Презентація " Хвороба як системне порушення функціонування організму людини "

Про матеріал
Презентація є супроводом до проведення уроку з інтегрованого курсу "Довкілля" для 6 класу за темою" Хвороба як системне порушення функціонування організму людини ".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хвороба як системне порушення функціонування організму людини Довкілля 6 клас

Номер слайду 2

На уроці ви дізнаєтесь:які існують види захворювань;про причини виникнення та способи розповсюдження інфекційних захворювань;про засоби профілактики інфекційних хвороб.

Номер слайду 3

Що таке хвороба і чому вона виникає?Паразити, бактерії,віруси

Номер слайду 4

Види захворювань людини

Номер слайду 5

Шляхи зараження

Номер слайду 6

Інфекційні хвороби. Досліджуючи мікроорганізми за допомогою мікроскопа вчені дійшли висновку,що причинами виникнення деяких хвороб є одноклітинні організми. Дизентерійна амеба, яка спричиняє дизентерію — небезпечне захворювання травної системи. Малярійний плазмодій, який передається між організмами через укуси комарів і спричиняє малярію — небезпечне захворювання кровоносної системи.

Номер слайду 7

Паразити- причина інфекційних хвороб. Паразитичний спосіб життя-це коли один організм(паразит) використовує інший(організм -хазяїн) як джерело їжі або середовище існування. Паразитичні організми спричиняють захворювання організмів-хазяїв. Паразитичними можуть бути не лише одноклітинні організми, я й деякі багатоклітинні. Гельмінти-це група червів, що паразитують у тілі тварин, зокрема людини. Трихінели — гельмінти, які потрапляють в організм людини з м’ясом, що не пройшло достатню термічну обробку. Яйця цих гельмінтів потрапляють у кишечник, де розвиваються до дорослих особин. Вони знову відкладають яйця, які потім потрапляють у кровоносні судини та м’язи. Аскариди — черви, які розвиваються в кишечнику людини, а потім їхні личинки поширюються в організмі через кровоток. Зараження яйцями аскарид відбувається через немиті руки та брудні овочіГострик — це вид пласких червів, що паразитує в кишечнику людини. Зараження яйцями гельмінта відбувається переважно через брудні руки.

Номер слайду 8

БактеріїНебезпечними для людини є хвороботворні бактерії. Частіше бактерії групують за формою їх тіла. Одними з найпоширеніших хвороботворних бактерій є золотистий стафілокок, кишкова паличка, мікобактерія туберкульозу, або паличка Коха, тощо. Бактерії за формою

Номер слайду 9

Віруси. Віруси — це не бактерії. Віруси значно менші, а головне — вони не мають клітинної будови. Віруси не вважають живими організмами, адже ознаки живого вони виявляють лише після того, як потрапляють в інший організм. Поза іншими організмами віруси не живляться, не розмножуються тощо. Саме тому вірусні захворювання не лікують антибіотиками, як бактеріальні. Власний імунітет людини впорається з більшістю вірусів. Проте на тлі вірусної інфекції, коли імунітет бореться з вірусом, можуть виникнути ускладнення, часто бактеріального походження. Саме в цьому випадку призначають антибіотики.

Номер слайду 10

Симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції

Номер слайду 11

Віруси

Номер слайду 12

Профілактика інфекційних захворювань. У разі масового поширення певного інфекційного захворювання може бути оголошений карантин. Потрібно дотримуватися правил карантину та слідкувати за станом свого організму. Ефективним способом профілактики інфекційних захворювань є щеплення — уведення в організм вакцини на основі хвороботворних вірусів або бактерій з метою набуття імунітету до них. У разі масового поширення певного інфекційного захворювання може бути оголошений карантин. Потрібно дотримуватися правил карантину та слідкувати за станом свого організму. Ефективним способом профілактики інфекційних захворювань є щеплення — уведення в організм вакцини на основі хвороботворних вірусів або бактерій з метою набуття імунітету до них. У разі масового поширення певного інфекційного захворювання може бути оголошений карантин. Потрібно дотримуватися правил карантину та слідкувати за станом свого організму. Ефективним способом профілактики інфекційних захворювань є щеплення — уведення в організм вакцини на основі хвороботворних вірусів або бактерій з метою набуття імунітету до них.

Номер слайду 13

Завдання

Номер слайду 14

Завдання

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати §24, дати відповідь на питання: За бажанням : Підготуйте невелике повідомлення про найбільші епідемії в історії людства.

Номер слайду 16

БАЖАЮ УСПІХІВ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Конотопська Оксана Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 січня
Переглядів
356
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку