Презентація: "ІІ та ІІІ закони Ньютона"

Про матеріал
Фізика 10 клас. Розділ: Динаміка. Презентація до уроку: "ІІ та ІІІ закони Ньютона"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: * ІІ та ІІІ закони Ньютона

Номер слайду 2

де – прискорення; – рівнодійна сил, що діють на тіло; m – маса тіла. Другий закон механіки Ньютона встановлює зв’язок між кінематичними й динамічними величинами. Найчастіше він формулюється так: прискорення, якого набуває тіло під дією сили, прямо пропорційне силі, обернено пропорційне масі тіла і має той самий напрям, що й сила:

Номер слайду 3

Якщо з цього виразу визначити силу то маємо другий закон динаміки в іншому формулюванні: сила, що діє на тіло, дорівнює добутку маси тіла на прискорення, якого надає ця сила.

Номер слайду 4

Вираз , де називають рівнянням руху тіла, тобто добуток маси тіла на прискорення дорівнює сумі сил, які діють на тіло.

Номер слайду 5

ΙΙΙ закон Ньютона: сили, з якими тіла взаємодіють одне з одним, рівні між собою за модулем, напрямлені протилежно вздовж однієї прямої:

Номер слайду 6

Досить часто третій закон Ньютона формулюють так, як його у свій час сформулював Ньютон: всякій дії завжди є рівна і прямо протилежна протидія. За третім законом механіки Ньютона сила є наслідком взаємодії двох або більшої кількості тіл.

Номер слайду 7

Інерціальні системи відліку Макро- та мегасвіти Рух зі швидкостями, набагато меншими від швидкості світла Межі застосування закону Взаємодія Сонця та Землі, Землі та Місяця, двох кульок, що стикаються Рух планет, падіння тіл на Землю, прискорення автомобіля Рух космічного корабля далеко від тіл, які здійснюють притягання Приклади прояву закону Третій закон Другий закон Перший закон Закони Ньютона

Номер слайду 8

Відповідь: 8 Н. 1. Обчисліть силу, що діє на тіло масою 2 кг і надає йому прискорення 4 м/сІ. Розв’язання:

Номер слайду 9

Відповідь: 2000 м/сІ. 2. З яким прискоренням рухається тіло масою 0,05 кг під дією сили 100 Н? Розв’язання:

Номер слайду 10

Відповідь: 0,5 г. 3. Чому дорівнює маса тіла, якщо воно рухається з прискоренням 50 см/сІ, під дією сили 0,25 мН? Розв’язання:

Номер слайду 11

Відповідь: 4 кН. 4. Автомобіль масою 1000 кг рухається по кільцевому шляху радіусом 100 м зі швидкістю 20 м/с. Чому дорівнює сила, що діє на автомобіль? Як вона спрямована? Розв’язання:

Номер слайду 12

Відповідь: 0,25 м/сІ; 0,5 Н; 6 м. 5. Тіло, маса якого дорівнює 2 кг, рухається прямолі-нійно і за 4 с змінило свою швидкість з 1 м/с до 2 м/с. Визначити: а) з яким прискоренням рухалося тіло; б) силу, що діє на тіло у напрямку його руху; в) яку відстань пройшло тіло за розглянутий час руху. Розв’язання:

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Троцик Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
12 лютого 2021
Переглядів
5910
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку