паркові ансамблі Величний палацово-парковий комплекс було створено у Батурині на Черкащині. К. Розумовський залучив до проектування провідних архітекторів — А. Рінальді (розбивка парку) і Ч. Камерона, за проектом якого виконувалися масштабні будівельні роботи. Триповерховий палац був домінантою всього комплексу. Це єдиний гетьманський палац, що зберігся донині.

Номер слайду 5

Палаци й палацово-паркові ансамблі Яскравими зразками палацового будівництва та паркового мистецтва є садиба меценатів Тарновських у Качанівці та родова резиденція графа С. Потоцького в Тульчині, яка успішно сперечалася з кращими королівськими аналогами Європи.

Номер слайду 6

Палаци й палацово-паркові ансамблі Палацовій архітектурі Криму притаманна наявність романтичних елементів. Окрасою всього Південного узбережжя Криму є казково прекрасний палац графа М. Воронцова в Алупці, побудований за проектом Е. Блора. Палац збудовано в дусі англійського зодчества з наявністю елементів різних епох.

Номер слайду 7

Палаци й палацово-паркові ансамблі Дніпровські пагорби з ансамблями Софії Київської, Києво-Печерської лаври, Видубицького монастиря, з давніми парками на їхніх верхніх терасах і з зеленими масивами на схилах є наймальовничішими місцями стольного града Києва, оспіваного багатьма поетами та художниками.

Номер слайду 8

Палаци й палацово-паркові ансамблі Дендропарк "Олександрія" – розташований на південно-західній околиці м. Білої Церкви. Являє собою яскравий зразок пейзажного парку. Його композиція зумовлена природними особливостями витягнутої вздовж річки ділянки, що заросла дубовим гаєм, порізана байраками та багата джерелами. Територія парку з прилеглою до нього прибережною частиною складає 201,48 га.

Номер слайду 9

Оперні театри Театр опери і балету по праву можна назвати старійшиною серед цілого ряду його культурних установ. Одеса отримала право будувати театр в 1804 році, а 1809 року він був вже побудований. 10 лютого 1810 року відбулося перша вистава – російська група П. Фортунатова поставила одноактну оперу Фреліха “Нове Сімейство” і водевіль “Утішена вдова”.

Номер слайду 10

Оперні театри Львівський театр Опери та Балету ім.С.Крушельницької – справжній витвір мистецтва стилю неоренесансу, що став окрасою не тільки Львова, а й усієї Європи. Над будівництвом та оздобленням працювали найкращі майстри Львова і всієї Європи: П.Війтович, Т.Баронч, А.Попель, Т.Попель, Е.Печ, Т.Рибковський, М.Герасимович, С.Дембіцький, З.Розвадовський, С.Рейхан.

Номер слайду 11

Оперні театри У 1856 році на Кадетській вулиці (зараз – вулиця Богдана Хмельницького), на перехресті з вулицею Великою Володимирською було відкрито міський театр. Будівлю спроектував архітектор І.В. Шторм. У театрі виступали видатні на той час співаки – Шаляпін, Собінов, Нежданова, Баттістіні, Руффо, драматичні актори – Айра Олрідж, Сара Бернар і багато інших.

Номер слайду 12

Архітектурні образи Будинок з химерами – будівля у стилі модерн, розташована у Києві. Свою назву будинок отримав завдяки скульптурним прикрасам, розташованим на фасаді будинку і всередині нього, тематика яких – наземний і підводний тваринний світ, атрибути полювання, казкові істоти.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Номер слайду 14

Інтернет - ресурси

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василевська Євгенія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
3416
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку