Презентація "Ігор Калинець. Талановитий український поет, автор віршів для дітей. "Стежечка", "Блискавка", "Веселка", "Криничка", "Дим". Своєрідність форм його поезій"

Про матеріал
Ігор Калинець. Талановитий український поет, автор віршів для дітей. "Стежечка", "Блискавка", "Веселка", "Криничка", "Дим". Своєрідність форм його поезій. Персоніфіковані образи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

І. Калинець

Номер слайду 2

Блискавка. Живе собі королева —королева темряви. Кортить їй зазирнутиу дзеркало —а темно. Зблиснена мить світлом —зазирне:— Хто на світі найгарніший?— Ви, Ваша темність,—відкаже дзеркалопохапцем. Заспокоїться королевана часину. Сказано,писана красуня.

Номер слайду 3

Веселка. Надягла веселкастрічок-стрічок,як у свято. Взяла коромислоі пішла до річки. Дорогою перестрів їїкнязенко соняшникіз золотим черевичком. У руці. Поміряла веселка —якраз на ніжку!От вони й побралися.

Номер слайду 4

Криничка. Сплю глибоко-глибоко. А ще глибше —мати моя підземна. Я їй про зорі розповідаю,а вона —про коріння дуба. Я їй про хмаринку,а вона студеним молокоммене поїть. Я їй про метелика, а воназ водяного царстварусалку приводить. А оце весняна калинане хоче забратиз мене свою подобу. Тільки сонцеп'є та п'єкалинову водучерез золоті соломинки.

Номер слайду 5

Дим. Втік дим від вогнища,просто у синіх джинсах,розпатланий,та й подався у мандри. Тільки спечену картоплинуприхопив. По дорозі місто. Сів у трамвай —принюхується. Зітхнула кондуктор:— Осінь мені запахла. Залоскотало водієві в носіповернув трамвайі гайнув у гай.«Я не в той трамвай сів»,-подумав димі через вікновистрибнув.

Номер слайду 6

Теорія літератури. Верлібр – вірш без рими. Прочитані вірші І. Калинця написані верлібром.

Номер слайду 7

Дайте відповіді на питання: Чому стежечка у творі зображена як жива істота? За допомогою якого художнього засобу це вдалося І. Калинцю? Як люди ставилися до блискавки у давні часи? Чим поезія «Веселка» нагадує казку Ш. Перо «Попелюшка»?Чи бачили ви криничку в природному середовищі? Яке враження вона справила на вас? Що свідчить про казкову форму поезії «Дим»?

pptx
Додано
6 березня 2021
Переглядів
3223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку