Презентація. І. Карпенко- Карий " Сто тисяч"

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе розкрити тему влади грошей над людиною; удосконалить вміння учнів давати розгорнуту характеристику літературному персонажеві; сприятиме розвитку критичного мислення й творчих здібностей учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Сто тисяч»

Номер слайду 2

Тема. Проблема бездуховності людини,засліпленої прагненням до наживи.Актуальність проблем. Образ Герасима Калитки . Інші образи п’єси «Сто тисяч»

Номер слайду 3

Мета: розкрити тему влади грошей над людиною, показати, що бездумне нагромадження призводить до деградації особистості; удосконалювати вміння давати розгорнуту характеристику персонажеві; дискутувати про сенс людського життя, аналізувати твір з погляду його актуальності для сучасних українців  

Номер слайду 4

Велика сила, братці, гроші, З грошима й дурні прехороші, Є в дурня гроші він і пан. Є в нього золотий жупан… Л. Глібов

Номер слайду 5

Проблемна ситуація: («мікрофон») Скільки вам потрібно грошей для щастя? А хочете, щоб було більше? На що б ви їх витратили?

Номер слайду 6

«Займи позицію» Як ви вважаєте, мати багато грошей- це добре чи погано? Доведіть свою думку.

Номер слайду 7

Кому належать слова? “Ох,земелько,свята земелько!Як радісно тебе загрібати докупи, в одні руки… Приобрітав би тебе без ліку ”. ”Чув я,що Жолудь нечисті гроші має, від самого, не при хаті згадуючи, сатани.

Номер слайду 8

“У всякого своя комерція. У нас фабрика на весь світ, другой такой фабрики на весь світ нема.. Ми продайом тисячу за п'ятдесят рублей”. “Ха! Чож там бояться? Страшно тільки без грошей, а з грішми сказано ж, і чорт не брат ”.

Номер слайду 9

“Та це чортзна-що! Я буду лежать, то всі будуть лежать”. “Неділя свята, а ти не світ не зоря, а вже й жереш. Не пропадеш, як до обіда попостиш хоч раз у тиждень”. “Та мене, тату, у горниці і не кликали, я на кухні й обідав”. “Бий, бодай тобі руки посохли! Я з за- молоду з синяків не виходила, бий і на старість! Харциз-коняку жаліє, а жінку бить збирається…”.

Номер слайду 10

Серед глядачів були й такі, які пізнавали себе. Пофантазуємо? Ось Калитка сидить у третьому ряду. Чи впізнав він себе?

Номер слайду 11

Ви вірите, що Калитка може піти до театру? Наведіть аргументи, чому Герасима Калитки не могло бути серед глядачів.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Прізвище, ім’я, по батькові: Соціальний стан: Матеріальне становище: Сімейний стан: Життєва мета: Шляхи досягнення мети:

Номер слайду 14

Проранжуйте порушені проблеми відповідно до того, яке місце їм відведено у п’єсі «Сто тисяч». Влада грошей ; ставлення до праці ; бездуховність людини ; стосунки батьків і дітей; родинні цінності ; злочин і кара ; сенс життя. Відповідь обгрунтуйте.

Номер слайду 15

«Вплив грошей на персонажів п’єси

Номер слайду 16

Характеристика персонажів твору - Герасим Калитка - Савка - Копач Що об’єднує цих персонажів?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

--Чи буде багатою держава, в якій до влади прийдуть Пузирі й Калитки? -Чи є в сучасній Україні нащадки Калитки? -Що потрібно пам’ятати, щоб не стати Калитками? - Чи актуальні сьогодні проблеми, порушені у п’єсі « Сто тисяч»?

Номер слайду 19

- Найцікавішим на уроці було… - Найбільше мене вразило… - Я сьогодні зрозумів (-ла),що… - Урок допоміг мені …

Номер слайду 20

Написати листа Герасимові Калитці, висловивши своє ставлення до нього.

ppt
Додав(-ла)
Панченко Зоя
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку