Презентація "Інгібітори. Їх застосування"

Про матеріал

Поняття каталізатор досить часто використовується протягом навчання хімі В темі каталіз, швидкість реаціїї у 9 класі можна зупинитись на дослідженні поняття Інгібітор. Також при вивченні органічних речовин, розповідаючи про консерванти, можна пригадати поняття інгібітор.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «застосування інгібіторів»rrrrrrrrrrrrrrr

Номер слайду 2

Характеристика Інгібіторів. Для початку давайте дізнаємось що ж таке інгібітори. Для уповільнення дуже швидких реакцій використовують речовини, які називають інгібіторами. ( один з яскравих прикладів інгібітора є лак, фарба, і як не дивно – консерванти)Різновиди:Інгібітори підрозділяються на природні та штучні. Природні інгібітори росту, наприклад, роблять рослини нездатними до проростання навіть в найсприятливіших умовах чи під час випадкових потепліннь. Штучними інгібіторами найчастіше користуються в практиці сільського господарства та в медицині. Деякі забруднювачі природного середовища (пестициди, важкі метали) також можуть бути інгібіторами.

Номер слайду 3

Застовання Інгібіторів корозіїЗастосування інгібіторів корозії в якості захисного засобу здійснюється різними способами. Зараз я розповім лише про декілька з них. Застосування інгібіторів корозії (травильних присадок) даєможливість поліпшити процес травлення. Використання інгібіторів дозволяє зменшити витрату кислоти і втрати металу при травленні, оберегти метал від водневої крихкості і поліпшити умови праці. Застосування інгібіторів корозії та інших реагентів для хіміко-технологічного захистуобладнання від корозії дозволило значно знизити корозійні прояви і стабілізувати роботу обладнання.

Номер слайду 4

Інгібітори це своєрідні консерванти. Виробництво більшості сучасної їжі без харчових добавок неможливе. Харчова добавка бензоат натрію , яка при надмірному споживанні може призвести до порушень у системі травлення, широко використовується при виробництві газованих напоїв, соусів, кетчупів, і кондитери. Торт в якому є натуральні яйця і молочні жири зможе не зміг би пролежати в магазині більше двох діб. Такий продукт зіпсується за декілька годин та стане небезпечним для здоров'я. Відомі випадки масових отруєнь на курортах при споживанні домашніх солодощів, які випікаються без застосування консервантів. Масового виробника виручають харчові добавки.

Номер слайду 5

Як консервант застосовується сорбінова кислота C6 H8 O2 (її солі). Сорбінова кислота використовується в консервації фруктових, овочевих, рибних, м'ясних виробів, а також маргарину. Крім того, ця кислота застосовується і для обробки пакувального матеріалу. Одним з природних консервантів є бензойна кислота C7 H6 O2 і її солі (бензоаты), які входять до складу багатьох плодів. У виготовленні плодово-ягідної продукції використовується бензойна кислота. Бензоат натрію застосовується при виробництві рибних консервів, маргарину і напоїв. У консервації рибної ікри використовується формальдегід CH2 Oі уротропін C6 H12 N4.

Номер слайду 6

За допомогою додавання хімічних консервантів в їжу, можна добитися уповільнення або повного запобігання процесам розвитку мікрофлори - бактерій, дріжджів, а так само продовжити збереження продуктів. Ефективність використання хімічних консервантів залежить від їх концентрації, природи і кислотності середовища. Можливо, вживання цілої суміші консервантів. Сірчистий газ є одним з найпоширеніших консервантів. Також використовуються солі сірчистої кислоти. Сірчистий газ добре розчиняється у воді, утворюючи при цьому сірчисту кислоту. Сірчистий газ володіє антимікробною дією. Солі сірчистої кислоти і сірчистий газ блокують зростання дріжджів, плісневих грибів і бактерій, їх застосовують для збереження соків, повидла і пюре. Як вибілююча речовина використовуються сульфіти. Сульфіти захищають від потемніння очищену картоплю, плоди, що розрізають, і овочі. Використання сірчистого газу небажане, через те, що він руйнує вітаміни В1, біотин. rrrrr

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
4299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку