Презентація "Імперський наступ на автономію Гетьманщини"

Про матеріал
Презентація "Імперський наступ на автономію Гетьманщини" до підручника О. Дудар, О. Гук, О. Пометун. Можна використовувати з іншими підручниками для роботи під час дистанційного та очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема:Імперський наступ на автономію ГетьманщиниІсторія України. Увага!!! Чорна скринька:

Номер слайду 2

План. Правління І. Скоропадського. Перша Малоросійська колегія. Реформи П. Полуботка. Д. Апостол. Правління Гетьманського уряду.

Номер слайду 3

Пригадай! Якою була реакція Петра І на зраду І. Мазепи? Чи було призначено нового гетьмана?Прочитати цитату на ст. 174 підр.

Номер слайду 4

Іван Скоропадський (1708-1722 рр.)Уклав з Московією Решетилівські статті 1709 р.:контроль Москви за збиранням податків,збільшення кількості московських гарнізонів,при гетьмані вводилась посада міністра-резидента (спостерігав за діяльністю гетьмана),цар самостійно призначає генеральну і полкову старшину,торгівля через російські порти,заборона зовнішньої політики;столиця – м. Глухів;Мобілізація козаків для участі у Північній війні. Петро І: «Українці й так мають з ласки царя стільки вольностей, як жоден народ у світі»

Номер слайду 5

Перша Малоросійська колегія1722-1727 рр. входило 6 московських чиновників на чолі з С. Вельяміновим Мета Контроль за діяльністю гетьмана і старшини. Діяльність. Контроль за Генеральною канцелярією. Збір податків, утримання гарнізонів

Номер слайду 6

Павло Полуботок (1722-23 рр.) призначений наказним гетьманом за наказом Петра І після відставки Івана Скоропадського. Реформував судочинство (генеральний суд складався із колегії суддів; покарання за хабарництво) хотів ліквідації Малоросійської колегії подав на розгляд імператору «Коломацькі чолобитні» (про відновлення автономії Гетьманщини), за що був ув’язнений

Номер слайду 7

Данило Апостол (1727-1734 рр.)Уклав з Петром ІІ «Рішительні пункти» 1728 р.:- гетьмана обирали лише за згодою царя;зменшення кількості військових гарнізонів;уведення російських представників до складу Генерального суду;генеральний військовий скарб підпорядковувався російському уряду;заборона зовнішньої політики. Розширення державного земельного фонду (конфіскація незаконних земель старшини). Київ у владі гетьмана. Повернуте право вільної торгівлі.

Номер слайду 8

Правління гетьманського уряду (1734-1750 рр.)Виникнення. Після смерті Данила Апостола імператриця Анна Іоанівна передала владу в Україні Правлінню гетьманського уряду, що складалася з 6 осіб (3 українця + 3 росіяни)Голова. О. Шаховський. ОсобливостіВибори гетьмана не проводилися;- створювалась “Таємна канцелярія” (терор, переслідування українців);українці брали участь у російсько-турецькій війні;на Слобожанщині призначали полковниками росіян;сприяння зросійщенню українців (через шлюби)

Номер слайду 9

Правління гетьманського урядуІ Малоросійська колегія1). Порівняй діяльність:2). Хто із гетьманів прагнув зменшити вплив Російської імперії на Гетьманщину?

Номер слайду 10

Чорна скринька. Що там?

Номер слайду 11

Підсумуємо! Онлайн-вправа "Хронологія"

Номер слайду 12

Підсумки уроку. Рефлексія На уроці я дізнався(ся)…Мені було цікаво дізнатися…. Я хочу дізнатися ще про…. У мене виникли труднощі з …..

Номер слайду 13

Самооцінювання Оцінити власну роботу на уроці: – - я працював(ла) активно, все встигав(ла), презентував(ла) власні відповіді - активно працював(ла) самостійно, маю конспект уроку, іноді відповідав(ла) - працював(ла), але був(ла) не дуже активним.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Прочитати § 27 підручника. Виконати тестування за покликанням нижче.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 травня 2022
Переглядів
3949
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку