Презентація "Індійське кіно"

Про матеріал
Презентація "Індійське кіно" 10 клас. Вона допоможе познайомити учнів із кінематографом Індії. Діти переглянувши матеріал познайомляться з видатними представниками індійського кіно. Що таке Боллівуд, Толлівуд і Коллівуд ? Який фільм вважається першим?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво 10 клас. Кінематограф Індії. Болівуд – найбільша у світі кіноіндустрія. Творчість режисера і актора Раджа Капура Вчителька Руссу Є. Г.

Номер слайду 2

Індійське кіно є одним із найпопулярніших у світі. Його легко впізнати серед фільмів інших країн. Воно являє собою унікальне явище, яке не має аналогів у світовому кінематографі.

Номер слайду 3

Унікальність індійського фільму полягає в його своєрідній формі, в манері оповіді, в способах розстановки акцентів, в художніх прийомах. Розглянемо характерні риси, що притаманні індійським кінофільмам.

Номер слайду 4

1. Головною особливістю кінофільмів Індії є сюжет. Сценаристи черпають натхнення з літературних джерел індуїзму, буддизму тощо, адаптуючи їх до проблем сьогодення. Це дозволяє створювати нові і незвичайні сюжети, які здатні заворожити будь-яку сучасну людину.

Номер слайду 5

2. Індійські кінофільми завжди національні, пов'язані з історією Індії та її народом. Вони захищають людину від розчарувань, які вона відчуває у повсякденному житті, і занурюють в чудовий світ уяви, в легендарну і магічну, іноді трагічну історію своєї країни.

Номер слайду 6

3. В кіномистецтві Індії вважають, що музика і танці — це єдиний інструмент, який допомагає передати глядачам емоційний аспект життя, характерний для ситуацій, до яких потрапляють головні герої фільмів. Склалася традиція включати до кінострічки п'ять-шість танцювально-пісенних сцен. Це частіше естрадні пісні, але можуть бути і кращі взірці класичної музики, і релігійні гімни. Багато пісень стають національними хітами.

Номер слайду 7

4. Індійське кіно завжди пройняте глибоким коханням, яке не може не хвилювати глядача. Але зображення фізичної близькості в індійському мистецтві не допустиме через сформовані традиції. Фахівці вважають, що індійські кінематографісти майстерно замінюють еротичні сцени співами або танцем. Режисери навмисне тримають глядача в напрузі, адже існує думка, що в хвилини очікування відвертої сцени еротики в кілька разів більше, ніж у поцілунках й обіймах.

Номер слайду 8

Індійські фільми вражають нас своєю простотою і щирістю, сюжетами. Поведінка героїв майже завжди стереотипна і не є несподіванкою — зазвичай це герой, який активно бореться зі злом, і, звичайно, перемагає його. Бійки у індійських кінофільмах — обов'язкове видовище. Але тут немає крові і насильства. Герої фільмів простим ударом відштовхують супротивника на кілька метрів (порушуючи всі закони фізики), вони все можуть подолати, для них немає ніяких перешкод, і все це під запальні пісні й гарячі танці.

Номер слайду 9

5. Фільми виходять практично на всіх основних мовах країни. Не можна не відзначити, що індійські кінофільми мають особливу спрощену кінематографічну мову, зрозумілу сотням мільйонів малоосвічених людей не тільки в Індії, а й у всіх країнах індійського культурного регіону. Кінематографісти вважають, що будь-яка картина, за традицією, повинна бути зрозумілою кожній людині незалежно від її освіти, соціального стану і достатку.

Номер слайду 10

6. Самобутність індійського кіно, його музично-танцювальна специфіка, вимагають спеціальної підготовки акторів, які повинні вміти професійно танцювати і співати.

Номер слайду 11

У 1916 р. завдяки Голлівуду була заснована перша кінофабрика в Бомбеї (нині Мумбаї). Так було покладено початок індійської «фабрики мрій» — Боллівуд.

Номер слайду 12

У 30-рр. ХХ ст. в Індії знімалося вже 200 фільмів протягом року. Перша звукова стрічка («Алам Ара») з'явилася у 1931 р. і викликала справжній фурор.

Номер слайду 13

Відомими кіностудіями Боллівуда є Filmalaya і Film City, розташовані в північній частині Мумбаї. На кіностудіях Боллівуда випускаються фільми, в основному на мові хінді, але також і на урду і панджабі.

Номер слайду 14

Пізніше з'являються ще дві великі кіноіндустрії: Толлівуд (фільми мовою телугу) і Коллівуд (фільми тамільською мовою), які регулярно змагаються з Боллівудом за кількістю картин, випущених протягом року. У цілому в Індії щорічно знімають понад 1000 кінострічок 14 мовами.

Номер слайду 15

Творчість відомого режісера і актора – «батька індійського кіно» Раджа Капура (1924-1988) – органічно поєднує елементи соціальної драми, комедії, музичного фільму.

Номер слайду 16

Радж Капур. «Бродяга»

Номер слайду 17

Радж Капур. «Боббі»

Номер слайду 18

50-ті роки для індійського кіно стали «золотою епохою». Одним з найяскравіших фільмів тих років став «Awaara» (1951) режисера Радж Капура. Режисер Бімала Роя використовував у своїх фільмах елементи неореалізму: «Devdas» (1955), «Sujata» (1959) і «Bandini» (1963).

Номер слайду 19

В останні десятиліття боллівудські фільми стали набувати популярності в західних країнах. З здобувших популярність картин виділяються - «Hum Dil De Chuke Sanam» («Навіки твоя», 1998), «Kabhi Khushi Kabhie Gham» («І в смутку і в радості ...», 2001), «Kal Ho Naa Ho» («Настане завтра чи ні », 2003).

Номер слайду 20

Сучасні індійські постановники кінофільмів все частіше відходять від сформованих традицій. У нових картинах змінюється одяг героїв, який стає все більш відвертим, а знаменитих танців все менше й менше. У Боллівуді знімають в основному блокбастери, фантастичні картини і бойовики. Індія експортує свою кінопродукцію до 80 країн світу, переважно до держав Азії, Африки, Латинської Америки.

Номер слайду 21

Таким чином, індійська культура сформувалася незалежно від європейської багато тисячоліть тому. Мова традиційної індійської культури — санскрит. Із сивої давнини і майже до XVIII ст. філософські, релігійні, літературні, наукові твори були створені цією прекрасною мовою, яка є живою й сьогодні. Оригінальна культура Індії об'єднує ідеї різних релігій, звичаї, традиції народів, які жили й живуть на її території. Незважаючи на таке унікальне розмаїття, ця країна єдина як цивілізація, яка завдяки своїй загальній історії й зберігає самобутню культуру.

Номер слайду 22

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. ГЛУЗДАКОВА Світлана Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
11219
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку