Презентація "Остап і Соломія - невтомні шукачі правди,волі та людського щастя(за повістю М. Коцюбинського" Дорогою ціною").

Про матеріал
Презентація для вивчення повісті Михайла Коцюбинського " Дорогою ціною". Проблема волі людини та можливостей її здобуття.Вічний тип шукача правди; образи Остапа та Соломії, їхнє кохання, як непереможна сила, що рухає вчинками,поведінкою. Час і вічність у повісті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Дорогою ціною» Михайло Коцюбинський

Номер слайду 2

Михайло Коцюбинський «Дорогою ціною»Проблема волі людини, втеча з панського ярма - сюжет романтичної повісті. Вічний тип шукача правди .

Номер слайду 3

Теорія літератури

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Історична основа твору : 30ті роки ХІХ століття Період ліквідації Задунайської Січі ; Гайдамацького руху ( Коліївщина )Втеча селян в Бесарабію

Номер слайду 6

Романтичність, мужність і сила волі української жінки СоломіїВона щиро кохає Остапа і є його вірною подругою , заради коханого «не пожалувала кіс своїх», «вбралася в чоловічі штани» і готова була мандрувати хоч на край світу.Її мужність і воля набувають величезного вияву, коли разом з Остапом вона перебуває в плавнях. У всіх своїх вчинках Соломія діє свідомо, розсудливо. В боротьбі за волю, вона поборює найтяжчі злигодні. Нею керує жадоба до життя без пана і економа . Заради врятування Остапа відважна, наполеглева жінка йде на самопожертву – вона гине в дунайських хвилях.

Номер слайду 7

Вічний шукач правди – Остап Непримиренний борець за волю і правду. Він виховувався на героїчних традиціях предків. Його цікавили розповіді діда про козаків, Січ, Коліївщину. Остап наділений такими рисами: мужність, відвага, волелюбність, ніжністю та вірністю до Соломії Любов до життя і до рідного краю.

pptx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
1153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку